Open menu

altJe bent lekker bezig aan een fietstochtje door een mooi, groot park en voor je duikt ineens een theehuis op. Ah, denk je, even wat eten en je bereidt je voor op een laffe punt appelgebak met vieze koffie.
Eenmaal binnen duik je op de menukaart en zie je broodjes met vegetarische kip, gerookte tofu en biologische boerenkazen staan. Te mooi om waar te zijn?

Voor recreanten van park Cronesteyn in Leiden is het de realiteit. Het voorheen saaie theehuis is overgenomen door Barbera en Sjaak, een stel dat zelf grotendeels vegetarisch eet (wel nog wat vis). Sjaak is ook smid, vandaar de naam van het theehuis.

alt alt

We worden ontvangen door Barbera, die straalt van oor tot oor. Niet verwonderlijk, want het is een heerlijke plek om te runnen. Buiten weids zicht op groen, wat dieren op het grasveld en een fijn terras met spelende kinderen in de zandbak. Binnen staan één grote en meerdere kleine tafels. Ook is er een hoekje met wat lekkere stoelen. Achterin is nog een grote ruimte, voor feestjes en dergelijke.

Op de kaart staan zeven belegde broodjes, waarvan er zes vegetarisch zijn. Geen vis, gek genoeg. Maar dat vinden wij natuurlijk helemaal niet erg.
Naast de eerder genoemde vegakip en tofu met mosterd, is er keuze uit meerdere kazen en biologische eieren op brood. Wekelijks staan er een nieuwe seizoensshake, soep en een taartje op het krijtbord.

Voor mensen die graag wat simpels eten, is er ook brood met pindakaas of jam. Voor de toevallige passant die niet per se zin heeft in iets culinairs, is er een gewone bak koffie. "Voor dezelfde prijs als in een ander eetcafé." Diezelfde passant kan een broodje kaas bij de Tuin van de Smid namelijk te duur vinden, vertelt Barbera. Dat je voor 6,50 erg lekker desembrood van Carl Siegert krijgt en prijswinnende Wilde Weide Kaas, kan diegene mogelijk niet bekoren. Maar gelukkig voor hem of haar zijn er ook nog simpele tosti's.
Wij hadden in elk geval graag 6,50 - € 8,50 over voor een heerlijk broodje en namen er ook een grote seizoensshake en flesje Bionade bij. Voor twee personen betaalden we € 22,75. Wie niet genoeg heeft aan één broodje, kan ook nog lekkere yoghurt nemen of op de borrelkaart duiken.

De Tuin van de Smid werkt zoveel mogelijk met biologische en fair trade producten, is elke dag tussen 10.00 en 17.00 open en ligt midden in park Cronesteyn in Leiden.

alt

Annemieke, ’81, culiredactie, schrijft ook voor eigen sites Rozemarijn Koken & Foto en Baby & Dreumes eetfestijn en voor andere media, waaronder Puur Gezond en Ecomama. Heeft twee zoons, doet verder nog wat met PR en communicatie en danst graag Braziliaans.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Tip de Restaurantgids

Heb je een leuk restaurant ontdekt dat nog niet in de lijst staat? Laat het ons weten.

Nieuw in de Restaurantgids

Utrecht - Feu
zondag, 17 maart 2024

Bierpairing met groenten - €€€

Antwerpen - Folia
zaterdag, 09 maart 2024

 plantaardige fine dining - €€€

Deventer - Carotte
zondag, 03 maart 2024

gezellig, verfijnd groenterestaurant - €€€

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama