Open menu

kopenhagen thbRuim 10 jaar geleden concludeerden wij van Vegatopia dat Denen niet het meest vegetariërvriendelijke volk op aarde zijn, maar dat het in Kopenhagen goed te doen is. Is er ondertussen veel veranderd? Inmiddels is økololisch en holdbaar heel gangbaar in Kopenhagen, maar moet je nog steeds flink zoeken naar eethuisjes met een goede vegetarische kaart. Maar als je die eenmaal gevonden hebt, zit je gebakken! We delen graag onze ervaringen, van ontbijt tot diner!

Sfeerimpressie2

Kalaset

Bij Kalaset vind je uitgebreide vegetarische en vegan opties. In dit knusse eethuisje kun je van 10 uur ’s ochtends tot middernacht terecht voor een zeer uitgebreid ontbijt, rijk gevulde soep of salade of een vegan of vegetarische burger. Dressings, soepen, sauzen, conserven en gebak worden zelf gemaakt, volgens grootmoeders recept. Brood, koffie, and cakes.melk, sap en wijn zijn biologisch. Naast zuivelvrij, zijn er ook goede glutenvrije mogelijkheden (in Scandinavië komt glutenintolerantie veel vaker voor dan in Nederland, waardoor glutenvrij sowieso vaak op de kaart staat).

Leuk is ook de inrichting, met oude radio’s. We genoten er van een uitgebreide Deense brunch met (natuurlijk) smørrebrød, roerei, gegrilde groenten, falafel, humus, diverse kazen en een verse smoothie. Deze uitgebreide brunch kostte p.p. ongeveer €20,-

Kalaset
Vendersgade 16, 1363 København
http://kalaset.dk/

Kalaset

Bowl Market

Ook Denemarken ontkomt niet aan de havermouthype. Hou je hier ook van, ga dan zeker naar Bowl Market: een klein ontbijtzaakje waar ze een grote variatie aan havermout serveren. Mijn reisgenoot valt niet in de categorie havermoutliefhebbers, maar liet zich door een paar mooie ‘bowlfoto’s’ makkelijk overhalen. En hij kreeg geen spijt, want met een havermout met appel, gezouten amandelen en een enorme eetlepel karamelsaus kon hij behoorlijk in zijn comfortzone blijven. Zelf genoot ik van een minder alledaagse combinatie van havermout met rabarbercompote, verse tarragon (ja, ik moest het ook googlen: een wilde dragonsoort met een lekker anijsachtige smaak) en olijfolie. Erg lekker en genoeg brandstof om de rest van de dag op te kunnen fietsen!

Voor een flinke kom havermout met een kop koffie betaal je ongeveer €10,-

Bowl Market
Gasværksvej 3, 1656 København
Geen website

BowlMarket

Granola

Granola is een sfeervol, klassiek eethuisje, dat behoorlijk Frans aandoet (anders hadden ze het waarschijnlijk wel ‘müsli’ genoemd). Net als het interieur, ziet de bediening er zo stijlvol uit dat je de neiging krijgt hen met garçon aan te spreken. Ook de ontbijtjes zijn hier wat meer klassiek. We aten alles behalve granola, namelijk een roggebrood met een ei en een pannenkoekje met bosbessen. Dineren kun je hier ook, maar niet als vegetariër: er staat er geen enkele vegetarische optie op de menukaart. Voor een ontbijt betaalden we ongeveer €15,-

Granola
Værnedamsvej 5, 1819 København
http://www.granola.dk/

Granola

Døp

Al jaren hip in Kopenhagen is de hotdog. Bij Døp (Den Økologiske Pølsemand, oftewel ‘de ekologische worstenman’), een kraampje in één van de belangrijkste winkelstraten in het centrum, hebben ze wel 10 varianten, waaronder één vegan! We genoten van een (tarwe)broodje met een sojaworstje, zuurkool, gefruite uitjes, mosterd en augurkjes. En na een eerste bestelden we meteen een tweede. Voor een vegan hotdog betaal je ongeveer €6,- , maar het is zeker een aanrader

Døp
Købmagergade 50, 1119 København
http://www.døp.dk/en/Menu.aspx

Morgenstedet

De meest voor de hand liggende plek om vegetarisch te eten is natuurlijk hippieparadijs Christiania. Dit is een stukje stad dat geheel ingenomen is door een vrije gemeenschap. Naast alternatievelingen, kraakpanden, drugsdealers en vooral veel creativiteit, vind je hier ook een heel leuk eethuisje: Morgenstedet. Ondanks dat morgenstedet ‘ochtend’ betekent, kun je er pas vanaf 12.00 uur terecht. Je eet hier een lekkere lunch of diner, maar hou er hierbij wel rekening mee dat de deuren om 21.00 uur alweer sluiten. Alle gerechten hier zijn vegetarisch en biologisch, waarbij gebruikt gemaakt wordt van verse ingrediënten van Deense bodem. Het menu wisselt regelmatig, maar standaard kun je kiezen uit  2 of 3 hoofdgerechten en 2 of 3 salades. De prijs ligt voor Deense begrippen erg laag: rond de €15.

Morgenstedet
Fabriksområdet 134, Christiania - 1440 København
http://www.christiania.org/find/morgenstedet/

Gorilla

Het Meatpacking District is het voormalige hart van de vleesindustrie in Kopenhagen en tegenwoordig één van de meest hippe uitgaansgebieden. Op de gok besloten we dat hip betekent dat er ook een vegetarisch eethuis te vinden moest zijn. De alarmerende signalen negerend (de buurt is nogal doorregen met slagers, vlezige eethuisjes met namen als ‘Warpigs’ en ‘Fleisch’ en zelfs een slachthuis..) kwamen we uit bij restaurant Gorilla.

Bij Gorilla vind je veel gerechten om te delen, waarbij je ook kunt kiezen voor een tastingmenu, dat aangepast kan worden naar een vegetarische variant. Hierdoor genoten we van tien verrukkelijke én prachtige gerechtjes voor een naar onze mening zeer schappelijke prijs van ongeveer €50,-. Achteraf zagen we ook nog eens  dat Gorilla een mooie aantekening heeft in de Michelingids!

Gorilla
Flæsketorvet 63, DK-1711 København
http://restaurantgorilla.dk

Gorilla

RizRaz Steaks ‘n’ Veggies

Ook minder voor de hand liggend voor een goede vegetarische maaltijd is steakstaurant (!) RizRaz. Naast de steaks biedt dit restaurant namelijk een uitstekend vegetarisch buffet. Het buffet is gevarieerd, lekker en je mag er onbeperkt van opscheppen voor nog geen €20,-

RizRaz zit op twee locaties:
Store Kannikestræde 19 of Kompagnistræde 20, 1169 København
https://www.rizraz.dk

Amass

Het hoogtepunt van ons verblijf was Amass, het restaurant van voormalig Noma chef-kok Matt Orlando. Bij Amass gaan duurzaamheid en smaak hand in hand. Tegenover het restaurant ligt de restauranttuin: zo’n 500 vierkante meter vol kruiden, bloemen en groenten, die elke dag in het menu worden opgenomen. Hierbij focust Amass zich per gerecht op twee kruiden met een intense smaak, die samen één geheel worden.

Zoals ze het zelf op hun site aangeven, wordt het voedsel ‘in het moment gecreëerd en verandert het voortdurend’. Wat dit in de praktijk ook mag betekenen, het smaakte in ieder geval allemaal even indrukwekkend!  De gerechten zijn daarnaast niet alleen een lust voor de smaakpapillen, maar ook een lust voor het oog. We genoten van een reeks prachtige kunstwerkjes, waar in gebruik gemaakt was van ingrediënten zoals bijenpollen, gebrande knoflook en gerookte pastinaak. Alleen al het begeleidende mandje met warme aardappelbroodjes en boerenkoololie was voortreffelijk! En aangezien dit het enige gerecht was dat ook bij te bestellen was, deden we dit dan ook meerdere malen.

Ondanks het hoge kookniveau is Amass allesbehalve een stijf restaurant. De sfeer is prettig en de meerderheid van de bezoekers kwam, net als wij, gewoon op de fiets (Kopenhagen is uitgeroepen tot beste fietsstad van Europa, dus pak vooral de fiets). Ook heel prettig was dat er bij de online reservering netjes gevraagd werd of we ook geen gelatine wensten te gebruiken.

Een diner bij Amass is uiteraard een avondvullend programma, en daar betaal je ook naar. Voor een menu betaal je p.p. ongeveer €90,00.  Wat ons betreft, was het dit meer dan waard! Let wel op dat overal in Denemarken, en zeker ook hier, een paar glazen wijn de rekening flink kunnen verhogen.

Amass
Refshalevej 153, 1432 København  
https://amassrestaurant.com/

Amass

Sophie, gastredacteur. Vult haar dagen voornamelijk met eten en praten over eten. Dat laatste ook in de rol van diëtist. Schrijft en twittert (@Sowiesophie) daarnaast ook graag over eten of zomaar wat gedachtenvoer.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama