Open menu

irish coffee thbNa een heerlijke hoofdmaaltijd volgt standaard een lekker dessert en daarna een deugddoend kopje koffie met een koekje. Daar is natuurlijk niets mis mee. Maar waarom zou je die twee laatste stappen niet versmelten tot één geheel? Er bestaan namelijk heel wat desserts waarbij koffie gewoon zelf met de hoofdrol gaat lopen. Lekker zoet én een energieboost ineens? Twee vliegen in één lekkere klap! Zet jij binnenkort één van deze koffiedesserts op tafel?

Simpeler kan écht niet

Dit moet, denk ik, het gemakkelijkste dessert ter wereld zijn, al klinkt het wel heel exotisch en hip: de affogato. Of: de espresso met ijs. Maar zeg vooral affogato tegen je gasten, ze gaan meteen onder de indruk zijn!

Een affogato maak je als volgt: doe een bolletje vanille-ijs in een klein, laag schaaltje. Overgiet het ijs met een goed kopje sterke espresso – ga sowieso voor iets Italiaans als Dolce Gusto. Klaar! Een recept dat sneller gemaakt is dan gelezen! Je kan je affogato altijd nog wat pimpen met een scheutje likeur (meng die op voorhand door de koffie) of wat chocolade- of amandelschilfers on top.

affogato

Twee Italiaanse favorieten samen

Goed, een tiramisu is uiteraard ook favoriet als het gaat over desserts met koffie, maar deze combinatie is net even anders: de espresso met mascarpone. Zie het als een tiramisu, maar dan de heel simpele – maar niet minder lekkere – versie.

Voor twee glaasjes van dit lekkere koffiedessert heb je twee espresso’s nodig. Maak het jezelf bijvoorbeeld gemakkelijk met de illy capsules. Dan ook 100 gram mascarpone, een eetlepel poedersuiker en zoveel slagroom als je zelf wil.

Meng de mascarpone met de suiker en klop op tot je een glad geheel hebt. Schenk de kopjes espresso in je mooiste glazen (in een kopje ziet het er een pak minder mooi uit) en verdeel het mascarponemengsel erover. Werk natuurlijk af met een berg slagroom! Je kan dit dessert nog afwerken met wat cacaopoeder of hagelslag. Wat jij wil!

Dubbele warmte

Sommige koffies zijn natuurlijk al een dessert op zich. Sla dus gerust het bakken over en zorg gewoon dat je meteen een showstopper van een koffie op tafel zet. Denk hierbij aan een Irish coffee (koffie met whiskey, suiker en slagroom), Italian coffee (hetzelfde, maar dan met Amaretto) of een Café Liégeois: een espresso gemengd met karamel of Luikse stroop, geserveerd met ijs. Dit is een echte Belgische klassieker. Ook hier mag een flinke toef slagroom niet ontbreken, natuurlijk!

Welk dessert je ook kiest, met koffie in de hoofdrol kan je niet veel verkeerd doen. Let er wel op dat kinderen een aangepaste versie krijgen. Die hebben meestal energie genoeg uit zichzelf!

irish coffee

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Cafebonmarche.be. Meer weten over adverteren op Vegatopia? Kijk dan hier.

 

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama