Open menu

vegan bakken thbSteeds meer mensen kiezen voor een vegan leefstijl, dit houdt in dat je eten en drinken alleen maar plantaardige ingrediënten bevat: alle dierlijke producten worden uit je dieet geschrapt. Dus ook zuivel zoals boter, melk en eieren passen niet binnen een vegan leefstijl. Deze laatste ingrediënten worden echter vaak gebruikt tijdens het bakken, dus lekkere vegan baksels maken kan best een uitdaging zijn. Toch is het zeker niet onmogelijk. Wij delen een aantal tips, zodat jij met vegan verantwoorde bakingrediënten de heerlijkste lekkernijen op tafel tovert.

Vegan bakken doe je zo

Ben je nog niet helemaal thuis in het vegan bakken, dan is het slim om te beginnen met het volgen van vegan bakrecepten. Omdat vegan steeds populairder wordt, kun je online maar ook in speciale vegan bakboeken de lekkerste recepten vinden. In deze recepten vind je allerlei alternatieven en hoef je zelf niet op zoek te gaan naar de juiste vervangers. Heb je inmiddels wat meer ervaring in het vegan bakken, dan kun je ook zeker zelf op zoek gaan naar goede plantaardige bakingrediënten en hiermee experimenteren

vegan baksel

Ga op zoek naar de juiste vegan alternatieven

Ben je dol op bakken en experimenteren, weet dan dat je vaak bepaalde ingrediënten prima kunt vervangen door plantaardige producten. Gelukkig zijn er voor vrijwel elk dierlijk product één of meerdere plantaardige opties beschikbaar, alhoewel het soms een uitdaging kan zijn om te bepalen welk vegan ingrediënt het beste past bij een bepaald recept. Soms vind je een goed alternatief, maar bij sommige recepten heb je een combinatie nodig van meerdere plantaardige producten om een dierlijk product te vervangen. Hieronder vind je een aantal goede vervangers voor dierlijke producten om mee te bakken.

  • Koemelk kun je goed vervangen door plantaardige varianten, zoals havermelk, amandelmelk, kokosmelk en sojamelk.
  • Moet je eiwitten opkloppen, gebruik dan aquafaba. Dit is het vocht dat je vindt in een blik kikkererwten. Het is ontzettend rijk aan plantaardige eiwitten en je kunt dit ontzettend goed opkloppen.
  • Eieren zijn heel goed te vervangen door bijvoorbeeld appelmoes, banaan, kikkererwtenmeel, notenpasta en lijn- en chiazaad gemengd met water.
  • Roomboter is erg goed te vervangen door plantaardige of vegan boter of olie.
  • Heb je gelatine nodig voor het opstijven van bijvoorbeeld een taart of toetje, vervang de gelatine door agar agar. Dit is een plantaardig product gemaakt van algen en werkt net zo goed als gelatine.
  • Room kun je ontzettend goed vervangen door kokosroom of andere plantaardige alternatieven. Ook cashewnoten zijn heel geschikt om room van te maken, dit is een vrij eenvoudig klusje.

De smaak is anders

Vaak smaakt bijvoorbeeld een vegan taart of brownie wel nét iets anders dan wat je gewend bent, maar het hoeft zeker niet minder lekker te zijn. Het is misschien wel eventjes wennen, maar het is uiteindelijk ook een heel ander product en daarom is het ook logisch dat het anders smaakt.

Durf te experimenteren

Ben je een ervaren thuisbakker, wees dan zeker niet bang om lekker te gaan experimenteren met diverse plantaardige bakingrediënten. Tijdens het uitproberen zal er ongetwijfeld wel eens iets uit de oven komen dat minder goed smaakt. Maar juist door te blijven proberen, en te variëren met combinaties en hoeveelheden, lukt het uiteindelijk om de lekkerste vegan baksels op tafel te zetten.

brownies

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Bak & Co.

 

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama