Open menu

moestuinrestaurants belgieVandaag leiden we je langs een aantal vegetariërvriendelijke groenterestaurants met moestuin in België die absoluut de moeite waard zijn. Onlangs ontdekten we in Sint-Pieters-Woluwe (Brussel) de oase die Auberge des Maïeurs by La Finca is in de stadswoestijn van drukke lanen en flatgebouwen. We genoten er van verschillende tomatenvariëteiten met gepaneerde brie en van een weelderig groentenbord met schuimige dips op basis van noten. Daarna lichtte de sympathieke uitbaatster het tweede deel van de naam "by La Finca" toe.

Haar man kiest in zijn boerderij La Finca in Wezembeek-Oppem resoluut voor bio-landbouw en levert aan winkels, restaurants, solidaire families en natuurlijk de eigen auberge. Daar maakt een befaamde chef eerlijke, smaakvolle bereidingen met vele groenten. De vegetarische opties staan steeds op gelijke hoogte met de andere (ongeveer 15 euro voor een voorgerecht, 25 euro voor een hoofdgerecht). Bij deze vrolijke keuken smaakt een "bonne pintje van de quartier", La Stockel, een hoppige en bloemige saison.

auberge des maieurs

Moestuin betekent niet meteen plantaardig

We verlieten de Auberge dan ook met het blije gevoel gezond, lekker en vegetarisch te hebben gegeten en kochten nog wat bioproducten in het bijbehorende warenhuisje. We konden deze zaak toevoegen aan het intussen toch al mooi lange lijstje van restaurants met eigen moestuin waar we graag terug willen komen. Hoewel de oogst van zo veel plantaardigs ook een groot aanbod aan vegetarische gerechten zou doen vermoeden, is dat niet altijd het geval. Sommige houden vast aan het terughoudende "vegetarisch vermelden bij reservatie", zonder dat je te zien krijgt wat er zal worden geserveerd. Andere restaurants plaatsen zuinig een vegetarische salade bij de voorgerechten, maar schijnen te verwachten dat de vegetariërs dan wel zullen meeëten van de kommen met groenten die de vlees-en viseters als bijgerecht krijgen bij hun hoofdgerecht. Dat is echt niet meer van deze tijd.

Nochtans hebben vele sterrenrestaurants, al dan niet met eigen moestuin, tegenwoordig een volledig plantaardig menu. Hieronder een oogst aan groenterestaurants mét moestuin die ook aan de vegetariër denken en die op ons lijstje "(terug) te bezoeken" staan.

Hofke van Bazel

In het mooie dorpje Kruibeke, aan de Schelde, niet ver van Antwerpen, ontwikkelden de twee chefs een eigen groente- en kruidentuin in het prachtig natuurgebied van de Polders. De gastvrouw is zelf vegetariër en maakt er dus een erezaak van aan te tonen dat vegetarische gastronomie verrassend en smaakvol kan zijn. In 2017 kreeg het dan ook de waardering als beste groenterestaurant van de Benelux. Elk menu (drie gangen voor 65 euro, 5 gangen voor 89 euro), heeft zijn volledig vegetarische variant onder de noemer Gina's choice. Michelin liet hier een ster nederdalen, dus topgastronomie kan hier verwacht worden.

Hofke van Bazel, Kruibeke

hofke van bazel

Chef's Table

De Polders schijnen groene inspiratie te geven want ook in het naburige Burcht begint Chef Dimitri Van Berlo zijn dag met het plukken van groenten, bloemen en kruiden in de eigen tuin, die drie voetbalvelden groot is. Hij voert een verfijnde, klassieke keuken, maar biedt ook een vegetarisch menu aan van drie gangen voor 45 euro en één van vier gangen voor 55 euro, "volgens het aanbod van onze tuin."

Chef's Table, Burcht

Pastorale

Door de Michelingids bekroond met twee sterren behoort de Pastorale van Bart De Pooter tot de absolute gastronomische top. Het werd in 2018 dan ook bekroond als beste Belgische groenterestaurant door de  duurzaamheidsorganisatie We're Smart World, waarin groentekok Frank Fol een belangrijke rol speelt. De groenten voor het menu Flora (acht gerechten voor 145 euro) komen uit de eigen tuin. Ook als het maandbudget een bezoek aan deze gastro-tempel niet onmiddellijk toelaat, is het leuk even te grasduinen in de beschrijvingen van de avontuurlijke gerechten.

Pastorale, Rumst

Diner sur Terre

Annelies en Jeroen zijn trots op hun biologische moestuin waarin ze bekende en vergeten groenten kweken. Ze verwerken die graag in hun huiskamerrestaurant, waar ze je verrassen met creatieve, seizoengebonden groentegerechten (niet-vegetariërs betalen een supplement.) Genieten van het all-in verrassingsmenu (49 euro), inclusief rondleiding door de tuin, kun je, op reservatie, met groepen van zes tot dertig personen. Omdat we in onze gids enkel zaken opnemen die zonder reservatie en zonder beperking in aantal toegankelijk zijn, staat dit aantrekkelijk groenterestaurant er niet in, maar raden we het graag langs deze weg aan!

Diner sur Terre, Torhout

diner sur terre

Arabelle Meirlaen

Dit topadres in de Condroz beneden Hoei is sinds jaren een vaste waarde. Je geniet er van een puur, geraffineerd gangenmenu met uitzicht op de uitgestrekte moestuin, waarin je ook een wandeling kan maken. De "intuïtieve" keuken is eerlijk, zonder overbodige franjes doch zintuigstrelend, een unieke ervaring. Wijndrinkers kunnen zich in vertrouwen laten leiden door de originele keuze van de sommelier, die een mooie selectie minder bekende, heerlijke wijnen voorstelt. Maar ook een begeleiding van het eten met gearomatiseerd water is mogelijk. Het is ook vooruitstrevend dat in deze smaakmakende klassezaak eerst het plantaardig (végétal) menu wordt voorgesteld en niet-vegetariërs wat meer betalen. Op donderdag en vrijdagmiddag kost een plantaardig menu van vijf gangen 75 euro, op andere dagen betaal je 90 euro voor zes gangen en 110 euro voor zeven gangen.

Arabelle Meirlaen, Marchin

arabelle meirlaen

Sterrenzaken

Het valt op dat in België nogal wat restaurants met moestuinen bij de gastronomische en bijgevolg duurdere zaken horen. In een opsomming had ook het driesterrenrestaurant Hertog Jan van Zedelgem gepast, met zijn legendarische kruiden- en eetbare bloementuin. Hertog Jan sloot enkele jaren geleden, maar de tuin kan nog steeds bezocht worden en is nu een onderneming geworden die haar producten aan de betere zaken levert. Ook de creatieve avantgardekeuken van l'Air du Temps van de beroemde chef Sang Hoon Degeimbre haalt de groenten voor zijn "vegetale suprematie"-menu in de eigen tuin van vijf hectare. Hoewel hij ongetwijfeld het plantaardige als basis ziet, voegt hij in zijn menu's ook niet-vegetarische ingrediënten toe, een toegeving aan een cliënteel dat "vegetarisch" nog niet met topzaken associeert? We zouden ook hier graag zien dat, zoals bij Arabelle Meirlaen, radicaal voor een plantaardig menu wordt gekozen, met eventueel de mogelijkheid er een niet-vegetarische optie bij te bestellen. En moeten het overwegend sterrenzaken zijn die hun voorkeur voor duurzame seizoenproducten onderstrepen met een eigen tuin? Nog wat meer bioboeren en pluktuinen mogen van ons een toegankelijke, vriendelijk geprijsde eetgelegenheid met plantaardige gerechten openen.

Een volgende keer gaan we op zoek naar moestuinen met restaurant in Nederland om te proeven hoe de vruchten van het land daar verwerkt worden.

Karl, restaurantgidsredactie. Het beroepsleven van Karl draaide rond horeca en drankenverkoop. Nu speurt hij vanuit Antwerpen naar creatieve groenterestaurants in België en Nederland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Tip de Restaurantgids

Heb je een leuk restaurant ontdekt dat nog niet in de lijst staat? Laat het ons weten.

Nieuw in de Restaurantgids

Utrecht - Heimat
dinsdag, 16 april 2024

 informele groentegastronomie - €€€

Amsterdam - Kailash Parbat
dinsdag, 02 april 2024

 authentiek, vegetarisch Indiaas  - € tot €€

Utrecht - Feu
zondag, 17 maart 2024

Bierpairing met groenten - €€€

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama