Open menu

Wij schuiven aan bij Tina de Vries (39), kookdocent en diëtist uit Groningen. Waarom? Omdat zij binnenkort vertrekt naar Zuid-Frankrijk om daar vegetarische kookcursussen te gaan geven aan belangstellenden. En wat leggen we als eerste aan haar voor?

Vijf keiharde eetdilemma's...

En wat we ook van haar wilden weten

Werd er vroeger bij jullie thuis uitgebreid gekookt?

Voor mijn moeder was een weekend pas weekend als er iets lekkers gebakken werd. Als kind al hielp ik haar daar op vrijdagmiddag graag mee, ik mocht dan ook mijn eigen varianten maken. Koekjes met hagelslag herinner ik me, erg lekker. Er werd niet altijd uitgebreid gekookt maar wel altijd met zorg, met smaak en variatie. Al heel vroeg verzamelde ik recepten die we in de weekenden uitprobeerden. Etenstijd was altijd, en is nog steeds, een hoogtepunt van de dag.

Wat zijn de 'klassiekers' in je keuken?
- Aardappelen met pastinaak, wortel en courgette of venkel met kruiden in de oven, heerlijk met yogonaise.
- Verse pasta met tomatensaus, rode pesto en verse Parmezaanse kaas en een salade, favoriet voor de vrijdagavond.
- Rijst met gemengde groente, knoflook, verse gember en een rood pepertje. Op smaak gebracht met gomasio en sojasaus. Heerlijk met gebakken tofu of pinda's. Favoriet voor de maandagavond
- Linzen met courgette/paprika/tomaat/prei. Op smaak gebracht met feta en pesto. Lekker met brood of bulghur.
- Ratatouille, ook perfect om mee te nemen voor een picknick.

Wat lust je echt niet?
Een klef wit bolletje dik besmeerd met margarine en belegd met zweterige jonge kaas.

Bij welke adressen haal je je lekkere spullen?
Op de markt, onder andere bij de biologische groentekraam, de kruidenkraam en de notenbar. Je komt me ook regelmatig tegen bij Delicatessenwinkel Basarz, bij Le Souk (toko) en de Natuurwinkel.

Wat ga je je cursisten leren?
Bij het samenstellen van de recepten voor de cursus zijn dit mijn uitgangspunten: allereerst vind ik het belangrijk dat eten lekker is, en ook dat het er smakelijk en kleurrijk uitziet. Verder speelt variatie een belangrijke rol, variatie in kleur, ingrediënten en bereidingswijzen. Als diëtist let ik ook op de voedingswaarde van de gerechten en zorg ik ervoor dat de gerechten niet onnodig veel calorieën leveren.
Wat ik belangrijk vind om de cursisten mee te geven is inspiratie en een positief gevoel over vegetarisch eten. Ik wil ze dan ook in aanraking brengen met wat minder bekende ingrediënten, verrassende combinaties en nieuwe smaken. Het combineren van groenten en granen, het kiezen van alternatieve eiwit- en ijzerbronnen, anders dan vlees, vis en kant-en-klare vleesvervangers en het gebruik van kruiden zijn belangrijke aspecten van de cursus. Basisvaardigheden als snijtechnieken, baktechnieken en het op smaak brengen van gerechten komen ook aan de orde. Leren gaat op de cursus vooral kokenderwijs.
Mijn motto: eten moet elke dag, maak het lekker en makkelijk.


Meer info over de cursussen (in juni en september): http://www.villamariolles.com/kookcursus.html

Jan, oprichter van Vegatopia en terug van weggeweest, nu als gastredacteur. Fervent koffieliefhebber met als alter ego Mister Macchiato.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama