Open menu

collegasEen apart soort humor zul je als vegetariër tegenkomen tijdens lunchtijd. Je collega’s of klasgenoten zullen het ineens nodig vinden om te melden welke vleessoorten zij vandaag op hun brood hebben of dat ze gisteravond zulke heerlijke ribbetjes hebben gegeten. Uiteraard is het doel van deze opmerkingen om je uit de tent te lokken. Lach er om of reageer er helemaal niet op, dan is voor hen de lol er meestal snel af.

Je kan een heel stel opmerkingen verwachten wanneer mensen erachter komen dat je geen vlees eet. We hebben er een aantal op een rijtje gezet en daarbij meteen een antwoord gegeven dat je kunt gebruiken als weerwoord.

Maar je draagt wel leren schoenen

Het leer van de meeste schoenenmerken komt van dieren die zijn gefokt voor de slacht en niet voor hun huid. Je zou het leer dus als een afvalproduct kunnen zien.

Niet-leren schoenen hebben het nadeel dat ze vaak niet goed ademen, waardoor je last krijgt van zweetvoeten. Daarnaast zijn speciale ‘vegetarische’ schoenen vaak erg duur en niet altijd even modieus voor vrouwen. Gelukkig komt daar steeds meer verandering in en zo kun je bijvoorbeeld vegetarische designpumps kopen van topontwerpster Stella McCartney. Het Braziliaanse merk Melissa maakt hippe schoenen van kunststof en werkt samen met topontwerpers zoals Vivienne Westwood. Het Britse bedrijf Beyond Skin heeft een uitgebreid assortiment vegan schoenen, waaronder pumps voor onder de trouwjurk.

Goedkope niet-lederen schoenen kun je vinden bij de Scapino, Schoenenreus en de Bristol, maar ook online bij de H&M, ASOS, Zalando of Wehkamp. Op het stickertje in of onderop de schoenen staat aangegeven van welke materialen de schoen is gemaakt.

Wat eet je dan wel?
Voor sommigen is het maar moeilijk voor te stellen, een leven zonder vlees. Dan kun je dus alleen maar sla eten? Blijkbaar zijn ze niet op de hoogte van alle verschillende kazen, zuivelproducten, groenten, vruchten, peulvruchten, noten, zaden en granen die makkelijk verkrijgbaar zijn en leven ze op een eenzijdig dieet van biefstuk en gehakt? Als je deze opmerking voorgeschoteld krijgt, kun je maar het beste reageren met dat je nu helemaal niks meer eet of een flinke lijst gaan opsommen met wat je dus allemaal wel eet.

Geen vlees eten helpt toch niet tegen dierenleed
Een vegetariër die zijn hele leven geen vlees eet, bespaart daarmee het leven van 6 runderen, 45 varkens en een paar honderd kippen. Nou, dat zet dus toch best wat zoden aan de dijk; Betsie22, Knorretje en TokTok zullen je er vast dankbaar voor zijn.

De oermens at ook vlees
Dat deden ze inderdaad. Ze leefden ook in holen en stierven jong, dus om hen nu als voorbeeld te nemen? We leven niet in de oertijd, maar in de 21e eeuw. We hebben nu landbouw tot onze beschikking, waardoor we gewassen kunnen verbouwen waar we genoeg voedingsstoffen uit kunnen halen om gezond zonder vlees te leven.

In de natuur eten dieren ook andere dieren
Wilde dieren hebben geen keuze, mensen wel. De voedingsstoffen in vlees kunnen daardoor vervangen worden door plantaardige bronnen.

De veeteelt draagt bij aan de Nederlandse economie
Deze sector draagt maar 2% bij aan de economie.

Ik zou het niet kunnen, zonder vlees eten. Ik zou het missen!
Dan moet je vooral vlees blijven eten.

Als we geen dieren meer eten, dan raakt de wereld er overbevolkt mee
Als we geen dieren meer zouden eten, dan zouden er simpelweg minder dieren gefokt worden. Het is een kwestie van vraag en aanbod. Die dieren worden speciaal voor het vlees gefokt; we eten het vlees niet omdat er toch zoveel varkens en koeien zijn.

Vegetariërs zijn bleek en mager
We denken inderdaad niet meteen aan de gebronsde Lecolook van Caroline Tensen als we aan een vegetariër denken, maar dat vegetariërs nou meteen bleek zouden zien? Nou nee. Het idee dat vegetariërs bleekjes zien, komt uit de tijd dat mensen dachten dat vegetariërs meer kans hadden op bloedarmoede. En van bloedarmoede kun je witjes worden. Bloedarmoede wordt veroorzaakt door een ijzertekort, maar, anders dan men vroeger dacht, komt ijzer niet alleen in rood vlees voor maar krijg je ook ruim ijzer binnen door het eten van volkorenbrood en groene bladgroenten. Aan veel vegaburgers is bovendien ook ijzer toegevoegd. Onzin dus dat vegetariërs vaker wit zouden zijn.
Maar ben je een gezonde vega die toevallig wat witjes ziet en zit je daar mee? Je kunt dan bijvoorbeeld bij je passende (dierproefvrije) make-up of een getinte dagcreme gebruiken, goede make-uptips vind je op de site van Cosmetics Cop Paula Begoun.

Planten hebben ook gevoel
Tot nu toe is daar geen wetenschappelijk bewijs voor geleverd. Planten hebben geen zenuwstelsel en geen hersenen waarin zich een pijncentrum kan bevinden, dus het is niet denkbaar dat zij pijn kunnen lijden.

Al zou het wel zo zijn, dan nog zouden er meer planten lijden door vlees te eten. Varkens, koeien, schapen, geiten, kippen en paarden leven immers van plantaardige voeding als gras en granen en de mens heeft groenten nodig om gezond te blijven.

Je zou bijna denken dat je als vegetariër permanent in opperste staat van alertheid moet verkeren, met al die negatieve opmerkingen. Inderdaad zullen er mensen zijn die je graag wijzen op ‘inconsequent’ gedrag (zoals leren schoenen dragen) en die je wat willen plagen, maar gelukkig kun je ook positieve opmerkingen verwachten. Zo kan een verstokte vleeseter blij verrast zijn wanneer hij/zij ontdekt dat de door jouw gemaakte vegetarische maaltijd heerlijk is en zullen ook veel mensen het knap van je vinden dat je geen vlees meer eet en misschien wel jouw voorbeeld gaan volgen, al is het maar parttime.


De Vegatopia Vraagbaak

Dit artikel is onderdeel van onze Vraagbaak, waarin we veelgestelde vragen over vegetarisch eten beantwoorden en handige tips geven. Hier vind je onder andere onze lijst vegetarisch gestremde kazen, rake antwoorden op flauwe opmerkingen, buffettechnieken voor op recepties, en tips om gevarieerd en lekker vegetarisch te eten.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama