Open menu

De Bijenkorf in Amsterdam heeft een nieuw restaurant, en niet zo maar een restaurant. Toonaangevend, culinair verantwoord en überhip. Klinkt goed, maar is het goed genoeg voor Vegatopia? Vegatopia’s Mystery Proevers gingen op expeditie!

De website van De Bijenkorf Kitchen ronkt wat aan, met stijlvolle ambiance, een toonaangevend ontwerpbureau, belevenissen voor bezoekers, spectaculaire inrichting, kookeilanden, en een internationale keuken die omschreven wordt als vers, puur, luxe en kwaliteit. En dat allemaal om personeel te werven (op de gewone website staat niets over dit nieuwe conceptrestaurant).

Vol verwachting klopt ons hart
Vol verwachting stappen wij, de Vegatopia Mystery Proevers, de Bijenkorf binnen. Zouden we in ons dagelijkse kloffie wel geaccepteerd worden in deze tempel van hipheid?
Dat blijkt geen probleem. Wat de Bijenkorf namelijk niet vermeldt, is dat De Bijenkorf Kitchen, net als zijn voorganger, een zelfbedieningsrestaurant is. En dat het verdacht veel op Le Marché (van V&D) lijkt. Maar dan schoner, met dank aan de mevrouw die terwijl wij zitten te eten vijf keer (!) langsloopt, een enorme vuilniszak achter zich aan slepend. Wel steeds een andere vuilniszak, denken we.

Vers bereid
Net als bij Le Marché zijn er verschillende keukenblokken, waar ze uit verschillende delen van de wereld een paar gerechten klaarmaken. Zo is er Italiaanse pasta, Thaise curry, sushi en een uitgebreide saladebar.
Niemand van ons heeft meer dan drie wachtenden voor zich in de rij, maar toch duurde het bij iedereen minstens tien minuten voor er eten is. De Bijenkorf zal zeggen dat dat komt omdat je op je vers bereide gerecht moet wachten, maar wij krijgen sterk de indruk dat noch het personeel, noch de keuken de capaciteit heeft om meer dan twee maaltijden tegelijk te bereiden, waardoor je nodeloos lang moet wachten.

Hip personeel
Het personeel is zowiezo opvallend jong, ongeïnteresseerd en onhandig. Een rij klanten voor de kassa (die daar met hun nog warme eten staan te wachten tot ze mogen afrekenen) met ernaast een onbemande kassa en twee jongens die glazen staan te drogen. Een kassameisje dat niet bedenkt dat je flesje drinken ook open moet. Een kok die, als je vraagt of de vegetarische roerbak ook echt vegetarisch is, volmondig ja zegt, als je vraagt of gebruikte currypasta vegetarisch is nog steeds ja zegt, en die pas als je vraagt of er dan ook geen vissaus inzit op het potje (inderdaad, niet zelfgemaakt, vers, puur en luxe dus) gaat kijken. Om dan met een staalhard gezicht te zeggen dat er natuurlijk altijd vissaus inzit.
Maar, diezelfde jongen denkt vervolgens wel mee en stelt voor om dan in plaats van currypasta sojasaus door de roerbak te doen. En kerriepoeder. Dat dan weer wel.

Voor hippe drankjes moet je helaas bij een andere bar zijn, dus we drinken er helaas geen Bionade, champagne of prosecco bij. Voor ons budget was dat wel weer goed, en troebele appelsap is ook lekker.

Wat aten we?
Bij elke keuken is er een vegetarisch gerecht te krijgen. We eten een aardige tortellini met gorgonzolasaus (maar daar kun je ook weinig aan fout doen) en veel te gare asperges. De genoemde Thaise roerbak is, door overdadig kerriepoeder-en-sojasausgebruik vooral erg saai en bovendien weinig Thais meer. Het is wel een enorme kom: omdat we geen beest willen, krijgen we een dubbele portie groenten. Helaas is de gebruikte wokbrander daar niet op berekend, dus het loeihete roerbakken verwordt tot een lauwig smoren. Jammer!
Ook hebben we een prima salade (zelf opgeschept) en lekkere wortel-sinaasappelsoep.
We hadden er ook graag zo'n leuk klein bakje aardappelgratin bij gegeten. Dat zit er helaas niet in: het is een bijgerecht bij een stuk vis, en het mag niet apart.

Aanrader?
Al deze gerechten kosten iets onder een tientje (soep en salade samen). En dat is te veel. Zeker als je bedenkt dat je midden in Amsterdam zit: binnen tien stappen heb je beter eten, en goedkoper.

En dan zien we het: boven ons tafeltje hangen posters waarop toppers uit de eet- en de ontwerpwereld zijn geportretteerd met hun favoriete The Bijenkorf Kitchen gerecht. En wat hebben de topkoks (waaronder de opperkok van De Bijenkorf Kitchen!) het liefst? Een glas versgeperst fruitsap, prosecco en koffie. Dat wordt allemaal niet gekookt!
Beoordeling:

 

2 sterren

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Tip de Restaurantgids

Heb je een leuk restaurant ontdekt dat nog niet in de lijst staat? Laat het ons weten.

Nieuw in de Restaurantgids

Haarlem - Kokkie Londo
zondag, 09 juni 2024

  authentiek Javaans eetcafé  - €€

Antwerpen - Plant-A-Pizza
zondag, 02 juni 2024

 plantaardige pizzeria  - € tot €€

Leuven - Tabi Loo
donderdag, 23 mei 2024

 innovatief veganistisch - € tot €€

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama