Open menu

jan en jan thbIn aanloop naar de verkiezingen nodigen wij lijsttrekkers uit in onze keuken. Vandaag: Jan kookt voor Jan en Jan.

Kunnen Jan en Mister Macchiato in Vegatopia's serie Koken voor Lijsttrekkers iets maken voor Jan Roos van VNL en Jan Dijkgraaf van GeenPeil? “Tuurlijk!” roept een enthousiaste Mister Macchiato. “We gaan meteen aan de slag!”

Je hebt wát toegezegd aan Vegatopia? Dat we gaan koken voor lijsttrekkers? Ben je wel goed snik? Koken! Jij en ik? Wij zijn toch van de koffie, man! Hebben je weleens van het werkwoord overleggen gehoord? Niet te geloven dit...”

Ik sta even met m'n mond vol tanden. Ik had juist gedacht dat Jan het leuk zou vinden, een kop koffie met misschien iets lekkers erbij. Geinig toch: met twee naamgenoten die hopen hun debuut te maken in de Haagse politiek: Jan Roos, die met dat matrozenpetje en het Geen Peil-referendum en Jan Dijkgraaf, die de baas was van dat gratis krantje Metro. Allebei oud-mediamannetjes. Dat moet toch een band scheppen? En dat zeg ik dus ook. “Maar je hebt nog niet eens gehoord met wie! Het is echt tof: er komen twee Jannen! Dat maakt: drie Jannen en één Macchiato. Hoe leuk is dat?”

“Jannen?” Ik zie Jan, die net nog rood aangelopen de fles Glenfiddich uit onze bezemkast greep, nu wit wegtrekken. “Niet! Echt... Je gaat me niet vertellen dat je die mafkees met dat matrozenpetje hebt uitgenodigd en dat narrige kereltje van de Metro? Die, die... die lui... die staan voor alles wat er niet deugt in dit land. Dit... dit... Ik wil er niet eens over nadenken! Trumpettisten zijn het! De polderversies van Stephen Bannon. Schoothondjes van Geert Wilders... Volg jij de Nederlandse politiek eigenlijk wel, Macchiato?”

"Ontspan toch eens een beetje! Nee, joh, politiek volgen. Niks voor mij. Maar je moet het ook allemaal niet zo serieus nemen. Het zijn ook gewoon mensen, hoor! Het lijken me in elk geval wel lui waar je een beetje mee kunt lachen in de kroeg. Toch?”

Een antwoord krijg ik niet meer. Jan zet z'n glas met een klap op tafel - het is maar goed dat whiskyglazen een stevige bodem hebben - grijpt z'n jas van de kapstok en beent het pand uit.

's Avonds gaat de deurbel. “Mannen! Jannen! De plannen... Die eh... zijn een beetje gewijzigd, helaas. Plof neer. Ik heb nog een restje Glenfiddich als amuse. En dan ga ik nu snel even naar Thuisbezorgd. Houden jullie van pizza? Ik kan als dessert snel nog even een affogato maken. Moet ik nog wel even naar de Appie voor vanille-ijs. Is dat wat?”

jan en jan


Meer lijsttrekkers!

Jan, oprichter van Vegatopia en terug van weggeweest, nu als gastredacteur. Fervent koffieliefhebber met als alter ego Mister Macchiato.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama