Open menu

puur sanh thbHet was al veel te lang geleden dat wij van de Vegatopia-redactie elkaar ‘in het echt’ zagen, dus op een zwoele zomerzaterdag eind juli togen wij met een delegatie naar het prachtige Berg en Dal, vlakbij Nijmegen. Allereerst om een fijne wandeling door de prachtige omgeving te maken, maar uiteraard om samen te eten. We reserveerden bij restaurant Puur Sanh, dat wordt gerund door het bijzonder kundige en toegewijde stel Sarah Norris en Stijn Hinke. Wij kozen een Puur Plantaardig menu van zes gangen en dat werd een culinair feest!

De avond begint met een viertal prachtig uitziende amuses (uit het hoofd, want we hebben ons kladblok thuisgelaten):  Een krokant hoorntje gevuld met onder andere mango en tomaat, een oesterschelp met ziltige komkommer en een schuim van tonic, sushirijst met zeewier en tot slot een papadum met framboos en een mousse. Erbij wordt knapperig speltbrood, een zalige olijfolie, zout en boter geserveerd (vegan ‘boter’ voor de veganist aan tafel en roomboter voor de overige tafelgenoten).

amuse hoorntjes amuse oesterschelp

amuse sushi amuse papadum

Na deze oogstrelende binnenkomers volgt het zesgangenmenu. Een aantal van ons kiest een bijpassend wijnarrangement, wat een absolute aanrader is. Stijn en Sarah zijn beide sommelier en dat proeven we! De gangen worden niet alleen met wijn begeleid, maar Stijn blijkt een enorme passie voor sherry te hebben, die komt daarom ook meerdere malen voorbij. Sherry had bij mij nogal een jaren ’80-huisvrouwen-imago, maar daar kom ik na deze avond meteen van terug. We kunnen proeven dat Stijn en Sarah hier enorm veel liefde en aandacht in steken. Twee mensen in het gezelschap kiezen voor een alcoholvrije avond en drinken een mocktail met onder andere vlierbloesem, tonic en komkommer.

We ontvangen de eerste gang en dat zijn bereidingen van komkommer met framboos, munt en zwarte olijf. Het bord oogt als een schilderijtje en dit blijkt de toon van de avond. Alle gerechtjes zien er prachtig en verfijnd uit en ze worden steeds aan tafel afgemaakt met een bijpassende saus.

01 komkommer

De tweede gang bestaat uit verschillende bereidingen van tomaat, met groene asperge. Een van de bereidingen is gerookt tomatenijs, waar wij nogal enthousiast over zijn. De geserveerde sherry (manzanilla La Gitana) past perfect bij dit gerecht.

02 tomaat sherry

We vervolgen de avond met de derde gang, die bestaat uit wortel- en mangobereidingen met Thaise groene curry, met daarbij een krokante wonton en sugarsnaps. Het bordje ziet er wederom prachtig uit en de smaken blijven ons verrassen.

03 wortel mango thaicurry

Gang nummer vier bestaat uit onder andere uit verschillende bereidingen van bloemkool, met ras el hanout, sinaasappel, hazelnoot en een chipje van zoete aardappel. We zijn onder de indruk van de garing van de bloemkool: stevig en geroosterd. En van de zalige verfijnde combinatie van smaken, hadden we dat al genoemd?

04 bloemkool hazelnoot zoeteaardappel

Het vijfde gerecht bestaat uit kingboleet met een krokante wonton, crème van paddenstoel, manzanilla en hazelnoot. Vlak voordat dit gerecht geserveerd werd, merkte Eelco dat hij wel toe was aan iets met umami. Die verwachting wordt met dit gerecht vervuld, een fijn opgebouwd menu dus!

05 kingboleet

Tot slot word het zesde gerecht geserveerd, een zalige ‘deconstructed appeltaart’, met op het bord onder andere een crumble met vanillesaus, bereiding van appel, mokka en appelijs.

06 deconstructed appeltaart

Wij zijn onder de indruk van de uitgekiende en soms gedurfde wijn- (en sherry-)combinaties en van de verfijnde smaakcombinaties van de gerechten. De opbouw in het menu is erg prettig en iedere gang is een streling voor tong én oog. Er is een fijne afwisseling van structuren. Er is steeds iets te kauwen: de gerechten bestaan tot blijdschap van Meta niet alleen uit ‘schuim en mousse met een obligaat knappertje’.

Tot slot noemen we de bediening, die is zorgzaam en op een fijne manier aanwezig. We zien toewijding, gastvrijheid, enthousiasme en je merkt aan alles dat Sarah en Stijn trots zijn op hun gerechten.

Heb je iets te vieren of heb je gewoon zin om je eens uitgebreid plantaardig in de watten te laten leggen, dan ben je hier absoluut aan het juiste adres. De website vermeldt logeeradresjes in de buurt en wij raden je dan ook van harte aan om een overnachting te boeken, het bijpassende wijnarrangement te kiezen en na een fijne avond meer dan tevreden richting je bed and breakfast te rollen.

groepsfoto redactie puursanh

Van links naar rechts: Helen, Karl, Eelco, Meta, Sophie, Sven en Jol.

Helen, gastredacteur. In het dagelijks leven ook bezig met eten en fotografeert daarnaast sinds kort graag.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Tip de Restaurantgids

Heb je een leuk restaurant ontdekt dat nog niet in de lijst staat? Laat het ons weten.

Nieuw in de Restaurantgids

Den Haag - Rozey
vrijdag, 17 mei 2024

volledig vegetarisch, alles inclusief - €€

Brussel - Pois Chiche
maandag, 29 april 2024

  Midden-Oosterse duurzame foodbar - € tot €€

Utrecht - Heimat
dinsdag, 16 april 2024

 informele groentegastronomie - €€€

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama