Open menu

maandoverzicht 256x192Voor 700 dollar kun je een fruitpers kopen waarmee je peperdure pads tot sap kunt verwerken. Een koffiezetapparaat is voldoende om alles te koken wat je hartje begeert. Met Big Data kun je de meest extravagante recepten genereren, maar misschien willen we toch gewoon een pannenkoek met patat. Duitse studenten staan op de loer als je je bord in de mensa niet leeg eet. Sinaasappels zonder schil in een plastic bakje blijken toch niet zo'n gek idee te zijn. April 2016 in vogelvlucht.

De wereld draait door

In Silicon Valley worden de nieuwste trends geboren. Zoals de Juicero, een soort Nespresso voor fruitsap, die een slordige 700 dollar kost en 'vers' sap uit peperdure pads met stukjes fruit perst - en die automatisch scant of de pad niet over datum is. Verder heb je natuurlijk ook de populaire proteïneshake Soylent, die stiekem wel erg lijkt op het oubollige SlimFast. Of WeFa.st, een soort Weight Watchers voor hippe, biohackende mannen die regelmatig willen vasten.

raindrop cakeOok in New York kun je volop nieuwigheden ontdekken, zoals de Raindrop Cake, een soort mega-regendruppel gemaakt van mineraalwater en agar. Je zou het ook gebakken lucht met een smaakje kunnen noemen.

In Zweden pakken ze het wat subtieler, minimalistischer aan. Katja Wulff heeft een succesvolle blog en een kookboek met recepten waarvoor je niets anders nodig hebt dan een... koffiezetapparaat (zo'n gewone, betaalbare dus). Je moet wel drie uur uittrekken om een minipizza te maken, maar creatief en alternatief is het wel.

Een gedegen Duitse opvoeding is niet compleet zonder je kind te leren met stokjes te eten. Franziska Krüger maakt het haar kind ietsje gemakkelijker met behulp van een elastiekje en een stuk keukenpapier.

Speel met je eten

pannenkoek patatHet fenomeen Big Data levert een schat aan inspiratie op: op basis van populaire smaakcombinaties in online recepten creëert IBMs Chef Watson automatisch recepten als je een of meer ingrediënten invult. Als je bijvoorbeeld boerenkool ('kale') en aardbei ('strawberry') invult, krijg je onder andere een spannende salade met rijst en een kimchidressing met sinaasappelsap. Een beetje vreemd, maar misschien best lekker.

Je kunt natuurlijk ook proberen zelf creatief te zijn. Sommigen komen niet verder dan een pannenkoek gevuld met patat, mayo, ketchup en uitjes - en zijn er dan ook nog eens best trots op.

Soms is gewoon traditioneel misschien nog wel het beste. De Guardian ging op zoek naar de beste tomatensaus. En daarvoor kun je buiten het seizoen het beste tomaten uit blik gebruiken. Plus natuurlijk olijfolie, ui, knoflook, suiker, wijnazijn en verse kruiden.

En mocht je écht geen inspiratie hebben en tóch je restaurant in de schijnwerpers willen zetten, dan laat je je gasten gewoon naakt dineren - zoals de Bunyadi in Londen. Met als voordeel dat je je kunt afvragen of jouw vegaworstje groter is dan... eh, je krijgt het idee.

Verbeter de wereld

cupcakesEen paar Australische studenten wilden studenten aan den lijve laten ondervinden dat er nog steeds grote inkomensverschillen zijn tussen mannen en vrouwen, en wel door cupcakes te verkopen. Mannen moesten hiervoor de volle prijs (1 dollar) betalen, vrouwen en andere achtergestelden beduidend minder. Deze actie leidde tot een verhitte online discussie, die ook na de cupcake sale nog een poosje zal blijven woeden.

De eigenaresse van een restaurant in India besloot, nadat ze een zwerfster in een prullenbak naar eten zag zoeken, een openbare koelkast op straat te zetten. Iedereen mag er eten uit pakken en iedereen mag er zijn resten in stoppen.

Studenten van de Universiteit Freiburg in Duitsland gaan nog een stapje verder in hun strijd tegen voedselverspilling: zij eten in de mensa de restjes van de borden van hun medestudenten, die anders in de container zouden zijn beland. Vies van andermans eten zijn ze dus niet, maar ze gebruiken wel het liefst hun eigen bestek.

komkommersHeb je je ook wel eens geërgerd dat juist de biologische komkommers in de supermarkt in een milieuonvriendelijke plastic verpakking worden verkocht? De reden hiervoor is simpel: hierdoor kunnen klanten en medewerkers de gewone en de biologische producten makkelijker uit elkaar houden. Een stickertje of een labeltje zijn hiervoor geen alternatief, want die vallen er te makkelijk af. En omdat er veel minder biologische dan gewone komkommers worden verkocht, is deze oplossing toch de meest milieuvriendelijke. Je kunt je biologische komkommer natuurlijk ook zonder plastic op de markt kopen.

De Amerikaanse Whole Foods Market vond plastic verpakkingen een stuk handiger dan die lastige, natuurlijke sinaasappelschil. De klanten vonden dit terecht belachelijk en de supermarkt stopte na een relletje op Twitter met de verkoop van de sinaasappels in een plastic bakje. Gehandicapte mensen, waaronder reumapatiënten die geen sinaasappels kunnen pellen, vonden daarop weer dat ook zij recht op vers fruit hebben.

Je wordt bedrogen waar je bij staat

chocoladepuddingEr wordt geschat dat er met 5 tot 10 procent van de levensmiddelen wordt gesjoemeld. In de meeste gevallen betreft het 'onschuldige' gevallen als het aanlengen van olijfolie, maar er zijn ook ronduit gevaarlijke praktijken. Zo heeft Europol een recordhoeveelheid levensmiddelen in beslag genomen, waaronder geverfde olijven en suiker vermengd met kunstmest. Het blijkt echter vrij lastig te zijn om dit soort fraude te herkennen. Daarom letten de waakhonden op signalen als mislukte oogsten, die vaak gevolgd worden door hogere prijzen en aangelengde producten.

Als iets te goedkoop is om goed te zijn, is het vaak ook niet goed. Zoals bijvoorbeeld de bakjes chocoladepudding voor minder dan twintig cent per stuk. Naast een minimale hoeveelheid zuivel en cacao bevatten die bakjes vooral suiker en gelatine, waardoor de pudding voor vegetariërs - en voor iedereen die graag een lekker toetje eet - totaal onaantrekkelijk is, of zou moeten zijn.

In India bleek in de populaire instant noedels van Maggi, een merk van Nestlé, veel te veel as te zitten. Volgens Nestlé is dit niet schadelijk voor de gezondheid en bovendien zouden de tests in India onder de maat zijn.

Eet jezelf gezond

keuken serviesEr wordt telkens weer geklaagd over de slechte hygiëne in restaurantkeukens, maar hoe hygiënisch koken we zelf nu eigenlijk? Een inspectie in de keuken van een journalist van de Guardian sprak boekdelen: "Als dit een restaurant zou zijn geweest, dan had je nu een fikse boete gekregen."

Diabetes is een vervelende ziekte met mogelijk nare bijwerkingen. Toch schijn je na de diagnose 'diabetes type-2' met een streng dieet de symptomen effectief te kunnen bestrijden, waarna je de teugels weer wat kunt laten vieren. Uiteraard wel in samenwerking met je arts of diëtist.

Een opmerkelijke petitie van vele bekende Nederlanders - waaronder Yvette van Boven, Karin Luiten, Arjen Lubach en Sylvia Witteman: het Voedingscentrum moet stoppen met de 'Vinkjes'. "De komkommer met een Vinkje doet chemische fantasievla met een Vinkje gezond lijken. Vitaminewater met een flinke bak suiker en een Vinkje lijkt gezonder dan thee zonder suiker en zonder Vinkje. Hou toch op."

En verder

  • Een maaltijd geserveerd in een deksel of een schatkist. Risotto in een mok. De rekening in een steelpannetje. Ook in Schotland heb je last van dit soort hipsterfenomenen.
  • In de vroegere DDR waren bananen exotisch, luxe en daarom een soort superfood. In dit artikel in die Zeit lees je waarom de Oost-Duitsers - en de rest van de wereld - zo dol waren en zijn op bananen.

Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama