Open menu

ontstekingsremmers thbAls je veel last hebt van ontstekingen in het lichaam, dan wil je daar natuurlijk iets aan doen. Er zijn tal van commerciële producten op de markt, maar er zijn ook heel veel natuurlijke ontstekingsremmers. Deze zijn vaak een stuk goedkoper en minder agressief. Een aantal voorbeelden zijn omega-3, kurkuma, gember, en polyfenolen.

Ontstekingsremmend dieet

Een ontstekingsremmend dieet is een effectief middel voor het verminderen van chronische ontstekingen. Natuurlijke ontstekingsremmers zijn te vinden in veel verschillende soorten voeding. Bij een ontstekingsremmend dieet is het belangrijk om voedsel in de meest natuurlijke vorm te eten. Dit betekent dus een sinaasappel in plaats van sinaasappelsap. De chemicaliën in bewerkte voeding kunnen namelijk ontstekingen in je lichaam veroorzaken.

Daarnaast is het belangrijk om veel groenten, eiwitten, vetten zoals olijfolie en kokosolie, kruiden zoals kaneel en knoflook te eten. Ook wordt aangeraden om minder suiker te eten, maar meer langzame koolhydraten. Door langzame koolhydraten te eten heeft je lichaam meer rust en verspreid je de verzadiging uit over de dag.

Verder is het goed om voor je darmflora te zorgen door pre- en probiotica te eten. Dit bevindt zich bijvoorbeeld in yoghurt, noten en zaden. Door het eten van pre- en probiotica wordt de darmflora versterkt en vermindert de hoeveelheid cytokinen in je lichaam. Cytokinen zorgen er vaak voor dat je je moe en neerslachtig voelt.

Voeding die ontstekingen aanwakkert

Naast natuurlijke ontstekingsremmers zijn er ook voedingsmiddelen die ontstekingen juist aanwakkeren. Probeer deze zo veel mogelijk te mijden. Hierbij kun je denken aan geraffineerde suikers en granen, maar ook kunstmatige zoetstoffen en verschillende oliën, zoals maïsolie en arachideolie. Koffie en alcohol kun je ook beter laten staan. Deze maken het lichaam zuur, waardoor er een ideale omgeving ontstaat voor ontstekingen. Zorg daarom voor een gevarieerd en zo natuurlijk mogelijk eetpatroon om ontstekingen tegen te gaan.

Recept: vers sap

Vers sap gemaakt met veel groenten is natuurlijk altijd een goed idee. Dit sapje is super-eenvoudig te maken en heerlijk! Je kunt een grote hoeveelheid maken en in losse bekers invriezen. ‘s Avonds haal je het bevroren sap uit de vriezer om er ‘s ochtends van te kunnen genieten. Zo kun je iedere dag goed starten vol vitamines. Daarbij bevat het sap spinazie en gember, waardoor dit helemaal in het lijstje ontstekingsremmende recepten valt.

Ingrediënten voor 300 ml sap:

3 grote handen spinazie
5 appels (liefst Granny Smith)
3 à 4 stengels bleekselderij
5 à 6 takjes krulpeterselie
1 geschilde limoen
½ geschilde citroen
1 flinke komkommer
stuk verse gember ter grootte van een duim
1 a 1½ el Natural Green Protein van Primal Health

Wanneer je alle ingrediënten gewassen en, indien nodig, gesneden klaar hebt liggen, kan alles door de sapcentrifuge. Even roeren na het persen van het sap en je hebt een heerlijk gezond drankje om de dag mee te beginnen. Overigens is het ook een heerlijke booster op ieder moment van de dag.

ontstekingsremmers

Dit is een door Primal Health gesponsord artikel. Meer weten over adverteren op Vegatopia? Kijk dan hier.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama