Behalve voor meubels komt het Nederlands winkelpubliek graag bij het inpandige restaurant van Ikea voor een hotdog, een ijsje of een bord met Zweedse balletjes tegen een scherpe prijs. De Zweedse meubelgigant weet vegetariërs en veganisten ook steeds beter te bedienen met vega-dogs, vega balletjes en zelfs veganistische desserts. Je kunt dus lekker gaan eten bij Ikea op 2e Kerstdag, maar je kunt ook dit Ikea Kerstmenu maken, geïnspireerd op de kaart van het Zweeds restaurant. Je zet dit kerstmenu gemakkelijk in elkaar. Geheel in de sfeer van Ikea-meubelen, moet je misschien wel nét wat meer doen dan je gehoopt had. Dus, begin met de juiste keukenmaterialen, maak het gezellig samen, en gebruik zo nodig een hulplijn als je niet weet hoe de oven werkt.
Een menu in de kleuren van de regenboog, zes gangen, van koud voorgerecht tot nagerecht. Nou is kleur in de keuken geen zeldzaamheid, ook kleur in de hoofdrol niet. Maar het ging er nu om in elke gang een andere kleur de hoofdrol te geven en alle kleuren in de juiste volgorde aan bod te laten komen. Zonder kleurstoffen uit flesjes, maar ik heb wel een trucje moeten uithalen om het blauwe gerecht te maken. Bij het maken van het menu ontdekte ik dat er makkelijke en moeilijke kleuren zijn, dat niet alle kleuren even fotogeniek zijn en dat je voorzichtig moet koken als je de kleur van een product in het gerecht wilt behouden.
Voor dit puur plantaardige menu gaan we de clichés niet uit de weg. Integendeel: we zoeken ze juist op! We geven er een creatieve draai aan, zodat het leuke gerechten worden die je zonder schroom op de kerstdis kunt zetten. Er is immers helemaal niets mis met de gerechten op zich, maar des te meer met de fantasieloze manier waarop ze telkens opnieuw klaargemaakt worden. De voorspelbare groentelasagne wordt zo een feestelijke lasagne met gemengde paddenstoelen. In dit menu gebruiken we veel seizoensgroenten om het lekker winters te houden. Enkel voor het dessert maken we een tropische uitzondering.
Deze Kerst maken we van de noot een deugd: we bereiden een puur plantaardig menu met in elke gang noten in de hoofdrol. Hiermee willen we laten zien dat noten ontzettend veelzijdig zijn. Dit menu is trouwens geen harde noot om te kraken, want veel kookervaring is niet vereist. Zo hoef je ook niet bang te zijn dat er iets gaat mislukken. Bovendien kun je al een groot gedeelte van het menu van tevoren klaarmaken.
Het Amerika van de jaren 1920 was een decadent decennium tussen twee wereldoorlogen en economische crises. In die tijd was het motto: zien en gezien worden, bij voorkeur in uitgaansgelegenheden. Thuis zette men gasten het liefst makkelijk bereidbare hapjes en canapés voor. En daar is helemaal niets mis mee, integendeel.
De traditionele taakverdeling tussen mannen en vrouwen is vervaagd, gelukkig maar. Daardoor wordt koken steeds populairder onder mannen – omdat ze het leuk vinden en niet omdat het moet. Tegenwoordig bestaan er workshops voor mannelijke amateurkoks met een stoer kantje: ze grillen samen grote lappen vlees en werken met grote keukenmessen. Maar kan zo'n mannenmenu ook vegetarisch? Natuurlijk!
In de niet-vegetarische keuken is het hip om alles van het beest te gebruiken. Zo gooi je niets weg, en dat is ook nog eens duurzaam ook. Poeh. Dat kunnen wij ook best met groenten, hoor. En daarom presenteren we een menu waarin we alles gebruiken van de ingrediënten: van wortel tot tak.
Turducken: een kip in een eend in een kalkoen. Het is een Amerikaans Thanksgiving-gerecht, maar de oorsprong is al veel ouder: in de Middeleeuwen hielden mensen er al van om zo veel mogelijk beesten in elkaar te stoppen en zelfs de Romeinen schijnen daar een handje van te hebben gehad. In de Victoriaanse tijd lieten rijke Britten hun keukenpersoneel een Victorian Goose of Pandora's Cushion maken: een gans gevuld met een kip gevuld met een fazant gevuld met een kwartel.
Maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet met beesten, het is minstens zo feestelijk om het met groenten te doen. Wij maakten een savooiebloempoen: een savooiekool gevuld met een pompoen gevuld met een bloemkool.
De bistro is hartstikke retro, en retro is hip. En met dit menu kun je zelf bepalen hoe ver je gaat. Eet je gewoon lekkere gerechten met een Franse inslag? Of ga je los, serveer je, gehuld in oranje broekpak, gerechten op houten snijplanken met je zelfgehaakte pannenlap?
Het Laatste Avondmaal vond eigenlijk plaats tijdens pasen een paar duizend jaar geleden. Speciaal voor Kerst 2009 hebben wij er een buffet van gemaakt met de favoriete gerechten van beroemde doden, zoals Michael Jackson en Lady Di. Wie is de Judas in dit gezelschap en wie zou niet misstaan als een moderne Jezus?
Is je spaargeld in een IJslandse geiser verdwenen? Heb je je zuurverdiende loon opgestookt in je P.C.-Hoofttractor, die je ondertussen noodgedwongen hebt vervangen door een tweedehands Smart? Is het saldo van je bankrekening lager dan de temperatuur in je diepvries? Met een beetje creativiteit kun je voor weinig geld een smakelijk en afwisselend kerstmenu in elkaar draaien.
Voor wie 'm eens lekker wil raken: een menu voor vier personen met drank in elke gang.
Kaviaar, kikkers, gehakt... Als je niet beter wist, zou je denken dat dit kerstmenu helemaal niet vegetarisch is! Geschikt voor vier personen
Een kerstmenu met vrienden of familie waarbij iedereen thuis een of twee gerechtjes maakt, is vaak heel gezellig. Ook omdat je soms erg verrassende smaakcombinaties krijgt. Nadeel: je moet gerechten kiezen die makkelijk mee te nemen zijn en waar je ter plekke niet al te veel werk meer mee hebt. Dit 'portable menu' hebben we speciaal met die voorwaarden in ons achterhoofd gemaakt. Je kunt er onderdelen van maken, maar als compleet menu is het ook erg lekker.
Vegatopia-kok Bart Braun verzorgt een culinair uitstapje naar Jamaica en verre omstreken. Met onder meer een bijzondere salade met pure wiet...
Het Vegetarisch Restaurant in het Sidhadorp in Lelystad is al jaren een populaire eetgelegenheid bij spiritueel-filosofisch ingestelde vegetariërs. Chef-kok Ina Allard stelde voor Vegatopia in 2000 een kerstmenu samen voor 4 personen.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!