Open menu

Logo Many Eyes

Wat voor salades hebben we de afgelopen zomer gegeten? Hoe eten we bloemkool het liefst? En welke ovenschotels vinden we lekker? Deze en andere vragen beantwoorden we vandaag met word trees van de forumberichten uit het topic 'Wat eten we vandaag'.

Een word tree ('woordboom') laat alle zinnen die beginnen met een bepaald woord (of meerdere woorden) in 'vertakte' vorm zien. Elk nieuw woord vormt een nieuwe tak, die zich later weer kan opsplitsen in dunnere takken.

En wat kun je daar nu mee? Wij hebben een paar word trees gemaakt van de berichten uit het forumtopic 'wat eten we vandaag' (alle uit 2010), met behulp van Many Eyes van IBMs Collaborative User Experience research group. En deze woordbomen blijken ontzettend geinig en handig te zijn om kookideeën op te doen.

Bijvoorbeeld voor salades. Hieronder zie je een gedeelte van de boom die begint met 'salade van'.

word_tree_salade

In de boom vind je een aantal interessante salades, zoals bijvoorbeeld een salade van cherrytomaatjes, kiwi, avocado, bosui en een dressing van honing en olijfolie.

In een andere boom, 'bloemkool met', lees je dat we bloemkool niet alleen met nootmuskaat of kaassaus eten, maar ook met 'tahinsaus en gebakken uien en peterselie over koeskoes' (sic).

Omdat het nu echt herfst wordt, vind je in het volgende plaatje een paar ideeën voor ovenschotels.

Word tree: ovenschotel

En tenslotte: hoe controversieel is het fenomeen chili hawaii?

Word tree: chili hawaii

Speel zelf met de interactieve word tree door op de link te klikken.

Gisteren bespraken we de word cloud van 'wat eten we vandaag', waaruit bleek dat we graag Italiaans eten en toch een beetje vooroordelenbevestigend zijn.

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama