wallygroentepopup thbDe Nieuwe Winkel in Nijmegen is vanwege verhuizing tijdelijk gesloten en daarom opende de chefkok, samen met 'burgerkoning' Wally, een vegetarische Groente Pop-Up, waar vegetarisch junkfood centraal staat. Met verrassende groentegerechten als shoarma van knolselderij en een hotdog met een wortel in het middelpunt. De redactie van Vegatopia was er onlangs op bezoek. Als jij er ook naartoe wil, moet je snel zijn: eind februari sluit de Pop-Up definitief zijn deuren.

Wally Groente Pop-Up is neergestreken in een bioscoop, of beter gezegd een filmhuis. De inrichting is licht, vintage en doet op een prettige manier Amerikaans aan. Dat past goed bij de gerechten die we verwachten. Het is relatief rustig, wat vooral aan het druilerige weer en het relatief vroege tijdstip ligt, normaal gesproken is het er veel drukker. De uiterst vriendelijke bediening stelt voor dat we een selectie van de meest kenmerkende gerechten gaan delen, wat wij een uitstekend idee vinden. Erbij drinken we fris, water en lekker speciaalbier.

wortelhotdog

Hotdog van wortel

Junkfood is niet meteen fastfood, want het duurt even totdat de gerechten klaar zijn. In de tussentijd krijgen we een borrelplaat met bitterballen van jackfruit, nuggets van kikkererwten en falafel van tuinbonen, elk met bijpassende sausjes. Hier scheiden de geesten zich reeds. Eelco vond het draderige van de bitterballen minder geslaagd en gaf de voorkeur aan de nuggets en falafel, die meer op groentegerechten lijken. Monica en Joke vonden juist de bitterballen een hoogtepunt, met een lekker vleesachtige textuur. De sausjes worden geheel in stijl geserveerd in wegwerpbakjes, die overigens biologisch afbreekbaar zijn. Wel vonden we de sausjes wat vlak, die hadden iets spannender gemogen.

bitterballen

Bitterballen van jackfruit

Vervolgens wordt in rap tempo de tafel volgezet met de 'groentesnackgerechten'. De meeste gerechtjes zijn om te delen, maar de hotdog van wortel moet iedereen verplicht proberen. De wortel ziet er een beetje verschrompeld uit, maar in het broodje en met de garnering lijkt het verrassend op een echt worstje, ook qua smaak - mede omdat de wortel was gerookt. Jolanda en Eelco misten een pittige of wat zure mosterd als contrast, het broodje had wat Eelco betreft wat steviger mogen zijn (maar hij is dan ook Duitse broodjes gewend). Verder proeven we shoarma van knolselderij in een wrap van gefermenteerde aardappel, balletjes in jus van kikkererwten en aubergine, en een berenklauw van zoete aardappel. Het frietje rendang had wat meer rendang mogen zijn (alhoewel, misschien hebben we de toppings ook iets te snel weggegeten), maar de frietjes - zowel die van aardappel als die van zoete aardappel - waren gewoon prima, zoals je zou verwachten.

rendang

 Frietje rendang

Erg leuk was dat de chef, Emile van der Staak, aan tafel kwam om tekst en uitleg te geven. De bijzondere textuur van de hotdog-wortel (die absoluut niet met de knakwortel mag worden vergeleken) wordt gecreëerd door de wortel te dehydrateren, te marineren en te roken (en nog een paar stappen die we niet kunnen reproduceren). De chef is er trouwens bijna elke avond te vinden, dus hij kwam niet speciaal voor ons.

Al met al hebben we smakelijk gegeten en veel lol gehad om de gerechten, die nu eenmaal uniek zijn. Wel misten we regelmatig net dat zuurtje, bittertje, knapperigje dat het groente-junkfood net wat meer contrast zou hebben gegeven. Aan de andere kant zijn dat soort culinaire fratsen juist niet de bedoeling, het concept: Wally Groente Pop-Up serveert vegetarisch junkfood, niets meer en niets minder. En daarin slagen ze uitstekend in de authentieke atmosfeer die daarbij hoort. Leuk en lekker met je kinderen, maar ook zonder excuuskinderen zeer de moeite waard om te beleven.

Wally Groente Pop-Up vind je tot eind februari 2019 op de Oranjesingel 42 in Nijmegen, op loopafstand van het station.

groepsfotobijwally

groentesnackgerechten


Meer Nijmegen!

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Tip de Restaurantgids

Heb je een leuk restaurant ontdekt dat nog niet in de lijst staat? Laat het ons weten.

Nieuw in de Restaurantgids

Blaregnies (Mons) - L'atelier des alchimistes
vrijdag 24 juni 2022

 biologische seizoenkaart in feel good-sfeer - €€ 

Haarlem - Mama Gaia
woensdag 15 juni 2022

Hip, ruim en licht- €€€

Luik - Ventre content
zondag 22 mei 2022

bio en lokaal eten, artistiek en sociaal project -  €€

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

Boodschappen.nl

dekbeddiscounter