librije1

Vorig jaar al begon de voorpret met het maken van de reservering. Eten bij de Librije, wat ik al zo lang wilde, het zou echt gaan gebeuren! Vorige week was het eindelijk zover, en het overtrof alle verwachtingen.

We komen 's middags aan in ons hotel in Zwolle, en verkennen eerst even de binnenstad. Ook brengen we een bezoekje aan de winkel van De Librije, waar je producten van hun eigen lijn kunt kopen. Uiteraard lopen we alvast even langs het restaurant, even kijken hoe het er bij daglicht uitziet. Het is gevestigd in een oud klooster, een prachtig pand.

Terug in het hotel zorgen we voor een passende outfit, waarna een taxi ons naar het restaurant brengt. Chef Jonnie Boer staat bij de deur om ons te begroeten, en ik ben een beetje onder de indruk nu ik mijn kookidool in het echt zie. Het restaurant is heel smaakvol ingericht, en veel kleiner dan ik verwachtte, er passen ongeveer 50 gasten in. De sfeer is rustig en gezellig, helemaal niet overdreven chic, en de bediening is geruisloos en vriendelijk aanwezig. Als je opstaat om naar het toilet te gaan lopen ze voor je uit en houden de deur open, als je terugkomt schuiven ze je stoel weer aan. Wel even wat anders dan het gemiddelde restaurant waar ik kom, maar het is leuk om eens mee te maken en past helemaal in de beleving van die avond.

Voordat we het menu bekijken beginnen we met een glas champagne. Jonnie zelf komt aan tafel uitleggen hoe de menukaart werkt en vertelt ook dat het groentemenu volledig vegetarisch is. Ik kies voor het groentemenu van acht gangen, mijn tafelgenote kiest het Librije menu, en we besluiten het volledige wijnarrangement van acht glazen erbij te bestellen. Nog voor we aan de eerste gang beginnen, krijgen we een reeks amuses, zes stuks maar liefst. Allemaal zijn ze heerlijk, maar het meest onder de indruk ben ik van de gepofte quinoa met kaascréme en paprika en het 'hapje op de hand' waar onder andere mousse van ui in zit.

librije4

En dan begint het menu. Het is onmogelijk om alles te benoemen wat er op de bordjes lag, maar ieder gerechtje is even prachtig. Op de foto hieronder zie je een kunstwerkje van witlof, vadouvan, sinaasappel en geitenkwark.

librije2

Structuren en smaken zijn hier perfect op elkaar afgestemd, en de bijpassende wijnen halen de verschillende ingrediënten nog meer naar boven. Ik krijg bij mijn vegetarische gerechten andere wijnen dan mijn tafelgenote, en over iedere wijn wordt aan tafel iets verteld. Het resultaat is een verbluffende smaakexplosie die bij iedere gang opnieuw verrast. Het is een culinair feestje, dat de hele avond doorgaat. Alles is even heerlijk en prachtig, en we vervelen ons geen moment. We zitten er tot na elven, maar er gebeurt zoveel dat de tijd omvliegt. Er komt een mooi gerechtje op tafel, of er wordt iets over de wijn verteld, we kijken onze ogen uit. Even na elven vertrekken we, voldaan en tevreden, een ervaring om nooit meer te vergeten.

librije3

Het groentemenu bij de Librije kost € 135,- en telt 8 gangen. Je kunt het menu terugvinden op de website van de Librije.  

Miranda, gastredacteur tot 2016. Koopt heel graag keukenspulletjes.

Vind op Vegatopia

Tip de Restaurantgids

Heb je een leuk restaurant ontdekt dat nog niet in de lijst staat? Laat het ons weten.

Nieuw in de Restaurantgids

Groningen - Achterwerk
zaterdag 04 juli 2020

 Plantaardige fine cuisine   

Den Bosch - Pollevie
donderdag 25 juni 2020

 Gastronomisch, groenten in de hoofdrol

Slenaken - De Zevende Heerlijkheid
zaterdag 20 juni 2020

Hotel - Restaurant          

Het Vegatopia Kookboek

Volg ons op

 

Twitter logo

maxima kitchen equipment

koffiemetkarakter

kerstpakkettenidee

horecarama

vegatopia maxaro keukens