Open menu

soul kitchen thbOp 6 februari 2023 ontving Soul Kitchen een Vegan Award 2022 als de beste plek om plantaardig te dineren. Voor een zaak die pas vanaf september 2022 geopend is, is dat een mooie prestatie. Zoals meer en meer toeristen vinden, is er altijd wel een reden om het bruisende Gent te bezoeken. Een bezoek aan een prachtige tentoonstelling in het MSK én deze veelbelovende eetzaak vormden voor ons een dubbele reden. Op een zaterdagavond wandelden we dan ook verwachtingsvol richting de Lange Violettestraat, niet zo ver van het Zuidpark.

Concept

Als de lachende en levendige Leenken het conceptje uitlegt, horen we wat de geregelde restaurantbezoeker tegenwoordig gewoonlijk verneemt bij dit woord. Er is een te delen menu tegen een vaste prijs, hier tegen 33 euro per persoon voor drie gerechten, 44 euro voor vier. Twee tafelgasten kunnen dus zes verschillende borden bestellen, wat een boeiende kennismaking met de volledig plantaardige keuken van chef Misha garandeert.

De formule veronderstelt eenzelfde smaak van de disgenoten of op zijn minst een zekere bereidheid om compromissen te sluiten.Tenzij je een gerecht helemaal voor jou alleen bestelt. Wij bereiken dikwijls eensgezindheid door gerechten met ingrediënten die we minder lusten te elimineren en het dessert over te slaan. Je kunt hier kiezen tussen een viertal voorgerechten, een viertal hoofdgerechten en twee desserts. Je mag vrij combineren tot het gewenste aantal bereikt is.

Het diner

Als amuse serveert Misha een hartverwarmend kopje diepsmakende champignonsoep. De gangen volgen dan in gestaag tempo, met een logische volgorde van frisse starters naar een vullend en vol slotgerecht.

Onze with love, witlofblaadjes gevuld met stukjes tofu en oesterzwammen, in een kruidige cashewcrème, is een veelbelovend begin. We hopen op de vlugge komst van Pumpkin Jack Flash, beschreven als huisgemaakt speltbrood met pompoen. Dat blijkt echter geen brood met tapenadedip te zijn - zoals dikwijls in Nederlandse restaurants - maar een soort bruschetta met een stuk zachte en smaakvolle pompoen erop. We bestellen dus extra huisgemaakt speltbrood (5 euro), dat goed van pas komt om genietend onze borden te poetsen - hoewel het ook toegelaten is ze af te likken, zoals met een knipoog op de website staat.

Het lijkt bijna overbodig om te schrijven dat alles gemaakt wordt met lokale en biologische groenten, waarbij de zaakvoerders vrolijk dromen van een schonere wereld, waarvan hun leuke en geïnspireerde website getuigt.

soul kitchen interieur

Vervolg met warm soul food

Het suggestiegerecht van de dag is een naar onze smaak wat te rauwe bloemkool die door kappertjes en salsa verde een smaakbom wordt. Het culinair feest wordt voortgezet met gestoofde savooiekool die met aardappelschuim en chimichurri een beklijvende smaakbelevenis oplevert. De andere, eveneens enthousiaste en vriendelijke, medewerkster, vertrouwt ons toe dat het haar lievelingsgerecht op de kaart is.

Dranken

Bij dat alles drinken we een tripel van Brunehaut (5 euro). Dit biologisch en glutenvrij bier heeft een mooie schuimkraag en smaakt met zijn stevige 8% niet te zoet, doch vol, fris en een beetje bitter, waarmee het de maaltijd goed begeleidt. Op de drankenlijst staat een mooie selectie andere bieren en biologische en biodynamische wijnen (7 tot 9 euro per glas, 40 tot 50 euro per fles). Er is ook huisgemaakte limonade (4,50 euro) en een mooi aanbod mocktails (11 euro). 

De laatste twee gerechten

Volgt een pakora van wortel, koriander en aardappel in een curry-vinaigrette. Anders dan de soms nogal droge, vooraf bereide pakora in Indiase restaurants, is dit een versbereide, smeuïge koek die extra reliëf krijgt door het fris, pittig sausje erbij. Dergelijke pakora willen we in de Aziatische restaurants meer krijgen. Eindigen doen we, terecht als laatste gang, met een rijke schorsenerencurry met zwarte look, bedekt met mosterdsla. Het is zo lekker dat we zelfs zouden overwegen nog een portie te bestellen.

We genoten van dit keukenavontuur vol smaak, versheid en variatie. Blijkbaar doen vele Gentenaars dat ook, want de kleurrijke en warm aangeklede ruimte liep gezellig vol. De prijs-kwaliteitverhouding is uitstekend en de smaakbelevingen zijn intens. Het verblijdt ziel en lichaam dat plantaardig eten naast een levensfilosofie ook een zinnelijk genot kan zijn.

Intussen zal de kaart gewijzigd zijn omdat het buikgevoel van het Soul Kitchen-team daar om de twee maanden op aandringt. Dat wordt voor de vaste gasten en de eenmalige Gent-bezoekers ongetwijfeld een nieuwe bron van eetplezier.

soul kitchen vegan award

Foto: Hilde Collier

Karl, restaurantgidsredactie. Het beroepsleven van Karl draaide rond horeca en drankenverkoop. Nu speurt hij vanuit Antwerpen naar creatieve groenterestaurants in België en Nederland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Tip de Restaurantgids

Heb je een leuk restaurant ontdekt dat nog niet in de lijst staat? Laat het ons weten.

Nieuw in de Restaurantgids

Den Haag - Rozey
vrijdag, 17 mei 2024

volledig vegetarisch, alles inclusief - €€

Brussel - Pois Chiche
maandag, 29 april 2024

  Midden-Oosterse duurzame foodbar - € tot €€

Utrecht - Heimat
dinsdag, 16 april 2024

 informele groentegastronomie - €€€

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama