Open menu

mas antwerpenZus Sis van de kunsthistorische brompotten de Van Rossems vond in de aflevering van afgelopen week de Antwerpse binnenstad armoedig. De Antwerpenaar die zo graag bezoekende Nederlanders hoort kirren dat het hier zo gezellig en bourgondisch is voelde zich koud gepakt: de klerezooi van de binnenstad is volledig verterrast en vol truttenwinkels met reukwaren en damesondergoed. Wie, op aanraden van broer Vincent, dus deze horreur ontvlucht om uit te waaien in de buurt rond het MAS, het Museum aan de Stroom, geef ik enkele vegetarische eettips. Want, in tegenstelling tot wat Maarten beweert, kan je er meer dan mosselen eten.

In het MAS

In het museum zelf verzorgt het prettige en luchtige Café Storm de hongerigen met "fast good food", bestaande uit soepen, ciabatta, pasta, wraps en salades, bijna alle met een vegetarische keuzemogelijkheid. Letterlijk en figuurlijk in hogere regionen voert tweesterrenchef Viki Geunes in 't Zilte op de bovenverdieping een creatieve, eigentijdse, geraffineerde kaart. Er is een prachtig plantaardig menu "Groene tendens", maar hou er rekening mee dat aan deze gastronomische topprestaties ook het navenante prijskaartje hangt (145 euro voor 6 gangen, 195 euro voor 8 bereidingen.) In april 2020 verhuist het restaurant naar de andere zijde van de verdieping en zal het nog meer de pure gastronomische beleving in een nieuw interieur centraal stellen.

Tegenover het MAS

Aan de Sint-Aldegondiskaai, met uitzicht op het museum en het Bonaparte- en Willemdok, is er "Quality Grill" Napo's, een betere shoarmazaak, die wat herinnert aan Finjan op het Zuid en dus Libanees-joodse gerechten serveert. Veggieliefhebbers kunnen met zijn tweeën mezze om te delen bestellen (32,80 euro), solo een kleinere mix (10 à 12 euro), of falafel in een broodje (8,2 euro) of op een bord (13,20 euro). Ook shakshuka en fatoush staan op de kaart.

napos

Foto: Napos

Een buur is een vestiging van de keten Ellis Gourmet Burger, waar de keuze gemaakt dient te worden tussen The Beyond Burger, de Crazy Red veggie en de vegan champignonburger (prijzen rond 16 euro). Tussen de bijgerechten zien we ook een verleidelijke schotel van geroosterde groenten en natuurlijk ook Belgische frieten.

Aan  de overkant van het dok serveert De Burgerij een vegetarische falafel-burger, een burger met oesterzwammen en één met krokante nep-kip. Andere buren hebben, zonder een vegetarisch walhalla te zijn, toch enkele mooie vegetarische opties. Het eigentijdse Roest heeft een veganistisch seitangerecht met rapen en bieten (18,5 euro) en een bezoeker looft de gegrilde seizoengroenten bij Mon (18 euro). In het Felix Pakhuis, een typisch stapelhuis uit de negentiende eeuw, vind je op de kaart met lokale seizoenproducten hummus van witte bonen met bietjes en knolletjes als voorgerecht en als hoofdgerecht een pot-au-feu van seizoengroenten (24 euro). 

roest

Foto: Roest

Pizza en meer

In deze buurt, het Eilandje genoemd omdat ze omringd was door sloten en vlieten, zijn ook vele Italiaanse restaurants. Cucina 48, gelegen in dezelfde rij van hierboven, is een verdediger van de eerlijke, authentieke Italiaanse keuken. Da Giovanni, aan het Kattendijkdok en op wandelsafstand van het MAS, heeft ook een uitgebreide kaart met Italiaanse klassiekers waarvan je geniet tussen wit-rood geblokte tafellakens, obershemden en lampenkappen. Het is een filiaal van het grote, drukbezochte moederhuis tegen de Groenplaats.

Een heel eigen benadering van pizza's heeft de vestiging van keten Otomat heavenly Pizza aan het Van Schoonbekeplein. Hier vind je originele pizza's met seizoengroenten, waarvan vele vegetarisch en een drietal veganistisch zijn. Een heerlijk bier van de brouwerij Duvel-Moortgat wordt bij elke pizza gesuggereerd. 

otomat pizza

Pumpkin Jack Flash Pizza. Foto: Otomat

Favoriet

Een zaak waar we altijd graag terugkeren is Little Beirut. We genieten er telkens van een gevarieerde, fijne, gezonde Libanese keuken. Een vegetarische schotel kost er 13,50 euro, maar je kan ook een uitgebreider mezzemenu bestellen, aangepast aan het aantal personen. Er is genoeg keuze aan vegetarische mezze, dus wordt je tafel geleidelijk bedekt met vele bordjes met plantaardige heerlijkheden als je voor het menu gaat en aangeeft dat je het volledig vegetarisch wil.

De Van Rossems zouden hier vaststellen dat Antwerpen toch echt meer te bieden heeft dan mosselen en frieten.

little beirut

Foto: Little Beirut

Karl, restaurantgidsredactie. Het beroepsleven van Karl draaide rond horeca en drankenverkoop. Nu speurt hij vanuit Antwerpen naar creatieve groenterestaurants in België en Nederland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama