Open menu

mandarijnmacarons_thbVoor veel thuiskoks zijn macarons koekjes die ze kopen op vakantie in Frankrijk bij sjieke patissiers, geen koekjes die ze thuis gaan bakken. Er doen veel rampenverhalen de ronde over uitgelopen beslag, gebarsten koekjes en droog eiwitschuim. Met een paar tips en trucs kun je ze echt prima zelf maken, zelfs compleet met de vaak besproken 'voetjes' aan de bodem van de koekjes. Voor het heerlijk avondje is dit recept een welkome afwisseling na alle pepernoten en banketstaven.

Ingrediënten
voor ruim 25 koekjes

  • 90 gram biologische eiwitten (ongeveer 3 eieren)
  • 25 gram suiker
  • 200 gram poedersuiker
  • 100 gram amandelmeel (verkrijgbaar bij o.a. natuurvoedingswinkels)
  • fijn geraspte schil van 1 biologisch mandarijntje
  • voor de vulling: speculoospasta, hazelnootpasta of zelfgemaakte ganache

Voor je begint: stop je eiwitten 15 seconden in de magnetron op 350 watt. De eiwitten worden zo minder vochtig en dan krijg je steviger schuim. Het amandelmeel zou zo fijn moeten zijn als bloem, als dit niet zo is maak je het fijner in de vijzel of in de keukenmachine. Zorg dat je de poedersuiker er ook bij doet, anders krijg je amandelpasta. Is je amandelmeel niet heel fijn, dan krijg je korreltjes in je beslag en dus ook in je koekjes. Macarons horen heel glad en fijn te zijn, maar aan de smaak doen de korreltjes verder niets af.

mandarijnmacaronsKlop met een keukenrobot of mixer je eiwitten schuimig. Voeg dan de suiker geleidelijk toe, terwijl je blijft mixen. Je zou een mooi glimmend eiwitschuim moeten krijgen, dat een piekje laat staan als je de mixer eruit haalt. Niet te lang doormixen, dan wordt het te droog.

Nu gaan we in een andere kom de poedersuiker zeven en mengen met het amandelmeel en de mandarijnenschilrasp. Meng dit vervolgens in maximaal 50 slagen door het eiwitschuim, dat gaat het best met een plastic spatel. Bekleed een bakplaat met bakpapier en doe je beslag in een spuitzak met een niet te groot spuitmondje zonder kartels. Spuit het beslag in rondjes van 2,5 cm op de bakplaat. Laat zeker 2 cm ruimte tussen de rondjes.

Het is het beste om nu pas je oven voor te gaan verwarmen (op 150 graden) en de ongebakken koekjes een klein beetje te laten opdrogen. Laat ze minimaal 20 minuten staan voor je ze in de oven doet, dan heb je minder kans op barsten in je macarons. Als ze klaar zijn voor de oven bak je ze 15 tot 20 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de macarons afkoelen op de bakplaat en vul ze pas als je ze gaat serveren. De ongevulde macarons blijven een paar dagen goed in een luchtdichte trommel en een paar maanden in de vriezer.

Jessi, gastredacteur, schrijft en schrijft ook voor haar blog Bakken zonder Beesten.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Nieuw in de Restaurantgids

Haarlem - Kokkie Londo
zondag, 09 juni 2024

  authentiek Javaans eetcafé  - €€

Antwerpen - Plant-A-Pizza
zondag, 02 juni 2024

 plantaardige pizzeria  - € tot €€

Leuven - Tabi Loo
donderdag, 23 mei 2024

 innovatief veganistisch - € tot €€

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama