Open menu

luik thbGoed bereikbaar vanuit Vlaanderen en Nederland, wordt Luik meer en meer de bestemming voor een citytrip. Deze Vurige Stede verbergt, onder haar wat ruig, uniek uiterlijk, dan ook tal van verrassingen. De aanwezigheid van nogal wat goede restaurants met mooie groentegerechten maakt de stad voor de vegetariër nog aantrekkelijker.

Bezienswaardigheden

De treinreiziger komt de stad binnen langs het architecturaal indrukwekkende TGV-station Guillemins van architect Calatrava. Museumbezoekers kunnen één van de talrijke musea bezoeken, zoals het historische Grand Curtius of het aantrekkelijke museum van Schone Kunsten La Boverie in het gelijknamige, geliefde park.

Wandelaars wagen zich graag aan de 374 treden van de Montagne de Bueren en kunnen ook langs kleine wandelpaadjes de heuvel er omheen verkennen. Met wat geluk stoten ze zo op Brasserie C, met een uniek terras en die het verfrissende, fruitige bier Curtius brouwt.

montagne de bueren

Foto: Visitez Liège

Op vrijdagochtend is er een grote brocantemarkt op Outremeuse en zondagochtend staat de grootste en oudste markt van België, La Batte, op de Maaskade. Vele Kapittelkerken met bijzondere religieuze kunst zorgen voor een moment van spirituele verstilling en esthetisch genoegen.

Maar natuurlijk is het bruisende stadsleven evenzeer een belevenis met vele winkels en een gevarieerd horecalandschap. Men weze wel gewaarschuwd dat vanwege de aanleg van een groot nieuw tramnet de straten tot 2024 hier en daar opgebroken zijn.

Volledig vegetarische restaurants

Het succesvolle Como en Casa, gelegen aan de mooie Rue Hors-Chateau, heeft een geregeld wisselende vegetarische kaart met een zestal voorgerechten (rond 15 euro) en een zestal hoofdgerechten (rond 18 euro). Op Facebook vind je het recente menu. Genieten was het van knolselderschijven uit de oven met boter, parmezaan en hazelnootjes als voorgerecht en pasta met een romige citroensaus, venkel en pistachenootjes als hoofdgerecht. Bestudeer hier zeker ook de uitgebreide drankenkaart met zijn vele cocktails, natuurwijnen en ambachtelijke bieren.

como en casa

Foto: Como en Casa

Beperkter van kaart en ruimte is Ventre Content ("tevreden buikje") in de centrale Rue de la Régence. Kiezen is makkelijk met twee, maandelijks wisselende, voor- en hoofdgerechten. De ludieke naamkeuze van de gerechten en het luchtige, artistieke interieur stellen ook de geest tevreden.

In de wijk Outremeuse heeft Les Oiseaux s'entêtent, dat ook catering voor evenementen verzorgt, een eerlijk, eenvoudig menu met geveganiseerde klassieke gerechten zoals balletjes of filet américain met frieten. (N.v.d.r.: helaas gesloten van begin 2023)

Niets dan veganistische burgers vind je in het ecologisch bewuste Green vegan burger in de Rue du Pont. Met menu's tussen 15 en 18 euro stil je hier voor relatief weinig geld op prettige wijze je honger.

green vegan burger

Foto: Green Vegan Burger

Populaire plekken

Een trekpleister is la Place du Marché achter het Stadhuis en aan het historische Perron. Vele terrassen van allerlei pluimage lokken hier de dorstigen en hongerigen. Het vriendelijke Lazeez heeft uitstekende, huisbereide Midden-Oosterse mezze waarvan je voordelig kan proeven door een vegetarisch bordje van zeven ervan te bestellen. 

Een andere place to be is het oude Postgebouw tegen de Maaskade, dat onder de naam La Grand Poste een hippe rooftopbar en op het gelijkvloers een foodmarket herbergt. Bij de verschillende cateraars is er altijd wel wat vegetarisch te vinden, zoals Midden-Oosterse mezze bij Chez Yara, een fake meat burger bij Little Huggy's of chili sin carne bij La Taqueria. Bieren van de eigen brouwerij Brasseries de Liège passen zeker bij al die gerechten.

la grande poste

Foto: La Grand Poste

Het culturele centrum La Cité Miroir, met theater, restaurant en expositieruimte, is in een uniek, historisch badhuis gevestigd. Het multiculturele restaurant Les Racines (enkel op vrijdag- en zaterdagavond open) heeft een vegetarische optie in elke gang.

Een geheimtip van jonge en jongvoelende Luikenaars is de eeuwenoude Rue Souverain-Pont, een gezellig winkelstraatje met ook enkele leuke eetadresjes. De osteria popolare Mio Posto is één van de hipste, met natuurwijnen, cocktails, borden om te delen en vegetarische pasta's en pizza's met grappige namen. Figo heeft ook verschillende smeuïge vegetarische pasta's, met grote aandacht voor de bio-oorsprong van de ingrediënten.

rue souverain pont

Foto: Liègetown

Trendy topgastronomie

Ook de Luikse gastronomische top is mee met de vegetarische wind die in de stad waait. Moment biedt een vegetarisch omakase-menu aan, waarin de chef zich door de seizoenen laat leiden. 65 euro voor een menu van vijf gangen lijkt voor dit niveau een koopje. Je kunt hier ook onbekende wijnsoorten en originele cocktails ontdekken. De 100% biologische groenten komen merendeels uit de eigen tuin in Tilff.

moment

Foto: Moment

Au revoir, Liège

We waanden ons in eigen land een beetje in het buitenland, ook omdat we nogal eens in het Engels werden aangesproken. Frans spraken de twee lieve dames die ons, worstelend met een stadsplannetje, vroegen of ze ons de weg konden wijzen. Dat is wat een grote, soms drukke, stad ook lieflijk maakt. Ook de toename aan vegetarische eetmogelijkheden stemde ons blij: hopelijk kan Luik, zoals ooit Gent In Vlaanderen, hier een voortrekkersrol spelen.

luik guillemins

Foto: Wikimedia

Karl, restaurantgidsredactie. Het beroepsleven van Karl draaide rond horeca en drankenverkoop. Nu speurt hij vanuit Antwerpen naar creatieve groenterestaurants in België en Nederland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama