Open menu

camion thbOp een donderdagavond in de nazomer lopen het terras en de zaal van Camion, dicht tegen het oude Justitiepaleis en de Leien, aardig vol. Het bewijst hoe in een grote stad als Antwerpen een behoefte bestaat om avontuurlijk plantaardig uit eten te gaan, tegen een redelijke prijs. 

Camion is het project van twee vriendinnen, CAMille en BoqION, die een liefde voor eten en drinken delen. Dat laatste merk je al aan de dranksuggesties bij de verwelkoming: van bijzondere bubbels via een cocktail en mocktail, tot cider. Vanzelfsprekend is er ook een selecte keuze aan bijzondere natuurwijnen uit verschillende landen. Vele zijn ook per glas verkrijgbaar - voor 6 à 6,50 euro per glas, flessen van 32 tot 40 euro. Wij kiezen een gekoelde rode Gamay, omdat we vermoeden dat deze goed past bij de nazomer en de lichte plantaardige gerechten die we verwachten. Hij is inderdaad koel, fris, fruitig, licht troebel door de productiemethode.

Voor de lunch zijn er twee originele toasts, flatbread met hummus en bietjes, soep en een salade - van 10 tot 15 euro. Wij komen echter voor het diner, waarbij je uit een negental gerechtjes om te delen er vijf mag kiezen - 27 euro per persoon, inclusief zuurdesembrood. Die worden na elkaar in het midden van de tafel geserveerd. Overigens krijgt men vanaf oktober de mogelijkheid om ook tijdens de lunch drie tot vijf bordjes, al dan niet te delen, uit het avondmenu te kiezen.

Dip it kwam eerst: smeuïge notencrème met verse vijgjes, zwarte olijvencrumble, gekarameliseerde ui, tandoorikruiden en waterkers. Een smaakvolle, pittige opener. De Pan con tomate die volgde kreeg door de koriander, chimichurri en kruidensalade een boost die hem ver deed uitsteken boven doordeweekse bruschetta's. De aardse, wat zoete smaak van de gepofte bietjes die volgden werd door chili, koriander en gember in balans gebracht. Hummus erbij maakte de smaakervaring volledig.

camion gerechtjes

Bij de gemarineerde portobello die volgde was de béarnaisesaus een verrassing voor wie de calorierijke zuivelproducten kent die er normaal in horen. Maar deze veganistische versie was lichter, gezonder door gefermenteerde witte kool als ingrediënt en had toch de typische béarnaisesmaak van dragon en citroen.  We eindigden met knolselder die in allerlei bewerkingen op het bord kwam: gerookt, gegrild en gepekeld, geserveerd in peterselie-olie.

Naast de gerechten die we zelf bestelden noteerden we nog het signatuurgerecht camion gekapt: vegan steak tartaar met steelkappers, pijnboompitjes, olijvencrumble en pesto. Verder stonden er op de kaart geroosterde venkel met boekweit en appelsien-beurre blanc, paprikasoep en radicchio-salade met notenkaas.

Allicht is bij uw bezoek de kaart alweer gewijzigd door de creatieve chefs, iets wat de geregelde bezoeker zeker zal bevallen. Bovenstaande was dan ook een voorbeeld van het soort keuken dat u hier kan verwachten. De plantaardige gastronomie is hier licht, gekruid, avontuurlijk en verfijnd. De gerechten zitten vol smaakcontrasten en verschillende structuren. Groenten krijgen alle vormen van bereiding: pekelen, roken, poffen, roosteren, marineren.

camion interieur

De stage die de eigenaars bij groentekok Pieter-Jan Lint liepen werpt duidelijk zijn vruchten af. Men wordt 's avonds wel verwacht zich te schikken naar de formule van een keuzemenu van vijf gangen. Eters die één grote schotel met eenzelfde bereiding verkiezen komen hier niet aan hun trekken.

Vriendelijkheid en service vertonen hier, ondanks de drukte, geen gebreken. En toen we toch even wat langer op een gang moesten wachten werd spontaan een glas wijn niet aangerekend, een aardige attentie.  Reken hier, met de nodige lekkere drankjes, op een 80 à 100 euro voor twee personen voor een uitgebreid menu met vrolijkmakende, gevarieerde, fijne plantaardige gerechtjes.

Camion, Paleisstraat 7, 2018 Antwerpen. De foto's in dit artikel komen van hun website.

Karl, restaurantgidsredactie. Het beroepsleven van Karl draaide rond horeca en drankenverkoop. Nu speurt hij vanuit Antwerpen naar creatieve groenterestaurants in België en Nederland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Tip de Restaurantgids

Heb je een leuk restaurant ontdekt dat nog niet in de lijst staat? Laat het ons weten.

Nieuw in de Restaurantgids

Den Haag - Rozey
vrijdag, 17 mei 2024

volledig vegetarisch, alles inclusief - €€

Brussel - Pois Chiche
maandag, 29 april 2024

  Midden-Oosterse duurzame foodbar - € tot €€

Utrecht - Heimat
dinsdag, 16 april 2024

 informele groentegastronomie - €€€

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama