Open menu

rhodos fort st nicolasEen vakantie is niet compleet zonder lekker eten en drinken. Hoewel vegetarisch uit eten gaan op de meeste vakantiebestemmingen geen probleem meer is, is het voor vegetariërs - en zeker voor veganisten - zeker de moeite waard om vooraf de mogelijkheden te verkennen. Maar hoe pak je dat aan?

Vegetarisch eten in Griekenland

Als je terugleest in de draad "Eten in Griekenland" zie je dat de (toeristische) restaurants in Griekenland zo'n twintig jaar geleden nog niet zo vegetariërvriendelijk waren. Rhodos werd expliciet genoemd als lastig voor vegetariërs. Selly vertelde dat ze twee keer bij een Indiër, Frans en Caribisch heeft gegeten - wat ze positief vond, maar het is wellicht wel een beetje raar om in Griekenland niet Grieks te eten.

Wij willen in de vakantiestemming komen en bereiden ons voor op een vakantie naar Rhodos. Tegenwoordig is een simpele (Engelstalige) zoekopdracht "vegetarian restaurants rhodes" voldoende om lijsten vegetarische restaurants op onder andere Tripadvisor en Happy Cow tevoorschijn te toveren. Beide lijsten zijn gebaseerd op recensies van klanten, die je soms met een korreltje zout moet nemen. Mijn ervaring is dat recensies op Tripadvisor vaak wat negatief zijn, terwijl Happy Cow een veel positievere insteek heeft. Ook Google Maps levert aanbevelingen en recensies, dus het ligt voor de hand de recensies te vergelijken.

Lijsten vergelijken

Als eerste valt mij op Google "Annie's vegan food and bar" op, met daaronder de recensie: "The absolute best!!!, Not only for vegans and vegetarians." Dat is veelbelovend, die houden we even in gedachten.

De lijst op Happy Cow begint al met bovengenoemde Annie's, gevolgd door ONO en To Marioli. De raw salad bar is mij iets te gezonderig, dus die laat ik alvast links liggen. Verderop in de lijst zie ik een mix van Griekse en 'buitenlandse' restaurants.

rhodos to mariouli

Foto: Noemi Fenyesi op Google Maps

De lijst van Tripadvisor lijkt minder behulpzaam, en lijkt vooral toeristische restaurants (ook visrestaurants) te bevatten die toevallig ook een vegetarische optie hebben. Dat was twintig jaar geleden misschien nuttig, maar ondertussen verwachten we meer. De tab van Tripadvisor sluiten we snel, daar hebben we weinig aan.

De top-drie van Google (Maps) bevat dezelfde restaurants als genoemd op Happy Cow. Het is de moeite waard om ook hier de reviews te lezen. Daarnaast geeft Google extra informatie, zoals openingstijden, tijden waarop het druk is, foto's en - als die er is - een link naar de website of een Facebookpagina, waar je soms ook de menu's vindt.
 
Voor vrijwel elke toeristische plek op aarde kun je ook reisblogs vinden - wij schrijven ook regelmatig over onze ervaringen op bijvoorbeeld Cuba of Vlieland. Bij de Vegan Ducks bijvoorbeeld vind je lovende recensies voor ONO en Annie's.

rhodos annies

Foto: AnnamitV op Happy Cow

 

Nauwelijks informatie in het Nederlands

Het is je misschien opgevallen dat alle bovengenoemde bronnen in het Engels zijn. In het Nederlands is inderdaad niet veel informatie te vinden: als je op 'vegetarische restaurants rhodos' zoekt, vind je een Nederlandse vertaling van Tripadvisor en... de al eerder genoemde Griekenlanddraad op het forum van Vegatopia. Dat is echter niet zo verwonderlijk, want ondanks dat Nederlanders graag reizen, blijven we een klein landje en is het aantal toeristen dat Engels spreekt of kan spreken veel groter.

Goed voorbereid ben je ter plekke flexibel

Mijn ervaring in Griekenland is dat je ook zonder voorbereiding prima en afwisselend vegetarisch kunt eten. Op vrijwel elke kaart vind je vegan mezze, zoals favabonen, uienchutney en dolmades. Daarnaast heb ik - ook al een jaar of tien geleden - meegemaakt dat een kok welhaast beledigd was toen ik slechts een Griekse salade bestelde: hij overlaadde me vervolgens met ontzettend lekkere mezze.

Ook als vegetariër kun je dus gewoon lekker door de straten slenteren en menukaarten lezen. Wel merk ik dat het toch handig is om alvast wat restaurants en menu's te hebben gezien, zodat je een referentiekader hebt.

Zo, mijn trip naar Rhodos heb ik voldoende voorbereid. Op deze manier bereid ik me eigenlijk altijd een beetje voor bij andere bestemmingen, zowel vakantie als conferentietrips. Bij conferenties sta ik steevast bekend als degene die de lekkere adresjes kent - zodat ik nooit onverhoopt toch door mijn collega's naar een steakhouse word gesleept.

rhodos straat

Dit artikel is geschreven in samenwerking met TUI. Meer weten over adverteren op Vegatopia? Kijk dan hier.

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama