Open menu

independer speise getraenke thbGezond eten willen we allemaal. Maar soms is het nog best lastig om wéér wat lekkers en voedzaams te verzinnen voor de komende week. Een gezond weekmenu samenstellen kan dus soms best een uitdaging zijn. Hoe je dit het beste aanpakt, lees je hier.

Inspiratie zoeken

Je hoeft een gezond weekmenu niet steeds helemaal zelf te verzinnen. Er is op internet genoeg inspiratie. Bekijk bijvoorbeeld eens onze vegetarische weekmenu’s: hiermee maak je een lekkere en gezonde start!

Ook andere receptensites of Pinterest zijn vaak een goede inspiratiebron, waar je een groot aanbod aan lekkere recepten en weekmenu’s kunt vinden. Vergeet in dat geval niet te filteren op vegetarische gerechten, zodat je zeker weet dat er geen recepten met vlees tussen zitten.

Folders van je lokale supermarkt kunnen je ook op leuke ideeën brengen. Wat dacht je van die tofu die deze week in de aanbieding is? Of zie je toevallig dat de bloemkool voor een klein prijsje verkrijgbaar is? Dan is dat een mooi ingrediënt om mee te nemen in je weekmenu!

Gezonde keuzes maken

Als je eenmaal voldoende ideeën hebt om in een weekmenu te zetten, is het tijd om gezonde keuzes te maken. Denk bij het samenstellen van je menu aan welke voedingsstoffen er in de gerechten zitten: krijg je voldoende vitamines, eiwitten en gezonde vetten binnen? Probeer dit verspreid over de week goed te balanceren.

Ook een eetwissel is een goede manier om voedzame maaltijden samen te stellen. De belangrijkste is misschien wel het verkiezen van zilvervliesrijst, volkoren pasta, volkoren wraps en andere volkoren producten over hun minder vezelrijke alternatieven. Zo krijg je veel meer vezels binnen en zit je langer vol.

Vind je het lastig om gezonde keuzes te maken? Dan kan een bezoek aan een diëtist uitkomst bieden. Deze helpt je inzicht te krijgen in je eetpatroon en hoe voedzaam deze is. Via je basisverzekering is jaarlijks 3 uur dieetadvies vergoed. Heb je meer nodig, dan kun je met een zorgverzekering vergelijken welke verzekeraars hier een aanvullende vergoeding voor bieden.

Variatie aanbrengen

Iedere week hetzelfde op tafel zetten: daar is natuurlijk niks aan. Je wilt dus wel een beetje variatie aanbrengen in je weekmenu’s. Zo blijf je experimenteren met leuke nieuwe gerechten en leer je steeds meer over gezond vegetarisch koken.

Als je bepaalde favoriete gerechten hebt, kan je deze wel regelmatig maken. En maak het jezelf ook niet te moeilijk door iedere avond een nieuw en uitgebreid recept uit te proberen. Dan is het lastig vol te houden.

Stel dus het liefst een menu samen waar wat ‘oude bekende’ maaltijden in staan, gevarieerd met wat nieuwe vegetarische recepten om uit te proberen. Zo hou je het leuk voor jezelf, én kost het niet teveel tijd.

independer speise getraenke

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Independer. Meer weten over adverteren op Vegatopia? Kijk dan hier.

 

 

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama