Open menu

Ooit was Turijn de eerste hoofdstad van het eengemaakte Italië en je vindt daar nog historische sporen van. Nu is het de hoofdstad van de Slow Food-beweging, die kleine producenten van eerlijke, regionale producten aanmoedigt. We dwaalden een week lang door monumentale, barokke straten en nemen Turijn graag op in onze top van vegavriendelijke steden.

Ochtendcappucino met brioche

Onze ochtendcappucino met brioche gebruikten we in Al vej Bicerin in de Via Carlo Alberto, waar hij lekker was en het personeel vriendelijk. Bicerin, klein glas, is overigens de benaming van de traditionele, bekende Turijnse warme drank die uit drie lagen bestaat, namelijk espresso, chocolademelk en volle melk.

Er zijn tientallen bars waar mannen en vrouwen vlug, dikwijls staande aan de toog, een sterke koffie drinken om de dag te beginnen of door te geraken. Het ontbijt is beperkt en bestaat meestal uit een croissant met zoete vulling. Later eet je er een tramezzino of toast en kun je een glas wijn drinken, die je met de naam van je geliefde druif bestelt (dus niet zomaar "een glas witte wijn").

Bicerin & Mauro (zie hieronder)

Gelateria's

Tientallen gelateria's zijn er ook en het is moeilijk kiezen tussen de vele smaken die de ijsjes of sorbets hebben. Het van 1822 daterende Fiorio zou het fijnste ijs serveren: een verscheurende keuze aan coupes is er in elk geval. Zoals in vele cafés kun je in dit bonbondoosje ook terecht voor het avondaperitief, dikwijls vergezeld van een uitgebreid hapjesbuffet voor een kleine meerprijs. Ook de banketbakkerijen met hun calorierijke chocoladegebakjes en koekjes zullen ongetwijfeld de zoetekauw doen watertanden.

Groente & fruit

Voor het gezondere werk zijn er de talrijke groente-en fruitstalletjes op de grootste openluchtmarkt van Europa, rond de Piazza Repubblica, die alle dagen behalve zondag open is. Het mooie fruit, de courgettebloempjes, bonen, tomaten, komkommers, aubergines, asperges zijn een lust voor het oog.

Op wat verfijnder niveau prikkelt Eataly, tegenover de verbouwde Fiatfabriek Lingotto, de culinaire zinnen. Alles draait er om verantwoord, volgens de principes van Slow Food, geproduceerd voedsel en het is er heerlijk snuisteren in de verschillende afdelingen waar je ambachtelijke producten kunt kopen en ook ter plaatse degusteren. We bleven dan ook hangen bij de verdure en aten een op het moment zelf samengestelde groentesalade (er is ook pasta met groenten), die je al dan niet met kaas of een half ei kan bestellen (8 euro).

Bloemenpizza: Eataly, ijs: Fiorio

Falafel

In de straten van de stad loop je ook overal tegen eerlijke en voordelige pizzeria's aan. Kebabzaken zijn er in het centrum in ruime mate en falafel staat er altijd op het menu. Onze falafel aten we in een vriendelijk Turks restaurant in de Via Carlo Alberto. Kirkuk heeft een kleine falafelschotel voor 5 euro, die je als voorgerecht of met een schoteltje bulgur tot je neemt. Er stonden ook hummus, baba ganoush en imam bayildi op de kaart.

Vegetarisch

Vele restaurants hebben een vegetarisch menu of minstens een vegetarisch hoofdgerecht. Zoals tabernalibraria, dicht tegen de Via Po, waar je in het kleine, gezellige interieur een warme aspergeflan, aubergine parmigiana of pasta met courgettebloempjes kunt eten. Er is ook een uitgebreide wijnkaart en we kozen een droge, frisse witte Arneis uit Piemonte zelf.

Zuiver vegetarische restaurants zijn er ook, met name in de Via Barbaroux, ten westen van de centrale Piazza Castello. Dikwijls zijn het lunchzaken, zoals Verdi d'invidia. Andere zijn ook 's avonds geopend, zoals Universo Vegano, dat deel uitmaakt van de eerste keten van veganistische fastfood, of Giardino, zo drukbezocht omwille van zijn vegetarische gastronomie dat reserveren noodzakelijk is.

Als je Happy Cow of Tripadvisor met het zoekwoord vegetarisch raadpleegt vind je nog heel wat meer groene adressen, doch de afstanden in de stad kunnen behoorlijk oplopen, hoewel het oude centrum zelf bewandelbaar is. Goed dat de ons bekende Exki ook drie vestigingen heeft in de stad, zodat er telkens één niet zo veraf ligt.

Trattoria's

Een avontuur is het vinden van sinds lang gevestigde, familiale trattoria's, waar ik graag eens lyrisch wil over doen. Je herkent hen aan een grote kaart van antipasti, paste, secondi, dolci. Gelukkig voor je lijn en voor je portemonnee hoef je niet al die gangen te bestellen. Dikwijls hangen er oude foto's van beroemdheden en van de eigenaars in jonger jaren. Veelal zie je er Italianen eten: een oude weduwnaar, een grote familie die iets viert, een advocaat in pak met zijn elegante dame.

Gewapend met een basiswoordenschat Italiaans pluk je vegetarische schatten uit de menukaart. Zo zagen we in het voorbijgaan dat bij Porto di Savona (op de Piazza Vittoria aan het einde van de Via Po) courgettebloempjes (fiori di zucchini) als dagschotel op het krijtbord stonden. In een knus bovenzaaltje, tussen twee grote, genietende Italiaanse families, smulden we van deze met ricotta en spinazie gevulde lekkernijen en bestelden er als contorni gebakken aardappeltjes, gegratineerde venkel en kleine courgettes bij. Met een klein flesje Gavi was het de perfecte, lichte zondagslunch.

Interieur Porto Di Savona

Contorni & paste

Bestudeer op de kaart van een trattoria of ristorante altijd de contorni, de bijgerechten. Het klinkt veelbelovend als er meer en liefst onbekendere groentegerechten zijn dan patatine fritte en insalata mista. Maar ook bij de paste vind je tal van prettige verrassingen, zoals de pasta e ceci van Giusti Mauro. Het was een stevige soep, met inderdaad pasta en kikkererwten, die je nog op smaak kunt brengen met kaas en olijfolie. Ook dit was een gevestigde zaak, waar de eigenaars mooi oud worden, de menukaart in het Italiaans getypt wordt en de wanden vol hangen met foto's. In dit soort zaken verloopt het koken en de bediening met een natuurlijke, vanzelfsprekende vlotheid die alleen door lange ervaring wordt verkregen.

San Salvario

Bij Alba, in de alternatieve, jonge uitgaansbuurt San Salvario, ten oosten van station Porta Nuova, waren de tagliatelle van het huis met tomatensaus, champignons en parmezaanse kaas italianissime. Er waren ook andere eenvoudige, vlug klaargetoverde heerlijkheden zoals artisjok in olijfolie en een volmaakte frittata met groene asperges, waarbij ik costini, snijbiet, bestelde. Tijdens de laatste avond ronddwalend in dezelfde buurt, trok Alba ons meer aan dan andere, meer trendy zaken. De eigenares begroette ons als oude bekenden en ook haar uit de Abruzzen afkomstige echtgenoot/kok kwam vanuit de keuken zijn gasten smakelijk eten wensen.

De flan van spinazie en de funghi porcini wisten opnieuw te behagen, begeleid door een witte wijn uit de geboortestreek van de eigenaars, een smakelijke Pecorino. Wie het zwarte goud van Piemonte toch een keer wil proeven: er staan gerechten met truffel op de kaart voor een veertien euro. Bij de secondi zijn er ook vegetarische gerechten, zoals asperges met kaas of met ei (alla bismark) en funghi porcini (eekhoorntjesbrood). Met een warme handdruk beloofden we bij een volgende bezoek aan Torino ook terug te keren naar ristorante Alba.

Baratti e Milano: foto's Wikipedia & Corso101

Aanrader: buffet bij Café Nations

Als absolute aanrader wil ik u onze eetervaring van de eerste avond niet onthouden. In Café Nations, in de Via Giolitti, word je op donderdag, vrijdag en zaterdag op een gigantisch, verrukkelijk buffet vergast. Voor 10 euro krijg je een drankje, de vrije keuze uit een superlekker, grotendeels vegetarisch buffet, een warm pastabordje en tenslotte dolci. Hoewel we zelf ruimhartig werden toegelaten (onze reservatie-mail was niet gelezen), is reserveren hier zeker aan te raden.

Galleria Subalpina

Onze laatste lunch vierden we in stijl. In het van 1875 daterende art nouveau-café Baratti e Milano in de prachtige Galleria Subalpina bestelden we de 'Barattino' of een piatto unico, die twee contorni, een primo en een secondo verenigt. Tot onze vreugde was hij volledig vegetarisch en bestond hij uit perfecte, met salie gekruide en met bernage gevulde ravioli, een lauwwarme salade van asperge en tomaat op een kletskop van Parmezaan, en een soort parmigiana (ventaglio) met courgette en gebakken aardappeltjes. Heerlijk, met ons laatste glas Arneis.

Arrividerci, Torino!

Turijn: Borgo Dora & Monte Cappuccini (Wikimedia)

 Turijn: Biblioteca Nazionale Universitaria, Piazza Castello & Porta Palatina (Wikimedia)


Meer vegetarisch reizen!

Karl, restaurantgidsredactie. Het beroepsleven van Karl draaide rond horeca en drankenverkoop. Nu speurt hij vanuit Antwerpen naar creatieve groenterestaurants in België en Nederland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama