Open menu

het_laatste_avondmaalHet Laatste Avondmaal vond eigenlijk plaats tijdens pasen een paar duizend jaar geleden. Speciaal voor Kerst 2009 hebben wij er een buffet van gemaakt met de favoriete gerechten van beroemde doden, zoals Michael Jackson en Lady Di. Wie is de Judas in dit gezelschap en wie zou niet misstaan als een moderne Jezus?

 

Met 13 gerechten is er genoeg keus voor iedereen en men kan de hele middag of avond door wat eten en uiteraard de doden 'eren'.
Maak kleine, individuele porties, zodat iedereen meerdere gerechten op zijn of haar bord kan leggen. Met een klein gezelschap kun je aan tafel blijven zitten, met een groot gezelschap kan iedereen dan rondlopen.

De onderstaande recepten zijn voor 4 personen, tenzij anders aangegeven.

Nog wat algemene tips:

  • Dien de gerechten op in leuke eenpersoons bakjes of op schoteltjes. Heb je saai, wit servies? Leef je dan uit met chique of juist vrolijke en kleurige servetten om de tafel aan te kleden
  • Zorg voor rechauds om de gerechten die dat nodig hebben, warm te houden
  • Maak kleine menukaartjes met de naam en de foto van de overleden beroemdheid en zet deze bij de gerechten en maak een playlist met songs van de musici in dit menu.
  • Vrijwel alle recepten kunnen een dag van tevoren gemaakt worden. Laat alles afkoelen voordat je het in de koelkast zet en zorg dat alles goed afgedekt en ingepakt is, zodat de geur van knoflook niet in een zoete taart trekt.
  • En het belangrijkste: heb plezier! Een gerecht dat niet helemaal lukt is pas een ramp als de gastvrouw/gastheer er de hele tijd over zit te pruilen.

"En hij nam een brood, sprak het dankgebed uit, brak het brood, deelde het uit en zei: ‘Dit is mijn lichaam dat voor jullie gegeven wordt. Doe dit, telkens opnieuw, om mij te gedenken".


Het Laatste Avondbuffet

Marilyn Monroe - Auberginekaviaar
Jim Morrison - Döner met pepertjes, maar zonder tomaat
Elvis - Pindakaas-Banaan Sandwich
Bob Marley - Callaloo
Freddie Mercury - Freddy's Scrambled Eggs
Jackie Kennedy - Tomaat-ricottataart
Lady Di - Gevulde paprika's
Frank Sinatra - Tiramisu
Katherine Hepburn - Brownies
Ronald Reagan - Mac 'n Cheese
Farrah Fawcett - Romige kokostaart
Michael Jackson - Salade Niçoise
Patrick Swayze - Sushi à la Machteld


Marilyn Monroe (1 juni 1926 – 5 augustus 1962)  -  (Aubergine) kaviaar

Norma Jeane Mortenson/Baker was de echte naam van deze actrice, ze deed 'het' met JFK én zijn broer Bobby en had moeite om van de alcohol en medicijnen af te blijven. Dat werd uiteindelijk ook haar dood. Of werd ze toch vermoord omdat ze teveel wist over Amerika's bedoelingen met Cuba? Het blijft een van de grootste complottheorieën en de waarheid rond de dood van The Blonde Bombshell zal wel nooit boven tafel komen.

Ze at het liefst visseneitjes, beter bekend onder de verhullende naam kaviaar. Deze visseneitjes zijn niet net als kippeneieren geschikt voor vegetariërs, aangezien de vis wordt opengesneden om de eitjes te verkrijgen. Er is tegenwoordig vegetarische kaviaar op de markt, gemaakt van zeewier. Voor dit menu maak je zelf kaviaar; hier komt geen steur aan te pas, maar wel een aubergine. In plaats van blini's kun je de kaviaar ook op toastjes smeren. Vergeet niet de hoeveelheden aan te passen!

Jim Morrison (8 december 1943 – 3 juli 1971)  -  Döner met pepertjes, maar zonder tomaat

Rockgod, intellectueel, hoogbegaafd, maar ook drankorgel, drugsverslaafde en dramaqueen. Enkele woorden die de sexy zanger van The Doors (die eigenlijk filmer en dichter wilde worden) typeren. Bij conservatief Amerika was de band niet zo geliefd; Jim zou zijn pielemoos tevoorschijn hebben gehaald tijdens een concert en hij werd veroordeeld voor obsceen gedrag. Ook waagde hij het om de zin "girl we couldn't get much higher" te zingen in een populaire televisieshow, iets wat wel eens kon refereren aan drugs, volgens de censoren.

Sinds zijn 27e slijt The Lizard King zijn dagen in Parijs op begraafplaats Père Lachaise, dat inmiddels een bedevaartsoord is geworden voor fans. Volgens een niet al te betrouwbare bron zouden 'donairs met hete pepertjes, maar zonder tomaten' zijn favoriete eten zijn geweest.

120 g tofu-reepjes
4 pitabroodjes (liefst de mini-versie, verkrijgbaar bij de Turk)
1 tl shoarmakruiden
olijfolie
slabladeren, liefst rode voor een mooie effect
enkele komkommerplakjes
1 el jalapenopepertjes in stukjes, uit pot (o.a. verkrijgbaar in de supermarkt)
knoflooksaus

  • Verwarm de olijfolie in een koekenpan en roer er de shoarmakruiden doorheen.
  • Bak de tofureepjes in enkele minuten gaar en knapperig.
  • Verwarm de pitabroodjes kort in een broodrooster of de oven, snijd ze open en vul ze met sla, komkommer en de gebakken tofu.
  • Stop er enkele jalapenostukjes bij en wees niet te zuinig met de knoflooksaus.

Elvis (8 januari 1935 - 16 augustus 1977)  -  Pindakaas-Banaan Sandwich

elvis_sandwich1Nog altijd wordt hij gespot door mensen die menen dat hij tegenwoordig pompbediende is ergens in een achterlijk gat of dat hij een kluizenaar is geworden op Hawaii, maar met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid is de King of Rock 'n Roll in 1977 overleden in de badkamer op zijn landgoed Graceland. Vermoedelijke doodsoorzaak: een overdosis pillen. Zijn fysieke toestand was in zijn laatste jaren achteruitgegaan door de tientallen shows per maand, zijn enorme eetlust en de verslaving aan 'uppers' en 'downers'.

Elvis' eetgewoonten zijn net zo legendarisch geworden als zijn zang, zijn heupbeweging en zijn slechte smaak in podiumkleding. Deze boterham staat bekend als de Elvis-sandwich. Oorspronkelijk at hij hem ongebakken, maar nadat iemand hem deze versie te eten gaf, was hij om. Af en toe deed hij er ook nog eens bacon tussen!

8 sneetjes witbrood
pindakaas
1 grote banaan
roomboter
optioneel: honing
optioneel: een stervormpje

  • Besmeer van 4 sneetjes één kant met pindakaas (niet te dik) en beleg ze met plakjes banaan (en voor een zoetere versie wat honing).
  • Leg de andere sneetjes brood er boven op en snij de korstjes er van af, zodat je een vierkante boterham krijg. Snij deze weer doormidden.
  • Wil je er een kerstdraai aan geven, druk dan een stervormpje door de sandwich heen.
  • Laat een klontje boter smelten in een pan en bak ze even ze aan beide kanten bruin.
  • De sandwiches kun je van tevoren maken, maar het afbakken moet je vlak voor het serveren doen.

Bob Marley (6 februari 1945 - 11 mei 1981)  -  Callaloo

Deze Jamaicaanse rastafari hield van Caribisch eten en maakte reggae bekend bij het grote publiek. Tussen het zingen en blowen door verwekte hij minstens 10 kinderen van wie enkelen ook in de muziek terecht zijn gekomen. Hoewel veel rastafari's vegetariër of veganist zijn, at Bob wel vis en af en toe lever. Dat laatste zou hem kracht moeten geven, maar het hielp niet: hij overleed op 36-jarige leeftijd in Miami (hij was onderweg naar Jamaica om daar te sterven) aan huidkanker.

Callaloo is een populaire, goed gevulde en verwarmende soep uit die regio, die eigenlijk gemaakt moet worden met de bladeren van de taro-plant (de 'callaloo'). Aangezien die niet standaard naast de witlof bij de AH liggen, hebben we ze vervangen door verse spinazie (hoewel je ook diepvriesspinazie kan gebruiken). Deze soep kan goed een dag van tevoren worden gemaakt en opgewarmd worden voor gebruik. Serveer de soep in kleine kommetjes.

350 ml groentenbouillon
150 g spinazie, gewassen en fijngesneden
halve pompoen, ontdaan van pitjes en schil en in blokjes gesneden
200 ml kokosmelk
3 teentjes knoflook, fijngehakt
1 ui, genipperd
1 cm verse gember, fijngehakt
1 tl kurkuma
1tl tijm
1 tl koriander
1 tl piment
1 blikje tomatenpuree
half pepertje, ontdaan van zaadjes en fijngehakt
olijfolie of boter
optioneel: 12 stuks okra (gebruik de kleine okra die je bij de Turkse winkel in de diepvries vindt)

  • In een grote soeppan, fruit de ui zachtjes in olijfolie of boter.
  • Voeg daarna de knoflook en het pepertje toe en de gember, kurkuma, tijm, koriander en piment.
  • Blijf goed doorroeren zodat het niet aanbrandt en voeg dan de tomatenpuree, de bouillon en de kokosmelk toe.
  • Meng alles goed door elkaar en breng het zachtjes aan de kook.
  • Voeg vervolgens de spinazie en de pompoen toe en laat de soep een kwartiertje zachtjes koken, zodat de pompoen zacht is.
  • Wie okra wil gebruiken, kan ze tegen het eind even laten meekoken.

Freddie Mercury (5 september 1946 - 24 november 1991)  -  Freddy's Scrambled Eggs

Geboren in Zanzibar uit Indiase ouders met Iraanse voorouders en opgegroeid in Engeland werd hij een van de grootste rocksterren op aarde. Met zijn ietwat leernichterige podiumpresentatie (wat ze in Zuid-Amerika juist ontzettend stoer vonden) zweept hij stadions op en is hij het middelpunt van de band Queen gedurende de jaren '70 en '80. Op 24 november 1991 overlijdt hij aan AIDS, 45 jaar oud. Indiaas eten bleef altijd zijn favoriet en zijn moeder was zijn favoriete kok. Dit recept komt uit een kookboek vol met de Freddie's favoriete gerechten dat door een vriend is geschreven.

Serveer deze eieren op een stuk geroosterd brood. Dit gerecht moet onmiddelijk gegeten worden na het bereiden, maar je kan wel de eerste stappen van het recept een dag van te voren maken en na het afkoelen in de koelkast bewaren. Warm vlak voor gebruik de groenten en specerijen op in de koekenpan. Breek de eieren, klop ze los en roer ze in de pan door de groenten/specerijen.
Wil je nog meer favoriete recepten van Bad Guy Mr. Mercury hebben, kijk dan op de site van het Belgische kookprogramma Plat Préféré.

boter of olijfolie
1 groene chilipeper, fijn gesnipperd
1 middelgrote ui, fijn gesnipperd
1 teen knoflook
vers geraspte gember
verse koriander
1 tomaat
gemalen kurkuma
gemalen komijn
6-8 eieren
peper en zout

  • Bak ui, knoflook, gember en het pepertje in de boter in een grote pan.
  • Voeg de kruiden toe en bak nog eens 5 minuten.
  • Breek de eieren in een mengkom en vermeng ze.
  • Doe ze in de pan en bak tot de juiste vastheid is bereikt.
  • 2 minuten voor tijd de tomaat en de koriander toevoegen.
  • Zouten naar smaak.

Jackie Kennedy (28 juli 1929 – 19 mei 1994)  -  Tomaat-ricottataart

Jacqueline Lee Bouvier Kennedy Onassis heette ze voluit, toen ze op haar 64e overleed aan kanker. Ze overleefde twee echtgenoten, had een miskraam, baarde een doodgeboren kind en kreeg een zoontje die 2 dagen na zijn geboorte overleed. Ze zat naast haar man toen deze werd doodgeschoten in Dallas en vijf jaar na haar overlijden, komt hun zoon om bij een vliegtuigongeluk. Drama genoeg voor iemand die in Amerika, waar ze geen koninklijke familie hebben, werd beschouwd als royalty. Deze charmante dame is tot op de dag van vandaag een stijlicoon vanwege haar kledingstijl en haar kapsel uit de jaren '60. Deze Jackie O hairdo is gekopieerd door onder andere Marge Simpson, Amy Winehouse en AbFab's Patsy Stone.

Haar privé-kok Marthe Sgubin schreef een kookboek vol met de favoriete recepten van de Kennedy's. Van Jackie moest de tafel er perfect uitzien en het eten moest simpel en zelfgemaakt zijn. De tomaat en ricottataart was een van haar lievelingsgerechten. Het echte recept hebben we niet, maar deze simpele taart zou vast ook in de smaak zijn gevallen bij haar. Wie een keer echt in de stijl van mevrouw Lee Bouvier Kennedy Onassis wil dineren, kan hier inspiratie opdoen.

350 g ricotta
80 g pittige kaas, geraspt
1 groot ei
zout en peper
snufje nootmuskaat
4 grote tomaten, ontdaan van zaadjes en in plakken gesneden
4 tl tijm
1 teen knoflook, uitgeperst
olijfolie
1 el balsamicoazijn
bladerdeeg (of filodeeg of taartdeeg)
2 el pijnboompitjes
2 el verse basilicum of dragon

  • Verwarm de oven voor op 200C
  • Leg de plakjes tomaat op een bakplaat bekleed met bakpapier en besprenkel ze met de olijfolie, balsamicoazijn, tijm, knoflook, peper en zout.
  • Rooster ze in een voorverwarmde oven gedurende 20 minuten. Dit is vooral bedoeld om ze iets droger te maken en om ze een meer geconcentreerde smaak te laten krijgen.
  • Klop het ei los met peper, zout en een snufje nootmuskaat en meng er de ricotta doorheen. Proef of alles op smaak is.
  • Leg op een bakplaat 4 vellen bladerdeeg. Verdeel het ricottamengsel over de 4 vellen (ongeveer een halve cm dik), maar houd een ruimte van 2 centimeter vanaf de kant vrij. Voor een sierlijk effect, vouw je het bladerdeeg iets naar binnen of maak sneetjes in het deeg.
  • Leg op het mengsel de geroosterde tomaten en bak de taartjes dan in 20 minuten af. Het ricottamengsel moet grotendeels gestold zijn en het filodeeg krokant.
  • Rooster de pijnboompitjes op hoog vuur in een droge pan en verdeel ze over de taartjes. Garneer met de verse kruiden.
  • De taartjes kunnen zowel koud als warm gegeten worden.
  • Je kunt ook 1 grote taart maken en deze later in stukken snijden.
  • De taart kun je de dag van tevoren maken en droog en gekoeld bewaren en eventueel nog even warm laten worden in de oven voor het opdienen.
  • Ook kun je de tomaten al eerder roosteren en het ricottamengsel de dag ervoor maken. Op de dag zelf hoef je dan alleen nog alles te assembleren en af te bakken.

Lady Di (1 juli 1961 - 31 augustus 1997)  -  Gevulde paprika's

Ze kon absoluut niet zelf koken, maar was wel heel goed in zielig kijken voor de foto. Ze ging van Prins Flappie naar haar paardrij-instructeur en eindigde in een Parijse tunnel met de zoon van de eigenaar van het Londense warenhuis Harrods.

De prive-kok van Diana en haar zoons bracht een kookboek uit met de favoriete recepten van de Britse Royals en maakte ook een aubergine-versie van dit recept, dat je hier kunt vinden. Zo kun je ook 2 gevulde paprika's en 2 gevulde aubergine's maken.

4 kleine gele of rode paprika's
olijfolie
1 kleine rode ui, fijngesnipperd
80 g champignons, in plakjes
1 kleine courgette, in blokjes
zout en peper
snufje oregano
2 tomaten, in stukjes gesneden
90 g rijst, gekookt en afgekoeld
snufje bouillonpoeder
120 g mozzarellakaas, geraspt of in blokjes gesneden
1 el verse basilicum, fijngehakt
2 el Parmezaanse kaas, geraspt

  • Verwarm de oven voor op 180C.
  • Snij de bovenkant van de paprika's er af en verwijder de zaadjes en de witte zaadlijsten. Als de paprika's niet rechtop willen blijven staan, snij dan een klein beetje van de onderkant, zodat ze stevig blijven staan.
  • Plaats ze op een bakplaat met bakpapier en giet er wat olijfolie over en in. Bak ze 25 minuten of totdat ze zacht beginnen te worden. Laat ze dan buiten de oven afkoelen.
  • Bak in een koekenpan de uien, champignons, courgette in olijfolie en voeg een snufje oregano toe. Breng het op smaak met peper en zout.
  • Als de groenten zacht zijn, kunnen de tomaten, rijst, 125 ml water en wat bouillonpoeder toegevoegd worden; laat dit 5 minuten lang zachtjes koken, totdat het vocht grotendeels is verdampt.
  • Roer de basilicum en de mozzarella door het groentemengsel en vul de paprika's er mee. Verdeel de Parmezaanze kaas over de 4 paprika's en bak ze in het midden van de oven af in ongeveer 15 minuten. Test of de vulling helemaal warm is en dien ze dan warm op.
  • Als je dit gerecht een dag van tevoren maakt, laat dan het groentenmengsel eerst afkoelen voordat je de paprika's vult en bewaar de gevulde paprika's in de koelkast. Ze moeten dan 20-25 minuten in de oven voor gebruik.

Frank Sinatra (12 december 1915 - 14 mei 1998)  -  Tiramisu

Hij werd niet voor niets The Voice genoemd: zijn prachtige bariton stem is onmiddelijk herkenbaar. Hij was al jong een ster, ook op het witte doek, hoewel in de beginfase van zijn carriere vooral jonge meisjes in hem geïnteresseerd waren. Hij was zelfs het eerste tieneridool ter wereld! Zijn priveleven was, zoals het een echte artiest betaamt, niet stabiel. Hij trouwde vier keer (met o.a. filmsterren Ava Gardner en Mia Farrow), zijn zoon werd ontvoerd, hij had banden met de maffia en een bipolaire stoornis.

Tijdens een concert in 1976 riep hij dat restaurant Patsy's in New York de beste taarten maakte. Het bleef één van zijn meest geliefde restaurants en volgens eigenaar Sal Scognamillo was deze tiramisu een van de favoriete gerechten van Sinatra.

2 grote eieren, gesplitst in eidooier en eiwit
240 ml slagroom
130 gram suiker + nog 1 el extra
110 g mascarpone
2 el cognac
12 lange vingers-koekjes
180 ml espressokoffie, afgekoeld
2 tl cacaopoeder
4 hoge eenpersoons schaaltjes of andere mooie (wijn)glazen of schaaltjes om de tiramisu in op te dienen

  • Klop de eiwitten stijf terwijl je ze au bain marie verwarmt en doe hetzelfde met de eidooiers in een andere pan. De dooiers moeten dik en lichtgeel worden en laat ze dan wat afkoelen.
  • Klop de slagroom stijf.
  • Meng met de hand 130 gram suiker, mascarpone en cognac door elkaar tot een glad geheel en roer er voorzichtig de eidooiers door, dan de eiwitten en dan de opgeklopte slagroom totdat alles een geheel is geworden.
  • Zoet de espresso met een eetlepel suiker en dip de koekjes er even in.
  • Bekleed (met 3/4e van de koekjes) de bodem en de zijkanten van de glazen/schaaltjes.
  • Vul de schaaltjes voor de helft met het mascarponemengsel en breng dan weer een laagje koekjes aan.
  • Vul de schaaltjes dan tot bijna aan de bovenkant met de rest van het mascarponemengsel en strooi er wat cacaopoeder overheen.
  • De tiramisu is op zijn lekkerst als je het een dag van tevoren maakt. Bewaar het afgedekt in de koelkast en haal het daar 1 uur voor het serveren uit zodat het op temperatuur kan komen.

Katherine Hepburn (12 mei 1907 - 29 juni 2003)  -  Brownies

Actrice Katherine Hepburn was een vrouw met ballen én tieten. Ze droeg broeken in plaats van rokken, wat in de jaren '30 not done was voor een vrouw, weigerde te praten met de pers en gebruikte geen make-up. Het filmpubliek vond haar maar excentriek en feministisch. Dat laatste had ze niet van een vreemde: haar moeder was een suffragette en Katherine had geleerd om voor haar mening uit te komen. Gelukkig werd ze later wel gezien als een boegbeeld van de vrouwenemancipatie. Ze won vier Oscars (in 1933, 1967, 1968 en 1980) en in 1999 werd ze uitgeroepen tot de Grootste Vrouwelijke Film Legende. Ze nam maar liefst acht koude douches per dag, totdat ze ver in de 80 was. Misschien dat ze daarom 96 is geworden?

Het recept voor deze brownies gaf ze ooit aan roddelkoningin Liz Smith (de Amerikaanse, vrouwelijke versie van Henk van der Meijden) en sindsdien is het gepubliceerd in meerdere kookboeken, simpelweg omdat ze zo lekker zijn!

30 g pure chocolade
60 g boter
100 g suiker
1 groot ei
1/4 tl vanille-extract of een snufje vanillepoeder
1,5 el bloem of zelfrijzend bakmeel
snufje zout
optioneel: 50 gram grofgehakte walnoten of pecannoten

  • Verwarm de oven voor op 165C en beboter een bakvorm van 20x20 cm.
  • Smelt de chocolade en de boter au bain marie.
  • Roer, van het vuur af, de suiker en de vanille er doorheen.
  • Wanneer het mengsel wat koeler is (pas op dat het niet teveel stolt!) kun je er de eieren doorheen roeren. Gebruik een mixer, zodat er geen kans is op stukjes gekookt ei.
  • Vervolgens kunnen de bloem het zout en eventueel de noten door het mengsel geroerd worden.
  • Giet het mengsel in de bakvorm en bak het in 30-35 minuten gaar. Als je een mes in het midden steekt, moet deze er schoon uitkomen.
  • Haal de bakvorm uit de oven en laat de brownie afkoelen.
  • Snij hem dan in 8 stukken en serveer ze op kamertemperatuur.
  • Deze brownies zijn uitstekend in te vriezen, dus je kunt ze zelfs al een week van tevoren maken. Laat ze 's nachts ontdooien in de koelkast en haal ze daar 1 uur voor het serveren uit, zodat ze niet te koud zijn. Eventueel kun je ze voor gebruik snel even opwarmen in de oven.

Ronald Reagan (6 februari 1911 - 5 juni 2004)  -  Mac 'n Cheese

Hij was al radioverslaggever en filmacteur geweest en had zijn schaapjes op het droge, voordat hij op zijn zeventigste president van de USA werd. Vlak na zijn benoeming pleegde een gestoorde fan van actrice Jodi Foster (die hoopte zo indruk op haar te maken) een aanslag op hem, waarvan hij snel herstelde. Uiteindelijk kreeg dementie hem er wel onder: midden jaren '90 maakte "Dutch" (zijn bijnaam) bekend dat hij aan Alzheimer leed.

Zijn verjaardagen waren niet compleet zonder zijn favoriete gerecht: Mac 'n Cheese. Een gerecht dat waarschijnlijk is uitgevonden door een eerdere Amerikaanse president, namelijk Thomas Jefferson. Eigenlijk is het een gebakken taartje van macaroni en kaas en er bestaan vele versies van. Het recept van de versie die zo geliefd was bij Reagan, komt uit The White House Family Cookbook.

100 gram macaroni of kerstfiguurtjespasta
1 el boter, zacht
1 ei, geklopt
150 g pittige cheddar kaas, geraspt
125 ml melk, warm
zout
1 tl mosterd
1/2 tl vegetarische Worcestershire saus (te koop in de biowinkel, of vervang het door soyasaus)
een snufje paprikapoeder
4 eenpersoons ovenschaaltjes van ongeveer 3 a 4 dl, ingevet

  • Verwarm de oven voor op 180C
  • Kook de macaroni beetgaar in gezouten water en giet het af.
  • Klop de boter en het ei door elkaar en voeg 3/4de van de kaas toe. Roer hier de macaroni doorheen.
  • Meng in een ander kommetje de melk met wat zout, de mosterd en de Worcestershire saus.
  • Verdeel het macaroni en kaasmengsel over de 4 schaaltjes en giet het melkmengsel er overheen.
  • Dek het schaaltje af met de overgebleven geraspte kaas en doe daar een snufje paprikapoeder overheen.
  • Zet de schaaltjes in de oven en bak de mac 'n cheese af in 20-30 minuten of tot het macaroni-kaasmengsel stevig is geworden en de kaas bovenop een korstje heeft gevormd.

Farrah Fawcett (2 februari 1947 – 25 juni 2009)  -  Romige kokostaart

Zowel zijzelf als haar haardracht werden wereldberoemd door de serie Charlie's Angels. Talloze vrouwen (en drag queens) kopieerden het kapsel dat leek op de wapperende manen van een leeuw. Het succes uit de jaren '70 heeft ze nooit meer geëvenaard, maar ze bleef in het nieuws door haar relaties, een realityserie en het drugsgebruik van haar zoon. In 1995, op haar 48ste (!) poseerde ze voor de Playboy en het werd het bestverkochte nummer van dat decennium. Ze kwam minder elegant aan haar einde door anuskanker. De documentaire die deze icoon over haar ziekte maakte, werd bekeken door bijna 9 miljoen Amerikanen.

In 2004 vertelde ze in een Amerikaans televisieprogramma dat deze kokostaart haar favoriet was. Voor haar recept moet je eigenlijk een kant-en-klare afbak taartbodem gebruiken, maar omdat deze in Nederland minder makkelijk te verkrijgen zijn, kun je zelf een bodem maken van taartdeeg of bladerdeeg.

1 kant-en-klare taartbodems om af te bakken of 1 pak diepvriesbladerdeegkokostaart_farrah
2 kleine eieren
125 ml melk
100 gram suiker
1 el maizena + wat extra
200 ml (half blik) kokosmelk
40 gram kokosrasp

  • Warm de oven voor op 160C.
  • Bekleed een bakblik van 23 cm doorsnee met bakpapier.
  • Ontdooi de bladerdeeg in de magnetron of op de kachel en bekleed het bakblik ermee. Zorg dat de randen zo'n 5 cm hoog zijn en dat je alle naden goed dichtdrukt. Bestrooi de bodem lichtjes met wat maizena.
  • Mix de eieren, de melk, de suiker, maizena en kokosmelk in een kom en mix het goed door elkaar, zodat er geen klontjes meer aanwezig zijn.
  • Giet het mengsel voorzichtig in de bodem en bestrooi het met de helft van de kokosrasp.
  • Bak de taart nu 40 minuten in de oven op de onderste richel.
  • Strooi vervolgens de rest van de kokosrasp over de taart en bak deze nog 30 minuten, nu bovenin de oven. Test of de taart goed gestold is door een mesje midden in de taart te steken. Als het mesje er weer schoon uit komt, is de taart goed. Zit er nog veel beslag aan, dan moet de taart nog verder doorbakken. Probeer dan eventueel een iets hogere ovenstand. Blijf er wel bij, om te voorkomen dat de taart aanbrandt!
  • Verwijder het bakblik en laat de taart met bakpapier verder afkoelen op een rooster.
  • Als je het de dag van tevoren maakt, bewaar het dan in de koelkast en haal het er 1 uur voor gebruik uit zodat het op kamertemperatuur kan komen.

Michael Jackson (29 augustus 1958 - 25 juni 2009)  -  Salade Niçoise

Billy Jean was 'not his lover', maar Kai Chase was de 6 maanden voorafgaand aan diens dood wel de persoonlijke chef van de King of Pop. Deze Salade Niçoise was een van de gerechten die zij geregeld voor MJ maakte, maar dan wel met tonijn en ansjovis. Opvallend: alles moest biologisch geteeld zijn... dat zet natuurlijk weinig zoden aan de dijk als je er daarnaast een flinke medicijnverslaving op na houdt. Wil je er ook iets bij drinken in de stijl van Wacko Jacko? Maak dan sap van (biologische!) bieten, wortels, selderij en rode appel.

Deze salade serveer je op een mooi schoteltje in plaats van in een schaaltje.

200 gram sperziebonen of haricots vert, beetgaar gekookt
16 olijven
4 kleine rode aardappels, gekookt of gepoft, in plakjes
2 hardgekookte eieren, gepeld en in plakjes gesneden
enkele slabladeren
2 tl fijngehakte sjalotjes
2 tl gedroogde basilicum
2 el rode wijn azijn
1 tl Dijonmosterd
zout en peper

  • Gebruik per schoteltje 2 grote slabladeren en schik er de sperziebonen, olijven, aardappels en plakjes ei op.
  • Maak een dressing van de overige ingrediënten (gebruik eventueel olijfolie) en verdeel dat over de groenten.
  • Indien je deze salade van tevoren maakt, sprenkel de dressing er dan pas vlak voor het serveren over.

Patrick Swayze (18 augustus 1952 – 14 september 2009)  -  Sushi à la Machteld

Die armen, dat dansen... menig meisje/vrouw zwijmelt weg bij zijn karakters in de klassiekers Dirty Dancing en Ghost uit de jaren '80. Zijn carrière raakt daarna in een slop en hij krijgt pas weer veel media-aandacht als blijkt dat hij alvleesklierkanker heeft. Swayze was al langere tijd terminaal ziek en televisiezender SBS6 had het daar in 2009 maar druk mee: bij ieder berichtje over zijn eventuele einde moesten ze Dirty Dancing en andere Swayze-films uitzenden met een dramatische aankondiging. Ggelukkig voor hen kwam er dan enkele maanden geleden echt een einde aan het leven van de danser en filmster. Stel je voor dat hij was overleden tijdens Domino Day!

Zijn favoriete eten zou sushi zijn geweest. Omdat niet iedereen gecharmeerd is van de wel erg aanwezige zeewiersmaak van veel sushi, bedachten we een rol van omelet en zoetige zeewiersalade.

4 eieren
rijstazijn
Japanse sojasaus
1 tl gemberpoeder
olie
100 g sushirijst
2 tl suiker
AH verse zeewiersalade (te vinden bij de verpakte vis)
zout en peper

  • Klop de eieren los en breng ze op smaak met 1 el rijstazijn, de sojasaus, het gemberpoeder en 1 tl zout. Verwarm de olie in een grote koekenpan en bak er 1 dunne omelet van. Let op: de omelet moet heel blijven!
  • Kook de sushirijst volgens de aanwijzing op de verpakking.
  • Meng 1 el rijstazijn, 2 tl suiker en een snuf zout door elkaar en roer dit door de nog warme sushirijst. Proef of de rijst voldoende op smaak is gebracht.
  • Leg de omelet op een groot bord of een schoon aanrecht en verdeel de rijst over de rol (zoals hier wordt uitgelegd bij de maki-rollen).
  • Leg daarop een toef zeewiersalade en rol de omeletrol voorzichtig op.
  • Snijd de rol dan in 4 stukken.
Machteld, forummoderator & culiredactie, verslaafd aan Tony Chocolonely's chocolade met karamel en zeezout

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Nieuw in de Restaurantgids

Utrecht - Feu
zondag, 17 maart 2024

Bierpairing met groenten - €€€

Antwerpen - Folia
zaterdag, 09 maart 2024

 plantaardige fine dining - €€€

Deventer - Carotte
zondag, 03 maart 2024

gezellig, verfijnd groenterestaurant - €€€

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama