Open menu

graanhuis13 seppe nobelsNa de bespreking van het aanstekelijke groentekookboek Graanmarkt 13 waren we vol verwachting om het restaurant zelf te ontdekken. Zeker ook omdat het als één van zijn motto's "the flavour of happiness" voert. In een mooi pand op een gezellig pleintje in Antwerpen ligt het restaurant wat verdoken in de kelderverdieping, maar de avontuurlijke restaurantbezoeker heeft Graanmarkt 13 al lang en breed ontdekt en in de armen gesloten. Om die reden is reserveren noodzakelijk, zeker in het weekend.

Het interieur is net zoals de kookstijl: hedendaags, fris, ongedwongen. Er is een lange toog aan de bar, waaraan je kan eten of wachten tot een tafeltje vrij komt. In de grote, open keuken zie je het keukenteam geconcentreerd en rustig werken. Chef Seppe Nobels zelf verdeelt zijn tijd tussen de keuken en de zaal, waar hij de gast graag wat toelichting geeft bij zijn verrassende gerechtjes. 

De meeste bezoekers nemen voor het eigenlijke menu meestal één of enkele "starters". Deze worden geserveerd in hoeveelheden voor twee personen, wat het samen delen en becommentariëren bevordert. Wij kozen de pompoen/kikkererwt (8 euro voor twee) en genoten van een fris slaatje van pompoenslierten, kikkererwten en granaatappelpitten en een verrukkelijke, volle hummus, met hartige mosterdzaadjes als bijzonder accent. Dit prettige begin van de avond leidde inderdaad tot geanimeerde gesprekken en commentaren.

graanhuis13 tafelsIn Graanmarkt 13 wordt slechts één menu geserveerd ('s avonds 43 euro, lunch 33 euro). Het diner bestaat uit een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert en de lunch uit een "starter" en een hoofdgerecht. Het hebben van slechts één menu is niet alleen goedkoper, het heeft ook een positief effect op de versheid van de producten en de snelheid in de keuken. En daardoor is dit ook goed voor de consument, zeker als het menu geregeld wisselt en met nieuwe combinaties verrast.

Hier dus geen uitgebreide kaart, maar een blad met de (zeer betaalbare) amuses, het menu van de week en een enkele suggestie. Tijdens ons bezoek waren dat de slechts tijdelijk verkrijgbare en exclusieve hopscheuten. "Alle gerechten kunnen vegetarisch geserveerd worden" staat onderaan het blad, wat het bestellen makkelijk maakt.

Ons voorgerecht was een speelse combinatie van puree van gerookte pastinaak, hoeve-eitjes, rauwe jonge spinazie, gebakken prei en gefrituurde uienringen. Verschillende bereidingstechnieken en mooi contrasterende smaken en texturen: een zeer geslaagd gerecht. Ik dronk er een glas frisse en kruidige Vermentino uit Sardinië bij.

Naast de vele flessen wijn uit alle Europese landen, staan er vijf witte en rode wijnen op de kaart die per glas te verkrijgen zijn. Dit is een welkome mogelijkheid om verschillende wijnen te proeven (en het drankverbruik wat te beperken.)

Ons hoofdgerecht bestond uit vier borden met groentecombinaties. Allereerst was er zoete aardappel met zure room, granaatappel en za'atar. Verder raapsteel die het aanlegde met linzen. Op het derde bord spruiten en akkerchampignons, vergezeld van op zoutkorst gebakken ui en warm en diep smakende gefermenteerde zwarte look als vulling. En tenslotte gebrande savooiekool met mosterdzaad en -blad en rauwe rode ui. Een glas volle, rode, Portugese Vinha do Mouro bood dit smakengeweld tegenwicht.

Seppe Nobels bracht als dessert een wortelcake, die, zoals hij ons verzekerde, "volledig veganistisch" was, want voor de slagroom was soja-room gebruikt. Hoewel ik regelmatig bedank voor desserts, omdat ze dikwijls zwaar en zoet zijn, was deze wortelcake een a-typische, kruidige, lichte afsluiter. Tot slot kregen we nog een madeleine, die Proust zich zeker zou herinneren, met het recept voor dertig ervan gratis erbij.

Positief viel ook op dat torentjes, schuimpjes en druppeltjes van het bord geweerd worden en men vertrekt van het verse, eerlijke, herkenbare product. Het plezier om met groenten te koken en er verrassende, smaakvolle combinaties mee te verzinnen spat van de borden af. De verschillende bordjes maken van de maaltijd een gedeelde eetervaring. De avond werd nóg aangenamer door de betrokkenheid van het bekwame en vriendelijke personeel, dat graag de gebruikte ingrediënten en kooktechnieken voor je uit de doeken doet.

We gingen tevreden buiten, een adres toevoegend aan onze favorietenlijst.

Graanmarkt 13, Antwerpen
http://www.graanmarkt13.be/

Karl, restaurantgidsredactie. Het beroepsleven van Karl draaide rond horeca en drankenverkoop. Nu speurt hij vanuit Antwerpen naar creatieve groenterestaurants in België en Nederland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Tip de Restaurantgids

Heb je een leuk restaurant ontdekt dat nog niet in de lijst staat? Laat het ons weten.

Nieuw in de Restaurantgids

Den Haag - Rozey
vrijdag, 17 mei 2024

volledig vegetarisch, alles inclusief - €€

Brussel - Pois Chiche
maandag, 29 april 2024

  Midden-Oosterse duurzame foodbar - € tot €€

Utrecht - Heimat
dinsdag, 16 april 2024

 informele groentegastronomie - €€€

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama