Open menu

Logo Many EyesElke dag kun je op het forum van Vegatopia lezen wat vegetarisch Nederland zoal kookt. En wat koken we dan eigenlijk? En hoe vooroordelenbevestigend zijn we? Bekijk de word cloud van het populaire topic 'wat eten we vandaag'. 

Tag clouds en word clouds zijn ondertussen redelijk ingeburgerde begrippen. Zelfs de meest doorgewinterde digibeet weet dat deze 'clouds' (woordenwolken) laten zien waar de goegemeente zich mee bezig houdt. Hoe vaker een woord voorkomt, des te groter wordt het afgebeeld.

Hieronder zie je een word cloud van het forumtopic 'wat eten we vandaag', gebaseerd op de ongeveer 3000 berichten uit 2010. We gebruikten hiervoor Many Eyes van IBMs Collaborative User Experience research group.

Word cloud 'Wat eten we vandaag' (2010)

(klik op de link voor de originele word cloud)

Als eerste valt op dat we graag Italiaans koken. Vooral pasta en pizza. Ingrediënten als olijfolie, mozzarella, basilicum, risotto en rucola worden ook vaak gebruikt.

Rijst eten we ook graag, liever dan aardappelen. Naast de 'standaardgroenten' paprika, tomaat, champignons en ui eten we ook veel bloemkool, spinazie en aubergine. En we eten blijkbaar weinig vleesvervangers (of we durven dat niet toe te geven).

De vooroordelen lijken een beetje te kloppen: we eten regelmatig tofu en linzen, maar vooral veel kaas.

Mede dankzij de warme zomer stond er ook vaak salade op tafel. Dat is geen nieuws om van achterover te slaan. Spannender is de vraag wat voor salades we dan aten. Hierover kun je morgen meer lezen: dan gaan we spelen met zogenaamde word trees.

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama