Nu op de Groenplaats een vestiging van de veggie fastfood-keten Green Way haar deuren opende, lijkt voor Antwerpen de vegetarische lente ingezet. De stad leek, zeker in vergelijking met Gent, nogal karig bedeeld met goede adresjes, en het verdwijnen van oases zoals Bollywood en Ilha Formosa deden er geen goed aan. Een aantal recente openingen doen verhopen dat de volgende persoonlijke en onvolledige rondleiding al vlug zal moeten worden aangevuld.

Het toeristisch centrum

Eén van de vrij recente op applaus onthaalde nieuwkomers is Rosenobel, dat, in de schaduw van de kathedraal, trendy gin-tonics en bijzondere bieren schenkt, naast mooi gecomponeerde, smakelijke, wat prijziger gerechten. Op de Oude Koornmarkt vind je falafel bij Sababa en bij Mama's Garden, en in de Hoogstraat is er het volledig vegetarische Falafel Tof.

Zoals op de meeste toeristische plekken is er een groot aanbod aan pizzeria's en exoten zoals Thaise, Indonesische en Griekse restaurants die meestal ook vegetarische schotels hebben. Bij de Grieken is Varelli onze favoriet, met eerlijke en fijne mezze zonder typisch-Griekse franjes in het interieur. Maar ook in de Griekse Taverne komen we graag voor de courgettekoekjes en andere traditionele bereidingen, en voor de warme sfeer en het grote zomerse binnenterras.

Een categorie apart zijn de lunchrooms met een meer beperkte kaart zoals Sjalot en Schanul, Bites and Wines (dat zijn dagschotels ook op sommige avonden serveert), Lombardia met hippie-nostalgie, en Lunchbox bij de Vogel(tjes)markt. Bij die door Nederlanders drukbezochte markt vind je ook het Japans-Thaise Kioku met sushi en curries, en de eigenzinnige pastakeuken van Moderato.

Foto's: Rosenobel, Lombardia & Kioku

Stationsbuurt

We wandelen richting Stationsbuurt. Hier ligt de Diamantwijk waar sinds vele jaren Aahaar een onovertroffen volledig vegetarisch Indiaas buffet aanbiedt voor weinig geld. In dezelfde straat is er de zowat enige Libanees van de stad, Tarbouch, voor de bekende mezze. Onze favoriete Italiaan is Isola Sarda, maar Da Vinci en andere zijn geen toeristenvallen en bekoren ook de Antwerpenaar. Enkele straten verder is Nepal House met momo's en curries een culinaire belevenis, hoewel het zich vooral op bezorg en afhaal schijnt toe te leggen. Apart, want traditioneel koosjer, is Hoffy's.

Het Zuid, rond het Museum van Schone Kunsten

Al dikwijls juridisch bedreigd door einde huurceel houdt het mediterrane Finjan stand, de eerste pitazaak die door GaultMillau terecht vermeld werd. Bestel er de voortreffelijke falafel, die je met andere lekkere schoteltjes aanvult. Nuova Era, de Italiaan ernaast, heeft heel wat vegetarische pizza's en pasta's.

In de Volkstraat komen we graag in het no-nonsense Cypro, met Turkse pizza-met-slaatje en mezze. In de Burburestraat opende Tan, tevens winkel, met bijzondere, Aziatisch geïnspireerde creaties. Last but not least mag de oudste vegetariër van de stad, De Broers van Julienne, niet vergeten worden. Leuke tuin bij goed weer en uitgebreide kaart met lekkere wereldgerechten.

Foto's: Broers van Julienne & Nuova Era

Dageraadplaats

Jong, artistiek en multicultureel is ook de buurt van de Dageraadplaats, dichtbij de majestueuze Cogels-Osylei. Bij de beste Marokkaan van Antwerpen, El Warda, ga je voor couscous of tajine en vooral voor de vele, fijne kleine groenteschoteltjes vooraf. Primo, Italiaan met niet-traditioneel interieur en jonge ambiance, heeft heel wat vegetarische borden op zijn menukrant staan.
Onze laatste ontdekking is Ballywood, een kleurrijk Pakistaans-Indiaas afhaalrestaurant waar je ook ter plaatse met een tweetal stoofpotjes met rijst en/of naanbrood voor weinig geld je honger stilt.

Periferie

In de periferie van Antwerpen vernoemen we nog Grand Café deSingel, naast de gelijknamige kunsttempel. Er staan hier een aantal mooie, eigentijdse, gastronomische vegetarische gerechten op de kaart en er zijn ook wisselende suggesties. Een groots uitzicht en stadse, artistieke sfeer krijg je er gratis bij.

We vernemen ook graag jullie ontdekkingen en kijken uit naar weer nieuwe zaken waar de vegetarische gastronomie in ere wordt gehouden, zoals het bij een kosmopolitische stad past.

Foto: Wikipedia (het Stadhuis & Onze-Lieve-Vrouwekathedraal)


Meer lekker vega op reis!

Karl, restaurantgidsredactie. Het beroepsleven van Karl draaide rond horeca en drankenverkoop. Nu speurt hij vanuit Antwerpen naar creatieve groenterestaurants in België en Nederland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Vaak gelezen

Vegetariër verdwaald in Knokke
Tijdens de Nederlandse volledige lockdown werd niet enkel Antwerpen overspoeld door winkelende en...
Vurig vega in Luik
Goed bereikbaar vanuit Vlaanderen en Nederland, wordt Luik meer en meer de bestemming voor een...
Antwerpse eetplekken voor Nick Cave
Het was in Antwerpen wereldnieuws dat Nick Cave een frietje had gestoken en een...
Vega en Carmiggelt in de Veluwezoom
De twee eerste begrippen in de titel hebben weinig met elkaar te maken, want de ooit alombekende...
Wandeling door Molenbeek
Molenbeek, officieel Sint-Jans-Molenbeek, is een gemeente die deel uitmaakt van het Brussels...

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

dekbeddiscounter