Open menu

Je diner in de open haard klaarmaken en het dan voor het knetterende houtvuur opeten. Is dat relaxed of is dat niet relaxed?



Kerstmenu uit de open haard

voor 4 personen

Eenvoudige uiensoep

Gepofte aardappel met cottage-cheese-peperdip

Port-peertjes met zachte gorgonzola

Groene salade

Druifjes in gesmolten camembert

Kaneelflensjes met chocolade

******

Een kerstmenu uit de open haard is absoluut héél relaxed, maar... het kan ook onbedoeld stress opleveren als je het moeilijk vindt om op gevoel te koken. Om met succes een kerstdiner uit de open haard te toveren, is het belangrijk dat je een idee hebt hoe heet je open haard is.

Als je dat goed kunt inschatten, weet je ongeveer wanneer je er iets in kunt leggen en hoe lang het moet blijven liggen. Wij kunnen je daar helaas geen precieze richtlijnen voor geven, want de ene haard is de andere niet en misschien wil je dit menu zelfs wel buiten bereiden in de vuurkorf. Maar het ís goed te doen, zeker als je van tevoren een keer geoefend hebt.

Verder moet je disgenoten een beetje lief vinden, want het menu vereist bijvoorbeeld dat je saampjes je druiven in een camembertje doopt.

Wel ideaal dus voor een romantisch onderonsje voor twee op een nep-berenkleedje voor de open haard. Deel dan de hoeveelheden van dit menu door twee.

Als veiligheidsvoorschrift willen we een gietertje met water bij de hand aanraden.

Mocht je dit menu leuk vinden, maar geen open haard hebben: alle gerechten zijn ook prima te bereiden in de oven.

Je kunt in principe bijna alles een dag van tevoren voorbereiden, zodat je op de dag zelf alleen nog maar voor de open haard hoeft te zitten en er af en toe wat in te gooien.


Eenvoudige uiensoep
Deze uiensoep kan makkelijk een dag eerder bereid worden.

4 middelgrote uien, 1x doormidden gesneden, daarna overlangs in dunne reepjes
¼ geschilde knolselderij, julienne gesneden
2 el bloem
1 el tomatenpuree
3 el verse, gehakte peterselie
2 el gesneden bieslook
2 el lente-uitjes, in ringetjes
versgemalen zwarte peper
1 el olijfolie
25 g roomboter
1,5 l groentebouillon van blokjes

Breng de bouillon aan de kook. Bak intussen de uien goudbruin in olie en boter op middelhoog vuur. Voeg de knolselderij toe als de uien glazig zijn en laat 5 minuutjes meebakken. Zet het vuur laag, doe de bloem erbij, roer het mengsel en laat het op zeer laag vuur 1 minuutje smoren. Voeg beetje bij beetje de hete bouillon aan het mengsel toe en roer tot de massa smeuïg is. Doe pas de rest van de bouillon erbij als de bloem helemaal in de bouillon is opgenomen. Los daarna de tomatenpuree erin op. Doe de peterselie erbij en hou het geheel 5 minuten zachtjes tegen kook aan. Voeg versgemalen zwarte peper naar smaak toe. Doe op het laatst de gehakte bieslook en de ringetjes lente-ui erbij.

Gepofte aardappel met cottage-cheese-peperdip
De aardappels kun je een dag van tevoren al poffen. De vulling kun je beter op de dag zelf maken.

4 grote aardappels
200 g cottage cheese
100 ml crème fraîche
2 lente-uien, fijngesneden
klein lepeltje groene peperkorrels op water
versgemalen zwarte peper
zout

Prik de aardappels met een vork in, leg ze op een bord en in pof ze in de magnetron op vol vermogen (meestal 700 watt). Laat ze in 6-8 min. bijna gaar worden. Draai ze halverwege even om. Pak de aardappels erna direct in aluminiumfolie en laat ze zo nog 5 minuten nagaren. Maak de vulling door de cottage cheese, crème fraîche , lente-uien en peperkorreltjes te mengen en breng op smaak met peper en zout. Leg de verpakte aardappels enkele minuten in een smeulend gedeelte van de open haard, zodat de aardappel door kan warmen, maar niet verbrandt. Serveer er de cottage-chees-peperdip naast.
In de oven: ongeveer 20 minuten op 200 graden.

Port-peertjes met zachte gorgonzola
Hou je meer van een goed pittige blauwe kaas, vervang dan de gorgonzola door 80 g Blue Stilton. De peertjes kun je een dag eerder al bereiden. Maak er pas op de dag zelf pakketjes van.

3 grote of 4 kleine stoofperen
300 ml water
50 ml rode port
1 tl kaneel
100 g milde gorgonzola (dolce)
2 tl suiker
Enkele tl geleisuiker

Snij de stoofpeertjes in 6 parten en verwijder de harde kernen. Kook de stoofpeertjes gaar in de water, suiker, kaneel en de port. Dit zal waarschijnlijk  ongeveer 20 minuten in beslag nemen. Voeg kleine beetjes geleisuiker bij de peertjes om het resterende beetje water in te dikken. Verdeel de peertjes in 4 porties en leg op elke portie 25 g van de gorgonzola. Leg in een vuurvast schaaltje en verpak het geheel met folie. Leg in de aslade van de open haard, zodat de kaas kan smelten. Vijf minuten zou voldoende moeten zijn.
In de oven: in vuurvast bakje met folie erover; even doorwarmen onder de grill of 10 minuten op 200 graden.

Groene salade
De worteltjes en pecannoten kun je enkele uren voor opdienen al klaarleggen, maar het bordje kun je beter op het laatst opmaken.

200 g eikenbladsla, fijn gesneden
6 worteltjes, geschrapt en geraspt
100 g geroosterde pecannoten
20 ml fruitige olijfolie
1 tl walnootolie
2 tl balsamico
zout en vierseizoenenpeper

Leg op elk bordje een handje sla. Verdeel er het wortelrasp over, de pecannoten en bestrooi met wat zout en een beetje peper. Meng de olijfolie en de walnootolie en giet over elke portie wat van deze dressing.

Druifjes in gesmolten camembert
In een romantische setting op een kleedje kun je dit gezellig aan elkaar voeren.

1 boerencamembert
paar taken rode druiven zonder pit
cocktailprikkers

Prik 2 druifjes aan het cocktailprikkertje en leg ze ongeveer een half uur in de koelkast, zodat de druifjes wat kouder worden.
Snij de korst van de camembert aan de bovenkant kruislings in (niet tot aan de randen), maar laat de korst nog plat liggen. Leg de camembert in een vuurvast schaaltje en verpak het in flink wat folie. Leg een minuut of 10-15 in de smeulende aslade van de open haard, zodat de camembert kan smelten. Haal de kaas er uit, leg het voorzichtig in een laag schaaltje of op een bordje en klap voorzichtig de vier flapjes korst open, zodat aan de bovenkant de gesmolten binnenkant van de camembert bereikbaar is. Nu kun je er de druivenprikkertjes in dopen.
In de oven: in een vuurvast schaaltje met folie erover en ongeveer 15 minuten op 180 graden, totdat de kaas gesmolten is.


Kaneelflensjes met chocolade
De flensjes kun je een dag eerder al bakken. Vul ze pas op de dag zelf, anders worden ze een beetje week.

200 g pannenkoekmeel
450 ml volle melk
1 ei
2 tl kaneelpoeder
30 g geroosterde hazelnoten
100 g pure chocolade
sap van 2 grote of 3 kleine mandarijnen
roomboter om in te bakken

Maak een beslag van het meel, de melk, de kaneel en het ei. Verhit een koekenpan en bak 8 heel dunne flensjes in de roomboter. Verkruimel in de keukenmachine of een vijzel de chocolade en de hazelnoten. Leg in het midden van elk flensje een lepel van het chocoladehazelnootmengsel, giet er een lepeltje mandarijnsap over en rol op. Leg alle flensjes 2 aan 2 op een vellen aluminiumfolie, verdeel het resterende mandarijnsap erover, en pak de pakketjes van 2 goed in. Leg ze een minuut of 5 in de aslade of een minuut of 3 in het smeulende deel van de open haard, zodat de chocolade kan smelten.
In de oven: 15 minuten verwarmen op 180 graden.

Jan, oprichter van Vegatopia en terug van weggeweest, nu als gastredacteur. Fervent koffieliefhebber met als alter ego Mister Macchiato.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Nieuw in de Restaurantgids

Utrecht - Feu
zondag, 17 maart 2024

Bierpairing met groenten - €€€

Antwerpen - Folia
zaterdag, 09 maart 2024

 plantaardige fine dining - €€€

Deventer - Carotte
zondag, 03 maart 2024

gezellig, verfijnd groenterestaurant - €€€

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama