Open menu

Om even in de donkere herstdagen op te laden deden we een weekendje Gent en Brugge. Lekker wandelen in oude steegjes, shoppen en kunst kijken en op veggie-gebied was er gelukkig ook van alles te vinden.

We zakten stipt op het middaguur af naar Gent waar we om vier uur arriveerden in ons hotel de Flandre.

Frietketel
Na de nodige incheckformaliteiten liepen we de stad in. Eigenlijk wilden we nu linea recta naar de Frietketel op de Papegaaiestraat. De Frietketel is een heel fenomeen onder Belgische vegetariërs. In België is het normaal dat je in een frituur een heleboel verschillende sauzen kunt krijgen, maar helaas is het ook zo dat de friet meestal niet in plantaardig vet wordt gefrituurd. Bij de Frietketel wel, en je kunt er bovendien nog hele bijzondere vegetarische stoverijsaus krijgen. Helaas is de Frietketel erg onregelmatig geopend, en nog dicht op het moment dat wij net wat willen eten. We kijken dus wat verder.





Quicherie
We lopen richting de oude wijk Patershol en komen langs de Souplounge op de Zuivelbrugstraat, waarvan we hebben gehoord dat ze er lekkere soepen hebben, en belanden dan op Het Sluizeken, waar niet alleen Quicherie Patiron er leuk uit ziet, maar waar we binnenstappen bij Simon Says. Simon serveert ook quiche, een heerlijk verse met artisjok en spinazie en hij serveert er goede capuchino en lekkere thee van Mariage Frères. In deze straat blijkt ook vegetarisch restaurant Panda te zitten

Rodenbach
Hierna wandelen we nog wat de stad rond, drinken een heerlijk Rodenbachbiertje op de botermarkt en gaan dan op zoek naar een restaurant. We hebben goede verhalen gehoord over African Queen aan het Minnemeers en Raj op de Kraanlei, maar we willen iets Belgisch en bovendien iets lichts, en eten dus een grote salade aan een van de kades.

Dagelijks Brood
Na een heerlijk ontbijt in ons hotel lopen we naar de Grote musea. We passeren zomaar het hoofdkantoor van de Vlaamse Vegetariërsbond, waar een grote vlag met een wortel vrolijk wappert en komen dan in het Citadelpark. Hier staat op het Museum voor Moderne Kunst een grote opblaasbare fles tomatenketchup. Na het museumbezoek en gewinkel (er zijn hier veel kaaswinkels!) is het tijd voor lunch. We zien veel tentjes waar je kunt wokken, zoals het Rijstcafe op de Sint-Jacobsnieuwstraat, maar besluiten naar le Pain Quotidien te gaan, die we nog kennen uit Frankrijk. Le Pain Quotidien, ook wel het Dagelijks Brood, is een grote winkel met houten tafels waaraan je aanschuift om uitgebreid te ontbijten, of in ons geval, te lunchen. We nemen een grote mediterrane schotel, met 3 soorten brood, tabouleh, heerlijke hummus, feta en salade. Erbij drinken we een glas lekkere cider.

Brugge
Met onze buik vol rijden we in een half uurtje naar Brugge. In de schemering verkennen we de stad en als het echt donker is gaan we wat drinken bij de Republiek op de Sint Jacobstraat. Een leuk cafe, waar ze heerlijke cocktails hebben en zelfs gefrituurde vegetarische hapjes. We nemen een portie pittige gefrituurde jalapenpepers, gevuld met kaas.

Als het etenstijd is, denken we na over een restaurant. We hebben gehoord dat de Indiër Bavani op het Simon Stevinplein lekker eten serveert en Braserie Forrestière op de voor ons onvindbare Academiestraat zou ook goed zijn. We maken het ons echter gemakkelijk en lopen vanuit de Republiek de straat uit naar Saint Cantrois, een ouderwets ingericht restaurant waar ze 5 vegetarische hoofdgerechten hebben. Eigenlijk moet je hier reserveren, maar we zijn niet zo laat en er is nog een tafeltje vrij. De bediening is ontzettend aardig en we krijgen een heerlijke aardappelschotel met spinazie en erbij geweldige paddestoelen en asperges. Helemaal voldaan keren we terug in ons hotel.

Wasabi-bonbon
Na het ontbijt moeten we nog even Brugge in met een missie. We zien overal winkels met bonbons, maar wij zijn op zoek naar de chocoladewinkel van Dominique Persoone, op het Simon Stevinplein. Dominique is adviseur van grote moleculaire koks en maakt bijzondere bonbons. Hij maakt zelfs chocolade met bloemkoolvulling hebben we gehoord, maa je moet geluk hebben die in de winkel aan te treffen. Wel kopen we bij hem bonbons met wasabi, chili en wodka. Lekker, maar ook goedkoop! Tevreden rijden we weer terug naar huis.

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama