Open menu

In vegetarische restaurants komt de culinaire verfijning op de tweede plaats, wordt soms beweerd. Het Gentse Avalon wil met maandelijkse gastronomische diners het tegendeel bewijzen. Om hiervan te genieten trokken we, sneeuw en koude trotserend, welgemoed richting Gravensteen.

Avalon is sinds vele jaren een vaste vegetarische waarde met zijn dagschotel, pasta en groentetaarten op de middag. Sinds de zaak werd overgenomen gaat chef Kevin ook de gastronomische toer op, met diners op de eerste vrijdag en zaterdag van de maand. Die kosten 40 euro voor vijf gangen, met een aangepast wijnassortiment voor 15 euro.

Het was prettig vast te stellen dat er voor deze formule een publiek van fijnproevers bestaat, want de twee gezellige zaaltjes vulden zich bijna helemaal met welgemutste eters.

Als aperitiefhapje was er een smeuïge, zoetige wortelbavarois met een zoutig miso-walnotensausje. Smaakcontrasten waren er ook in de knisperige lenterollen van shiitake, tofu en rode kool met een zoet-zuur sausje.

Een complexe en smakelijke Pinot Gris uit de Elzas harmonieerde met deze mooi gepresenteerde, fijne gerechten. Er werd gul bijgeschonken en het opgewekte, doch beschaafde, geroezemoes van tevreden cliënten vulde geleidelijk de zaak. De vriendelijke, vrouwelijke bediening was zelf opgetogen over de creaties van de chef en omschreef gedetailleerd de opgediende gerechten.

Als derde gang kwam er een soepje van gekarameliseerde rode ui, kastanjechampignons en soja-truffelschuim: een krachtige, hartige, aardse hartversterker. Het hoofdgerecht combineerde gepaneerde seitan met de unieke mosterd van Tierenteyn, zoete aardappelpuree, geroosterde pastinaken en een (erg) bittere wintersalade. De saus was een reductie van syrah-wijn en deze karaktervolle, krachtige wijn uit Zuid-Frankrijk werd ook in het glas geschonken. Voor niet-wijnliefhebbers zijn er overigens sympathieke bieren, sappen en vele soorten thee.

Opvallend hoe deze uitgebalanceerde gangen nog ruimte lieten voor het luchtig nagerecht: een warm mandarijntje met kokos-kaneelschuim, sorbet van dadels en sinaasappel (mooie combinatie!) en een maanzaad-cakeje.

We hadden een drietal uren genoeglijk en genietend doorgebracht, zonder door verveling of maagproblemen te zijn overvallen. Als slaapmutsje volgde nog een natuurlijk zoete muskaatwijn, die deze maaltijd van hoog niveau gepast afsloot.

Karl, restaurantgidsredactie. Het beroepsleven van Karl draaide rond horeca en drankenverkoop. Nu speurt hij vanuit Antwerpen naar creatieve groenterestaurants in België en Nederland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Tip de Restaurantgids

Heb je een leuk restaurant ontdekt dat nog niet in de lijst staat? Laat het ons weten.

Nieuw in de Restaurantgids

Haarlem - Kokkie Londo
zondag, 09 juni 2024

  authentiek Javaans eetcafé  - €€

Antwerpen - Plant-A-Pizza
zondag, 02 juni 2024

 plantaardige pizzeria  - € tot €€

Leuven - Tabi Loo
donderdag, 23 mei 2024

 innovatief veganistisch - € tot €€

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama