Open menu

hotelineigenland thbHet kan de landelijke horeca ten goede komen dat vele reislustigen de vliegreizen uit hun vakantieplannen schrapten. In ruil daarvoor krijgen ze de kans om het eigen land of buurland te (her)ontdekken. In grote steden vind je op wandelafstand van je hotel altijd wel een geschikt eetadres, maar als je op het platteland verblijft is een lange rit langs donkere wegen, na het diner, minder aangenaam en is het prettig jezelf 's avonds met goed eten en drinken te laten verwennen in het hotel waarin je verblijft. We tippen enkele hotels waar je ook lekker kunt eten.

Sommige van de opgesomde zaken pasten hun concept aan de coronatijden aan, niet alleen door de verplichte afstanden en hygiënemaatregelen, maar ook door hun kaart af te slanken. Andere hadden al een wisselend menu, wat zeker te verkiezen is boven een al te omvangrijke, statische kaart.

Noord- en Oost-Nederland

Het stemmige hotel Lunia in het Friese Oldeberkoop rekent voor zijn vegetarisch verrassingsmenu 30,50 euro. Onder de lakens kun je tegen prijzen van 115 tot 130 euro per nacht voor twee personen. Maar er zijn ook vele arrangementen, zoals het zonnig zomer-arrangement van 6 overnachtingen met ontbijt en drie maal het hotelmenu tegen 307 euro per persoon.

lunia

In het naburige Drenthe logeert u voor 87 tot 97 euro, inclusief ontbijt, in een voormalig, mooi vernieuwd hospitaalcomplex. Bitter en Zoet in Veenhuizen ligt in een omgeving die tot wandelen en fietsen uitnodigt. Erna kan u genieten van een dagelijks wisselend driegangenmenu tegen 36,50 per persoon. De chef werkt met dagverse, veelal biologische producten, dikwijls uit eigen tuin of boomgaard.

We zakken af naar Twente, waar Landgoed De Wilmersberg in zijn restaurant ook verse, biologische groenten uit eigen streek als basis heeft voor het dagelijks wisselende driegangenmenu van 33 euro. Chef Ronald Bor wil bewust aantrekkelijke, creatieve vegetarische gerechten bedenken. Logeren op dit unieke domein is iets duurder, met kamers van 145 tot 175 euro. Er zijn echter ook verschillende arrangementen, zoals een verblijf van twee nachten met twee diners voor 240 euro per persoon.

wilmersberg

Het zuiden van Nederland

Vegetarische haute cuisine vind je sinds vele jaren bij de Kop van 't Land in Dordrecht, tegenover het prachtige natuurgebied De Biesbosch. Na een dagje wandelen en varen geniet je in het eigentijdse en gezellige restaurant van een menu van vier tot zeven gangen (van 45 tot 66 euro). Er zijn drie kamers tegen 89 euro per nacht, een appartement kun je huren voor 349 euro per week.

Sommige hotelrestaurants hebben wel een vegetarische optie op hun kaart, doch soms is er dat maar één en dan nog een redelijk banale. Bij een langer verblijf kan dat culinaire frustraties opleveren. Daarom is de De Zevende Heerlijkheid in het Limburgse Slenaken bij de Belgische grens een goed toevluchtsoord voor vegetarische wandelaars en fietsers door het mooie heuvelland. Naast een suggestie van de chef zijn er  vijf vaste hoofdgerechten, waarvan er twee doordachte plantaardige creaties zijn. Ook twee leuke voorgerechten sieren de kaart. Kamers kosten 100 tot 130 euro per nacht, maar raadpleeg zeker ook de beschikbaarheid van de voordelige arrangementen (twee tot vier nachten met diner).

dezevendeheerlijkheid

In Zeeland worden in Hof aan Zee in Koudekerke culinaire plantaardige hoogstandjes getoverd. De Nordic Cuisine wordt er, soms met de hulp van Scandinavische gastchefs, heerlijk in de praktijk gebracht. Vier, vijf en zes gangen kosten er respectievelijk 47,50, 57,50 en 67,50 euro. Je kan ter plaatse overnachten in een hotelkamer (75 tot 115 euro) of voor langere tijd met meerdere personen verblijven in een cottage (vanaf 85 euro per nacht).

Belgische steden

In de Vlaamse kunststeden Gent, Brugge en Antwerpen vindt u ongetwijfeld, met de hulp van onze restaurantgids, een leuke zaak op wandelafstand van uw hotel.

In Wallonië is de vurige stad Luik een mooi doel voor een citytrip. Met haar Libanese, Italiaanse, Indiase en andere buitenlandse eethuisjes vindt de vegetariër er makkelijk een eetadres. Het enige volledig vegetarisch restaurant dat in Luik 's avonds geopend is, is het aangename Como en Casa, niet ver van het centrum met zijn winkels en musea en van de steile wandeling op de Montagne de Bueren.

comoencasa

De Ardennen

Het enige verblijfshotel dat in de Ardennen sinds jaren uitdrukkelijk de vegetariër verwelkomt is Les Sources in Manhay, een bosrijke gemeente in de provincie Luxemburg, niet zo ver van de Hoge Venen. In corona-tijden wordt elke avond een vegetarisch menu met een ander thema geserveerd voor 34,50 euro. Kamers kosten 91 euro per nacht (85 euro bij verblijf van drie nachten) en arrangementen zijn ook mogelijk. De zaak wordt overigens uitgebaat door twee sympathieke Nederlanders, die hier aandacht voor vegetarisme importeerden zonder nabije collega's er mee aan te steken.

lessources

Het zuiden van België: een gat in de markt

Het lijkt ons een gemis dat de toch talrijke hotels in het zuiden van België zo weinig aandacht besteden aan veranderende eetgewoonten. Waarschijnlijk speelt hier ook, zoals op andere terreinen, de invloed van Frankrijk. Misschien ook dat een wat ouder gastronomisch weekend-cliënteel er niet echt om vroeg. Maar het lijkt een zakelijke opportuniteit voor horeca-ondernemers om de plantaardige keuken hier geheel of gedeeltelijk op de kaart te zetten. De vele vegetariërs of flexitariërs die het eigen land of buurland herontdekken zullen dan opgelucht hun zaak verkiezen boven de traditionele plekken met everzwijnkoppen en hertengeweien tegen de muur.

Karl, restaurantgidsredactie. Het beroepsleven van Karl draaide rond horeca en drankenverkoop. Nu speurt hij vanuit Antwerpen naar creatieve groenterestaurants in België en Nederland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama