Open menu

De Denen zijn niet het meest veggie-vriendelijke volkje op aarde, maar in de hoofdstad Kopenhagen is er gelukkig genoeg te beleven op vegetarisch culinair gebied. Inclusief een 9 gangen moleculair diner.

De feiten
Kopenhagen is met 1,4 miljoen inwoners de grootste stad van Denemarken. Desalnietemin maakt het een vriendelijke en kleinschalige indruk, wij vonden de stad met zijn middeleeuwse straatjes een beetje op Antwerpen lijken. De Denen lijken qua uiterlijk op Nederlanders en zelfs van het geschreven Deens valt wel een beetje kaas te maken. Denen zijn dol op interieurdesign en overal stikt het van de hippe woonwinkels. Aangezien Kopenhagen aan het water ligt, zijn er veel restaurants die zich specialiseren in vis, maar ook voor vegetariërs is er keuze.

Wat zijn typisch Deense producten?
De Danish blue kaas is erg Deens en die zie je dan ook vaak in de ontbijtzaal in hotels. Een nationaal Deens lunchgerecht is smørrebrød, een open sandwich die belegd wordt. Het lijkt eigenlijk een beetje op de Deense versie van de Italiaanse bruschetta, omdat je vaak verschillende kleine sneetjes belegde toast op je bord krijgt als je smørrebrød besteld. Vegetarische beleg is bijvoorbeeld dilleroomkaas met komkommer, verschillende soorten kaas of roerei met tomaat.

Kun je er goed dineren?
Wij waren erg blij dat we een lijstje restaurants met adressen van internet hadden geplukt, want het blijkt dat de meeste restaurants buiten geen menukaart hebben hangen. Je weet dus niet of ze er vegetarisch eten hebben!
Druk, en dus reservering aanbevolen, is de Atlasbar, een kelder waar je voor niet al te veel geld kunt kiezen tussen een aantal wereldgerechten, hier is ook duidelijk aangegeven welke gerechten vegetarisch zijn. Op de begane grond zit een Thais restaurant van dezelfde eigenaar, waar het ook druk is, en waar je ook vegetarisch kunt eten.
Uitgebreid Italiaans kun je eten in het hotelrestaurant Vestauranten van het DGI-Byen hotel. Dit hotel heeft overigens ook een hele fijne spa.
Als je er op staat in de toeristische Nyhavn te eten, kun je het best terecht bij de niet al te goedkope Cap horn, die Mediterraan, veelal biologisch eten serveert.

De Japanse keuken is populair in Kopenhagen. Vegetarische sushi en groente-yakitorispiesjes, kun je eten bij Sushitarian.
Als vegetariër kun je ook altijd goed terecht bij Indiase restaurants, zo ook in Kopenhagen: het Indian Restaurant Taj dat erg dicht bij het pretpark Tivoli ligt, heeft een ruime keuze aan vegetarische gerechten.
Midden-Oosters kun je eten bij Casablanca, waar ze een vegetarische couscous en tajine hebben.

Een verhaal apart zijn de twee vestigingen van Riz Raz. De kaart van Riz Raz heeft niets vegetarisch, maar Riz Raz heeft een enorm groot buffet met allerlei eten wat allemaal vegetarisch is. Je kunt meerdere keren opscheppen en het is hier goedkoop. Er zitten dan ook veel studenten. Warm aanbevolen.

Iedereen raadt eigenlijk af om te dineren in het pretpark Tivoli omdat dat nogal duur is, maar wij kwamen er wel mooi een Wagamama tegen, de noodle-keten die ook in Nederland zit, en lekker snel warm eten serveert en op de kaart goed aangeeft wat wel en niet vegetarisch is.

En als je wat te vieren hebt?
Als je wat te vieren hebt moet je echt Bo Bech’s restaurant Paustian bezoeken. Dit is een restaurant dat nogal afgelegen in de haven van Kopenhagen gevestigd is, in hetzelfde pand als een hippe designwinkel.

Bo Bech is een moleculaire kok, wat inhoudt dat hij natuurkundige en chemische experimenten loslaat op eten, waardoor je hele andere structuren, texturen en combinaties dan normaal krijgt voorgeschoteld. En hij heeft een speciaal vegetarisch ‘chlorofil’ menu. Paustian is duur en sjiek maar ik had het niet willen missen. Wij kregen een 9 gangen diner, van allerlei kleine maar zeer smakelijke en vooral bijzondere gerechten:

Bietenmeringue, gedroogde bladeren gemaakt van olijven, gefrituurde cashewnoten, gefrituurde spaghettisnack met tomaten dipsaus, gekruide gefrituurde uienringen.

Gemarineerde sashimi van avocado met citroenrasp en grote zeezoutkorrels.

Gepocheerde peer met couscous van bloemkool en mousse van karamel en bloemkool.

Rasp van gekookte aardappeltjes met peer en gepocheerd ei.

Gebakken blaadjes van spruitjes met veel munt.

Stikstofijs van -196 graden celsius met amandelsmaak, waarbij stoom uit je mond en neus kwam.

Gebakken knolselderij met chlorofyl van spinazie en gedroogde olijven, krieltjes van aarpeer met dadelsaus en citroenzalf.

Olijfolie- banaanijs met crumble en caramel.

Schuim van saffraan met passievruchtijs en appelgelei.

Je betaalt hier flink maar dan heb je wel een geweldige ervaring.

Hoe zit het met ontbijt en lunch?
Veel hotels serveren bij het ontbijt ook ‘zuren’ als augurk en ingemaakte wortel. Leuk als je zwanger bent of van zuren houdt. Wat de Amerikanen ‘danish pastry’ noemen, noemen de Denen Weens gebak, en soms zie je dit ook bij het ontbijt.
Heel Kopenhagen eet smørrebrød als lunche bij Ida Davidson, een mateloos populaire tent. In dezelfde straat zitten veel lunchtentjes, dus als ze vol zitten, hoef je niet ver te zoeken.
Verder kun je in ieder geval overal broodjes met kaas krijgen en meestal ook wel vegetarische salades als lunch.
Voor een warme lunch kun je goed terecht bij het Indian Taj Restaurant of de Japanner Sushitarian.

Snacks?
In de winter zie je overal stalletjes waar gesuikerde amandelen worden verkocht. Ruikt heerlijk. Verder zijn de Denen dol op hotdogs, maar een stalletje dat een vegetarische variant ervan verkoopt zijn we niet tegen gekomen.
Als je chocoladepasta of chocomelk wilt meenemen van het heel erg lekkere merk Green en Blacks, of gewoon zin hebt in een goede chocoladereep kun je terecht bij de Vanilla Shop, een soort reformwinkel met verder vooral veel beauty producten.
Liefhebbers van snoep gaan naar de uitgebreide snoepwinkel Somods Bolcher.
Denen drinken in de winter graag gløg, warme zoete wijn met nootjes en rozijnen.

Afraders
Al jaren waren we benieuwd naar de gekraakte wijk Christiania waar allerlei hippies in zelfgebouwde fleurige huisjes wonen. Of het kwam omdat het winter was of omdat we gewoon pech hadden weten we niet, maar wij troffen een armoedige, achterdochtige bende rondhangende mensen aan. Het in de wijk gevestigde vegetarische restaurant Morgenstedet maakte het er al niet beter op, een niet zo onaardige jongen in onderhemd te midden van een enorme berg afwas serveerde een vieze soep en een salade die best lekker was, maar niet aanbevelenswaardig.

Verder is het goed te weten dat het vegetarische restaurant Cascabel niet meer bestaat, en dat de Kartoffelkealdern, die vaak voor vegetariërs wordt aanbevolen, zo’n onduidelijk menu heeft, dat wij er niet uit konden komen wat nu wel en wat niet vegetarisch was.

Wij hadden ons ook flink verheugd op het vliegveld van Kopenhagen, dat door zakenreizigers wordt geroemd om het lekkere eten dat je er kunt krijgen. Ik maakte me zelfs nog een beetje zorgen over mijn lunch die nogal zwaar gevallen was, zou ik wel genoeg trek hebben om allerlei lekker eten ‘s avonds op de luchthaven uit te proberen? Viel dat even tegen! Na drie keer de complete luchthaven op en neer te hebben gelopen, kwamen we er achter dat er naast een pizzatent, doorsnee pastarestaurant en enorme oester- en kreeftenbar culinair niks te beleven viel op Klastrup Airport. Wat sip zaten we achter ons bordje pasta met groenten.

Zelf koken
Overal in de stad die je kleine 7/11’s, maar die zijn eigenlijk alleen goed om een flesje sap of snoep te kopen. Gelukkig zitten er ook wel grote en betaalbare supermarkten in de stad. Als je geen zin hebt om te zoeken: onder in het Magasin du Nord-warenhuis zit een prima supermarkt. Vegetarische burgers, tofu en dergelijke zul je in de supermarkten niet vinden. Tofu en andere Aziatische producten vind je wel in het kleine Japanse winkeltje Sachie, dat midden in de stad zit.

Hier vind je de veggie adressengids voor Kopenhagen. Print uit en neem mee!.

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama