Open menu

Een voormalig oostblok-land bezoeken kan een beetje spannend zijn voor een vegetariër. Serveren ze er niet alleen goulash? Spreken ze er wel Engels? En zijn ze niet beledigd als je geen vlees wilt eten?
Niets van dit alles geldt voor Boedapest!


De feiten
Boedapest is de hoofdstad van Hongarije. Het bestaat uit drie delen: Boeda, Pest en Oboeda. De delen zijn van elkaar gescheiden door de rivier de Donau. Het centrum ligt in Pest. Boedapest is bekend als bad- en spastad vanwege de vele thermale baden die de stad rijk is.

Er wonen 1,7 miljoen mensen in de stad, maar de stad heeft de rustige uitstraling van een wat ouderwetse Oostenrijske provinciestad. Onbekend is hoeveel vegetariërs in Hongarije leven. Wat wel opvalt is dat veel mensen er bont dragen.

Wat is typisch Hongaars eten?
Al die jaren communisme hebben weinig goeds gebracht voor de Hongaarse keuken, die vooral erg zwaar en machtig is. Om onduidelijke reden is paprika de nationale groente van Hongarije en die zie je dan ook overal in allerlei verschijningsvormen: groen, rood, puntig, scherp, zoet.

Traditioneel Hongaars eten is goulash. Goulash is een stoofpot met veel vlees: per definitie niet geschikt voor vegetariërs dus. Ook typisch Hongaars eten is fruitsoep. De soep wordt gemaakt met fruit van het seizoen, melk en room. Erg zoet, maar vreemd genoeg toch een voorgerecht. Het meest bijzonder is de soep van zure kersen, maar ook de appeltje- abrikozen en perziksoepen zijn prima te eten. Leuk om een keer te bestellen als je in Boedapest bent.

Lesco is ook een traditioneel Hongaars gerecht. Dit is een stoofpotje van paprika, tomaat en pepers. Op het eerste gezicht vegetarisch, maar vaak wordt niet-vegetarisch vet gebruikt en ook schromen de Hongaren niet een worstje door de lesco te gooien. Goed opletten dus als je lesco bestelt.

Wat serveren de restaurants in Boedapest?
Echt in elk restaurant waar we geweest zijn, was er naast een Hongaarse kaart een internationale kaart waarop verschillende vegetarische gerechten stonden. Of dat komt omdat veel toeristen de Hongaarse keuken niet zo interessant vinden, of omdat de Hongaren zelf van buitenlandse invloeden houden weten we niet.

Op de meeste menukaarten stonden altijd wel vegetarische pastagerechten en vaak ook gebakken groenten, curry’s, risotto’s of maaltijdsalades. Heel erg praktisch, en het was een vreemde gewaarwording om in het buiteland niet één keer een restaurant in te lopen waar helemaal geen vegetarisch eten was. Een restaurant als het Spooncafe dat bekend staat om zijn kreeftgerechten en waartoe je je als vegetariër niet zo vlug aangetrokken zou voelen, heeft op de menukaart zelfs apart met V’s aangegeven welke gerechten geschikt zijn voor vegetariërs.

Goede straten om restaurants te vinden zijn Liszt Ferenc en Raday Utca, beide voetgangersgebieden waar je prima niet al te duur vegetarisch kunt eten. Voorbeelden van leuke restaurants zijn Menza op de Liszt Ferenc, Buena Vista, Kepiro restaurant en Abzint.

Lekker is de gerookte kaas die veel restaurants in gerechten verwerken, zeker het proberen waard. Hongaren houden er sowieso van om vegetariërs veel kaas te geven. Paddestoelen gevuld met kaas, groenten gegratineerd met kaas en kaasplak staan erg vaak op de lijst. Als je veganistisch eet, of zin in afwisseling hebt, kun je het beste naar één van de Indiase restaurants gaan of bij een geheel vegetarisch restaurant te eten, zoals Napos Oldal, Eden, of Vegetarium.

Wat drink je erbij?
Hoewel de Hongaarse wijnen best bekend zijn, serveren veel restaurants geweldige fruitshakes bij het diner. Dit zijn echte niet-alcoholische cocktails van hoog niveau die helemaal niet zo duur zijn. Uitproberen dus!

Zoetigheid
Gezien de grote hoeveelheid taartjeswinkels zijn Hongaren dol op zoetigheid. Het is leuk een kopje koffie en een taartje te gaan eten bij bijvoorbeeld bij Gerbeaud. Vegans die zin hebben in zoetigheid kunnen goed bij Cukrasz terecht, dit is een vegan patisserie. Hou je meer van een hartige snack? In het gebied rond de Opera zijn er diverse falafeltentjes te vinden, zoals op Paulay Ede u 53.

Buitenlandse keukens
In Boedapest vind je best wat Indiërs, Grieken, Italianen en Indonesiërs die allemaal wat vegetarisch te eten op de kaart hebben. Om een of andere reden waarschuwden alle Hongaren die we over restaurants spraken ons voor de Chinese restaurants, die van erbarmelijke kwaliteit schijnen te zijn. We zijn er niet achter gekomen of het echt waar is of discriminatie, want we hebben alle Chinese restaurants die we tegen kwamen links laten liggen.

Hoe ontbijten ze in Boedapest?
De meeste hotels in Boedapest serveren een eenvoudig ontbijt. Wel bijzonder is dat meestal stukken paprika bij het ontbijt worden geserveerd. Paprika is een echt typische Hongaarse groente en dat zul je weten ook als je Boedapest bezoekt.
Als je op zoek bent naar een simpel broodje: de Amerikaanse Subway-keten zit overal door de stad heen.

Spa’s
Boedapest is beroemd op zijn geneeskrachtige baden. Hoewel het bijzonder is zo’n bad te bezoeken, zijn de maaltijden die hier geserveerd worden bepaald niet geneeskrachtig, overslaan dus!

En als je zelf wilt koken?
In de stad zitten genoeg supermarten, onder andere van de keten Match. Die zijn erg westers. Producten als tofu kun je beter bij een biologische winkel halen, waarvan een lijstje op happycow staat. De centrale overdekte groentemarkt is nogal toeristisch, maar het is wel interessant als je het leuk vindt een grote verzameling verschillende soorten gedroogde pepers en paprika's te zien.

Het Budaveg appartement schijnt erg leuk te zijn, helaas hebben we hier niet zelf verbleven. Het is een appartement midden in de stad dat je voor een paar dagen kunt huren met een grote keuken en een goed gevulde voorraadkast. Op de Budaveg website vind je trouwens ook goede tips voor natuurwinkels en restaurants.

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama