Open menu

Nazomeren aan het water met een smaakvol ijsje of alvast een pittige herfstwandeling maken door de bossen gepaard met goedvullende koeken doe je in Rhenen. Wat valt er te eten en te proeven?

Grebbebrokken en gemberkoekjes
De beroemde Grebbeberg van Rhenen ligt nog net in het uiterste puntje van de provincie Utrecht. Daar zijn dan ook erg lekkere koeken naar vernoemd. Ga je de Grebbeberg beklimmen voor prachtig uitzicht over de Betuwe en aan de andere kant de uitgestrektheid van de Gelderse Vallei, neem dan van Bakkerij van Toor de Grebbebrokken mee, voedzaam en vooral erg smakelijk.
Rhenen zelf bestaat al 750 jaar en dat zie je ook als je door het plaatsje loopt, historische panden worden afgewisseld door moderne(re) huizen. Al slenterend door de oude binnenstad kom je langs banketbakkerij van Woerekom waar de gemberkoekjes niet te versmaden zijn, eentje smaakt hoe dan ook naar meer. Een bezoek aan de winkel is zeker aan te raden.

Cunera
Rhenen is van oudsher een bedevaartsplaats. In de vierde eeuw na Christus werd een jonge vrouw genaamd Cunera onder mysterieuze omstandigheden vermoord met een worgdoek. Na haar begrafenis gebeurden er allerlei wonderen rondom haar graf (het Cuneraheuveltje dat in Rhenen nog steeds bestaat) en Bisschop Willibrord verklaarde tijdens zijn reis langs Rhenen Cunera heilig. De betreffende worgdoek is in het Catharijne Convent in Utrecht te zien.Mensen met keelklachten gingen door de eeuwen heen dan ook op bedevaart naar de stad in de hoop op genezing. Nog steeds is er in Rhenen een likeur te koop die de keel goed smeert, de Cuneralikeur. Smits Specialiteiten verkoopt deze likeur, maar de winkel biedt veel meer. Wie wil picknicken in de uiterwaarden aan de Rijn, vult in de winkel zelf een mand met kaas, brood, wijn en allerlei hapjes en gaat op pad. Na een klein kwartier wandelen, sta je met de voeten aan het water van de Rijn of zit je op een boomstronk in het bos, genietend van een goede maaltijd met mooi uitzicht.

IJsjes van Martino
Rhenen ligt op de heuvelrug en klimmen is er hoe dan ook bij. Om even op te frissen en bij te komen voor de reis terug naar huis, mogen de ijsjes van Martino’s niet onvermeld blijven, zoals de smaken citroen- kwarktaartijs, kokossijs of yoghurtkersen. Allemaal even lekker en ook meteen een reden om nog een keer terug te komen om de andere smaken te proberen.
Rhenen is een ideale plaats om rond te kijken en te wandelen. Vul ter plekke je rugzak met lokale lekkernij, wandel weer verder en ga met gevulde maag weer vrolijk naar huis.

Rhenen ligt in de buurt van Wageningen aan de weg van Utrecht naar Arnhem. Goed bereikbaar per trein en auto’s parkeren er gratis. Op vrijdagavond is er koopavond en zijn alle winkels geopend.

(Tekst en foto's: Marlou)

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama