Hoe redt een vegetariër zich op reis? Met sla, omelet en frietjes? Of kan dat beter? Dit keer: New York, culinair walhalla voor foodies. Inclusief survivalgids.

New York: de Feiten
De stad New York is met meer dan 8 miljoen inwoners de grootste stad van de Verenigde Staten van Amerika. Het is één van de meest vooruitstrevende steden van Amerika en dat betekent dat ze wat betreft mode, kunst en zeker restaurants voorop lopen.

In New York zitten tientallen vegetarische restaurants en veel andere restaurants hebben ook vleesloze gerechten op de menukaart staan. New York is opgedeeld in 5 stadsdelen (Brooklyn, The Bronx, Queens, Staten Island en natuurlijk het bekende eiland Manhattan) en in elk stadsdeel kun je even gemakkelijk terecht voor een hapje veggie food. Zelfs klassieke Amerikaanse ‘diners’ hebben vaak verschillende vegetarische gerechten op de kaart, zoals vegetarische chili, enorme maaltijdsalades en pasta’s.

New Yorkse eetgewoonten op een rijtje
Hoe ontbijten ze?
De meeste hotels doen niet aan ontbijt. Sommige goedkopere hostels hebben een keuken waar je je eigen ontbijt kunt bewaren in de koelkast. Overal zijn gelukkig ontbijttentjes te vinden. Bijna overal serveren ze enorme porties: grote borden met veel calorieën waar je tot de avond vol van zit. Gelukkig kun je vaak ook cornflakes en yoghurt krijgen. Een bekende Joodse deli waar ze ook ontbijt serveren is Katz Deli, helaas is het aanbod vegetarische gerechten niet overweldigend. Eén van de beste bageltenten is H&H bagels. Ze hebben hier een enorm arsenaal smeersels voor op je bagel, waaronder zelfs tofutti. Een andere goede plek met veel soorten broodjes is Greydog's Coffee in Greenwich Village, een populaire plek onder studenten van de universiteit.

In het weekend brunchen veel New Yorkers buiten de deur, met wafels en blueberry pancakes. Lekker, machtig en zeker iets om geprobeerd te hebben, bijvoorbeeld bij Quantum Leapwaar ze voor de ei-werende liefhebber zelfs tofu-scramble maken.

Is het gemakkelijk om een supermarkt te vinden?
Ja! Op straathoeken vind je veel dure mini-supermarkten, maar midden in het centrum zitten ook wat grotere supermarkten, bijvoorbeeld van de keten Gristedes. Een belevenis zijn de winkels van Wholefoods, de mooiste vestigingen zitten op Union Square en op Columbus Circle. Ze hebben heel veel biologische producten, een grote groenteafdeling met veel exotische groenten en een grote ruimte waar je zelf salades kunt opscheppen. Verder is er een koeling met allerlei soorten humus, is er een zeer groot vegetarisch schap in zowel de koeling als in de diepvries en kun je er veganaise en vegetarische bacon krijgen. Niet goedkoop, maar leuk om te zien. Ook leuk om een picknick bij elkaar te sprokkelen die je op eet in één van de vele stadsparken.

Hoe maak je een New Yorker duidelijk wat vegetarisch eten is?
De meeste restaurants hebben vegetarisch eten op de kaart. Ook zijn er veel buitenlandse restaurants die vegetarisch eten serveren. Let alleen op dat sommige New Yorkers onder ‘no meat’ alleen ‘no red meat’ verstaan. Als je zegt dat je ‘vegetarian’ bent, zullen ze vaak vragen of je ‘strict’ bent (een veganist) of dat je ook ‘dairy’ (zuivelproducten) gebruikt.

Is het er duur?
Sinds in Nederland door de euro alles enorm duur is geworden, vallen veel grote steden qua prijs mee. Zo ook New York. Het is niet moeilijk een hoofdgerecht voor 10 euro te vinden. Omdat de porties hier erg groot zijn hoef je bovendien eigenlijk nooit een voorgerecht te nemen. Waar je wel op moet letten is dat op menukaarten de btw (8,25%) niet inbegrepen is, die komt er dus nog bij op de rekening. Verder wordt echt verwacht dat je minimaal 15% fooi geeft. Veel obers en serveersters krijgen namelijk minder dan het minimumloon uitbetaald, en kunnen zonder fooien niet rondkomen. Een makkelijk truukje is om de btw op de rekening te verdubbelen (je komt dan op 16,5% uit) en dat als fooi achter te laten. Dat scheelt een hoop rekenwerk.

Wat drink je erbij?
Drinken in New York is relatief duur. Een glas wijn kost bijna overal minimaal 10 dollar, bier kost vaak 5 dollar. Bij je eten krijg je bijna overal een gratis groot glas gefilterd kraanwater dat na elk slokje wordt bijgeschonken, en het is geaccepeerd om geen extra drinken te bestellen bij je eten. Koffie, thee, ijsthee en limonade is wel goedkoop. Let op: ijsthee is bijna altijd ongezoet. Flesjes water in de supermarkt zijn duur, en dat is jammer, want het kraanwater is niet echt lekker.

Zijn er leuke specialiteiten-winkeltjes?
Jazeker. Als je van koken en eten houdt, mag je de delicatessenwinkels Zabars en Dean and Deluca niet missen: grote winkels met delicatessen van over de hele wereld. Duur, maar leuk om te zien. In Chinatown komen liefhebbers van Chinese producten aan hun trekken, maar sla het nabijgelegen Little Italy over: er resteert alleen een straatje met zogenoemde red sauce traps. In het Lower East Side kunnen zwangeren en andere liefhebbers van augurken hun hart luchten bij de Pickle Guys. In een soort kelder staan tientallen vaten met augurken en andere zuren die de winkeliers het hele continent over sturen, maar ze halen met liefde 1 augurk voor je uit de ton. Liefhebbers van Japans eten gaan langs bij Minamoto Kitchoan, waar het zoete antwoord op sushi is gevonden: vitrines vol sjieke Japanse desserts.

Wat zijn de afraders?
Ga in New York niet op een terras op straat eten. Met een beetje pech krijg je als ongenode gast een kakkerlak aan tafel. Nou ja, als je dan echt perse buiten wilt eten, ga dan naar The Brewing Company in Chelsea Piers, waar je Amerikaans comfort food kunt eten terwijl je over de jachthaven uitkijkt.
Het heeft niet veel zin om bij Macdonalds naar een groenteburger op zoek te gaan: er is wel een macveggie, maar net zoals in Nederland is het onduidelijk welke vestigingen die wel en niet hebben. Bij burgertrek kun je beter naar een van de vestigingen van Better Burger gaan waar je een vegetarische burger, soy hot dog en veggie bacon kunt krijgen. Ze hebben ook niet-vegetarische snacks.

Waarom wordt New York eigenlijk the Big Apple genoemd?
Volgens Wikipedia heeft de aanduiding meer met paardenrennen dan met appels te maken. De lekkerste appels van New York vind je in ieder geval op de boerenmarkt op Union Square. Tegen eind september is het appelseizoen op zijn best.

Waarom wordt er zoveel sushi gegeten in New York?
Overal in New York zijn sushitentjes te vinden, van zeer goed tot zeer matig. Vooral met lunch zie je er veel zakenmensen. Veel New Yorkers beweren dat sushi goedkoop is, maar wij menen dat je op veel plekken goedkoper kunt eten. Afwisselend is sushi wel: het is eens wat anders dan de enorme porties die je normaal krijgt in New York.

Wat kan er beter?
Het is een beetje merkwaardig dat de meeste vegetarische restaurants meteen ook veganistisch zijn. Maar wat wel heel leuk is, is dat er ook heel veel hippe en wat sjiekere veganistische restaurants zijn, zoals Blossom en Candle 79.

Top 5 leuke eetplekken
 1. Raw Food Restaurant Pure Food en Wine
  Dit restaurant is erg hip, er wordt heel mooi en lekker raw food geserveerd, en het is heel grappig om een keer niet in een kraakcafé raw food te eten, maar in een hippe tent. Het geld zeker waar. Ook opmerkelijk: het eten is enorm vullend! Om de hoek hebben ze een traiteur.
 2. Probeer een van de vegetarische Chinezen
  Chinatown zit vol met tenten waar je namaak kip, nep-vis en vegetarische kreeft kan eten, zoals Vegetarian's Paradise, Vegetarian Dim Sum House of Buddha Bodai. Leuke ervaring. Hou je niet van Chinees? Probeer het vegetarische Indiase restaurant Pongal of de vegetarische Koreaan Franchia, die ook nog eens heerlijk thee verkoopt.
 3. Soep eten
  Fans van televisie-serie Seinfeld moeten zeker soep gaan eten bij de Original Soup Man, deze winkel is namelijk de inspiratie geweest voor de geweldige aflevering met de ‘soup nazi’. De soep is er inderdaad heerlijk.
 4. Greenwich Village
  Bezoek 1 van de vegetarische restaurantjes in de studentenwijk Greenwich Village, zoals Red Bamboo waar ze zowel heerlijke lunch als avondeten serveren of bij Quantum Leap waar ze de lekkerste vegetarische burrito’s ooit maken.
 5. Ga picknicken
  Doe boodschappen voor een picknick op de Union Square Farmer's Market en loop daarna binnen bij Wholefoods voor nog meer lekker eten.

Lees verder: printbare survival adressengids!

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Vaak gelezen

Vegetariër verdwaald in Knokke
Tijdens de Nederlandse volledige lockdown werd niet enkel Antwerpen overspoeld door winkelende en...
Vurig vega in Luik
Goed bereikbaar vanuit Vlaanderen en Nederland, wordt Luik meer en meer de bestemming voor een...
Antwerpse eetplekken voor Nick Cave
Het was in Antwerpen wereldnieuws dat Nick Cave een frietje had gestoken en een...
Vega en Carmiggelt in de Veluwezoom
De twee eerste begrippen in de titel hebben weinig met elkaar te maken, want de ooit alombekende...
Wandeling door Molenbeek
Molenbeek, officieel Sint-Jans-Molenbeek, is een gemeente die deel uitmaakt van het Brussels...

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

dekbeddiscounter