Open menu

porto thbPortugal staat nou niet bekend als een walhalla voor vegetariërs. Maar je hoeft eigenlijk niet eens heel goed te zoeken voordat je er lekker vega eten vindt. We verbleven er 30 uur en spotten de leukste veggie plekjes.

14 uur Lokale lunch

In Mercearia das Floras vind je allerlei lekkere, lokale delicatessen: wijnen, kazen, olijven, bier, zoetigheden: alles in dit eetwinkeltje kun je meenemen voor thuis of ter plekke nuttigen. Wij aten broodjes met een heerlijke kaas uit La Gomera (Canarische Eilanden), met salade, olijven, lokaal gebrouwen bier van Sovina, met zoetigheden van de nonnen uit een Portugees klooster toe. De bediening is hier heel aardig en spreekt goed Engels en de sfeer is relaxt. Aanrader!

Rua das Flores 110
www.merceariadasflores.com

Mercearia1

 

Mercearia2

Mercearia3

Mercearia4

16 uur Portproeven aan de kade
Als je via één van de bruggen de rivier de Douro oversteekt, kom je terecht aan een kade met een dozijn portkelders. Hier krijg je voor een paar euro een rondleiding in het Engels met een kleine proeverij na. Wij gingen naar Ferreira, die een goeie en duidelijke rondleiding door de kelders gaf, met lekkere rode én witte port toe.

Ferreira1

Ferreira2


20.30 uur Dineren bij bijna-vegetariër Essenzia
Essenzia is een restaurant aan de rand van de stad in de buurt van het Casa da Musica, dat zich richt op vegetariërs én hun familie. Dat betekent dat de kaart grotendeels vegetarisch is, maar niet helemaal: wie echt niet vegetarisch wil eten, heeft hier ook keuze uit een aantal niet-veggie opties. Het restaurant is groot en populair (je kunt via e-mail reserveren), en de bediening is heel aardig. De porties hier zijn erg groot, helaas hadden we na de dipjes vooraf, waterkerssoep en een lekker hoofdgerecht geen plek meer voor een toetje. Kan ook met het tempo van de bediening te maken hebben: ze zijn hier heel snel, al heel snel stonden we weer buiten. Aangeven dat je de tijd wilt nemen kan dus geen kwaad, want het eten en de vele cocktails op de kaart zijn echt de moeite waard.

Rua de Pedro Hispano 1190
www.essenciarestaurantevegetariano.com

Essenzia
10 uur Ontbijten met zoetigheden van de straat
Portugezen zijn dol op patisserie. Overal op straat zie je etalages vol zoetigheden: koekjes uit de Canarische eilanden, eclairs, honingbroodjes. Genoeg om het tot de lunch vol te houden.
porto3

porto2

porto1
14 uur Vega Francesinha
De Francesinha is een soort uitgebreide tosti met veel tomatensaus en vulling, en typisch iets van deze stad. Meestal niet vegetarisch helaas. Bij het sobere, vegetarische restaurantje Nakité serveren ze gelukkig een vegetarisch francesinha. Leuk! Dit restaurant is ook geschikt voor veganisten, let wel op: de porties zijn niet heel groot. Goed geschikt voor lunch, als je in de avond gaat, neem dan een bijgerecht of voorgerecht.

Rua do Breiner 396
https://pt-pt.facebook.com/nakite

Nakite

16 uur Op stand bij Majestic
In de winkelstraat Rua Santa Catarina vind je het met art deco ingerichte Café Majestic. Niet echt een plek voor vega's om te eten, maar een drankje drinken tussen het mooie spiegelinterieur gaat hier prima. Hoewel dit café in alle toeristenboekjes staat, komen er ook nog altijd locals. We dronken er de lokale frisdrank Piedras, op basis van thee en citrusvruchten.

Rua Catarina 112

Majestic
20 uur Tapas en meer bij O Cacula
O Cacula is een superrelaxte tent om te lunchen of dineren. Het doet een beetje aan als een bar, maar ze hebben meer plek dan van buiten lijkt en er komen hier ook complete gezinnen eten. Het is geen vegetariër, maar voor veggies zijn er genoeg opties, van curries tot pizza en er staan ook wat leuke tapas op de kaart. We aten een heerlijke salade en gegrilde pepertjes, terwijl we een limoenmuntdrank dronken.

Praça Carlos Alberto, 47
www.ocacula.com

Ocacula1

Ocacula2

Ocacula3

Tip: ben je op zondagavond in Porto? Zoek dan van te voren goed uit waar je gaat eten, de meeste restaurantjes zijn dicht op zondag!

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama