Open menu

Safraan thbSoms is de buitenshuis etende vegetariër het hartgrondig beu naar dat ene, vaste vegetarische gerecht op de kaart te zoeken. Pasta, groentenquiche, geitenkaassalade: tijdens de komende Veggiefair op 5 en 6 oktober kun je je meest banale vegetarische gerecht op restaurantkaarten verkiezen en hopelijk wegstemmen.
Het wordt dan tijd een oase op te zoeken, waar alles vegetarisch is en, vooral, van hoog gastronomisch niveau. Safraan, huiskamerrestaurant beneden Leuven, verraste ons en een tiental andere gasten gedurende een hele avond.

Een hele avond mag je letterlijk nemen. De gasten worden in het woonhuis van Maria Dooghe en echtgenoot op vrijdag- of zaterdagavond rond 19 uur verwacht en krijgen tijdens de volgende uren een zesgangenmenu voorgeschoteld dat de zinnen streelt en de geest verheft. Er is één vast menu, dat geregeld wisselt.

De hapjes vooraf worden afzonderlijk opgediend, zodat deze ene gang eigenlijk al drie gangen beslaat. Een knapperige tempura van zeegroenten krijgt een vrolijk bieslooksausje mee, een tartaar van avocado en tomaat verfrist de mond, ravioli met geroosterde pompoen en salie smaken aards en warm. We drinken er een witte, smaakvolle, ronde Franse bio-chardonnay bij, die al twintig jaar de gerechten van het huis mooi begeleidt.

De heer des huizes dient vriendelijk, de gerechten omschrijvend, op en vraagt zo gewenst een technisch detail in de keuken aan zijn onvermoeibare vrouw. Gedurende vijftien jaar baatte zij het restaurant Safraan uit op een andere plek en na een sabbatjaar ging ze enkele jaren geleden in de eigen huiskamer met een blijvende passie voor gezond en lekker eten terug van start.

Safraan1Op de amuses volgt een slaatje waarin de knapperigheid van venkel en de zoete toets van sinaasappel de aardse smaak van rode biet aanvullen. Kruidige waterkers en hartige pistachenootjes doen de daaropvolgende bloemkoolsoep opleven. Maïskoekjes krijgen spinazie en gegrilde kerstomaatjes mee en dippen we in een frisse groene dressing van véganaise, sojayoghurt, dille en kervel.

Het hoofdgerecht van de avond is een met couscous opgediende Marokkaanse tajine van de kunst, waarin alle bekende ingrediënten zoals allerlei wortelgroenten, kikkererwten, rozijnen, geconfijte citroen zwemmen. Een vruchtentaartje met huisgemaakt vanilleijs en bessencoulis is een waardige afsluiter.

We hebben gedurende vier uur getafeld, wat wel een persoonlijk record is, doch voelen ons niet bezwaard. De keuken is licht en verfijnd, vol smaakcontrasten en afwisseling. De prijs van 48 euro per persoon (exclusief dranken) is een billijke vergoeding voor deze ervaring. Het deed goed weer eens te genieten van een evident vegetarisch, licht en gezond, en vooral bijzonder lekker diner.
Wie vooraf de calorieën wil wegwandelen die onvermijdelijk in Safraan zullen gewonnen worden, kan terecht in het natuurgebied De Doode Bemde of in de bossen aan de Zoete Waters.

www.safraan.be

 

Karl, restaurantgidsredactie. Het beroepsleven van Karl draaide rond horeca en drankenverkoop. Nu speurt hij vanuit Antwerpen naar creatieve groenterestaurants in België en Nederland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Tip de Restaurantgids

Heb je een leuk restaurant ontdekt dat nog niet in de lijst staat? Laat het ons weten.

Nieuw in de Restaurantgids

Utrecht - Heimat
dinsdag, 16 april 2024

 informele groentegastronomie - €€€

Amsterdam - Kailash Parbat
dinsdag, 02 april 2024

 authentiek, vegetarisch Indiaas  - € tot €€

Utrecht - Feu
zondag, 17 maart 2024

Bierpairing met groenten - €€€

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama