Open menu

bolenius-sRestaurant Bolenius opende deze week haar nieuwe moestuin tussen de kantoorpanden in Amsterdam Zuid. Wij mochten proeven van een verrassend menu, volop groenten, kruiden en bloemen uit eigen tuin, aangevuld met de beste producten van leveranciers uit de buurt. Een verslag in foto’s.

We werden ontvangen met een sapje van rabarber, honing en rode peper. Ook het bijbehorende hapje was met rabarber: rabarbersticks met honing en zwarte peper. Beiden heel bijzonder en leuk om een keer te proeven. Wat ik erg waardeer is dat Bolenius graag inspeelt op de wensen van hun klanten en dat doen ze met groot plezier. Eigenaars Luc Kusters (chefkok) en Xavier Giesen vinden het dan ook vanzelfsprekend dat er altijd een vegetarisch en veganistisch menu beschikbaar is. Mijn menu was helemaal vegetarisch en ook speciaal zonder koemelk bereid, geen probleem! Het is ook erg fijn dat Bolenius bijzondere drankjes en cocktails creëert, ook zonder alcohol. De vraag hiernaar is gegroeid omdat er veel zakelijk publiek komt lunchen. Cocktails worden aan tafel bereid en wanneer de moestuin op volle kracht groeit, komt er een theetrolley beschikbaar met verse kruiden. Ook staat er een assortiment groentesappen op de planning. 

bolenius1bolenius2

Chefkok Luc Kusters in de moestuin van Bolenius

bolenius3

Diverse kruiden in de moestuin van Bolenius

bolenius4 

Na een kijkje in de nieuwe moestuin met diverse soorten sla, cress, kruiden, boerenkool, koolrabi en aardappelen begonnen we aan de lunch. De lunch begon met meergranen- of zuurdesembrood met olijfolie, zout en boerenboter. De amuse bestond uit klompjes van wortel en gember, Oost-Indische kers bloemen met nectar, een wonton van koolrabi met Oosterschelde zeewier

bolenius5

Eetbaar cellofaan met gerookte olijf en ijs van Amsterdamse uitjes, mosterdcress en een kroketje met rode linzen.  

 bolenius6

De laatste asperges van het seizoen: spaghetti van asperges, een nestje met een kwarteleitje en olie met VOC specerijen. Een restaurantklassieker.

 bolenius7

Moestuin groenten van de Zuidas: puree van venkel, steranijs, bosui, in open vlam geroosterde andijvie, eetbare bloemen uit de vorige en de huidige moestuin. Zoveel smaken, maar een heerlijk en kleurrijk geheel!

 bolenius8a

Tomaten uit Osdorp, gegrilde aardappel, Opperdoezer ronde, physalis (wow wat een smaak!) en een bouillon met tomaat en kaneel. Een ontzettend smaakvol gerecht met voornamelijk hele eenvoudige ingrediënten. Fantastisch. 

 bolenius9

Een dessert met groenten! Gemberijs met een coulis van Oost Indische kers, venkel, venkelloof, pepermunt, merengue met dillezaad, doperwtenpuree en lavendel. Het gemberijs vond ik echt heerlijk.  

 bolenius12bolenius10

Gerookte (Souchong) thee geserveerd met een zandloper. Wanneer de tijd om is, is ie perfect werd mij erbij verteld en dat klopte, een heerlijke thee. Met chocolade van chocolatier La Feve uit Maastricht (een kennis van Luc Kusters), zoals de Bolenius bonbon (oranje) van witte chocolade met yoghurt, jeneverbes en kruisbes en Snoepwinkel; een blad met onder andere hibiscusspek, zuurtje met bergamot, dropgelei, stroopsoldaatje, kaneelstokje en stroopwafel. Mét puntzakjes erbij om iets lekkers mee naar huis te nemen.

bolenius11

Bij Bolenius word je verrast met prachtige gerechten, ook als je - zoals ik - niet zo van gepriegel op het bord houdt. De ingrediënten zijn met zorg gekozen en komen zó goed tot hun recht dat je alle smaken apart op je bord kunt proeven. Het plezier spat van het bord of uit je glas, deze mensen hebben echt liefde voor hun vak. Een belevenis. Daarbij is het personeel heel vriendelijk en kundig en is iedere gast welkom voor een rondleiding door de moestuin. Echt een aanrader om eens heen te gaan.

Restaurant Bolenius
George Gershwinlaan 30, Amsterdam
Telefoon: 020 40 444 11

Kelly, culiredactie. Altijd bezig met voeding, koken en eten, ook op haar website en als diëtist.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Tip de Restaurantgids

Heb je een leuk restaurant ontdekt dat nog niet in de lijst staat? Laat het ons weten.

Nieuw in de Restaurantgids

Enschede - Earth Cafe & Market
zaterdag, 25 november 2023

 plantaardig en macrobiotisch - €€

Leuven - Bodhi
zaterdag, 18 november 2023

  plantaardig Aziatisch - €€

Harderwijk - Basiliek
vrijdag, 10 november 2023

gastronomisch groenterestaurant  - €€€

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama