Open menu

Een kerstmenu met vrienden of familie waarbij iedereen thuis een of twee gerechtjes maakt, is vaak heel gezellig. Ook omdat je soms erg verrassende smaakcombinaties krijgt. Nadeel: je moet gerechten kiezen die makkelijk mee te nemen zijn en waar je ter plekke niet al te veel werk meer mee hebt. Dit 'portable menu' hebben we speciaal met die voorwaarden in ons achterhoofd gemaakt. Je kunt er onderdelen van maken, maar als compleet menu is het ook erg lekker.

Portable kerstmenu

voor 4 personen

Kapucijnerballetjes met munt-yoghurtdip

***

Tomaten-knoflooksoep

***

Gevulde paprika's
Zoete-aardappel-tortilla met paprika-sterretjes
Salade met peer en blauwe kaas

***

Notencake met warme calvados

 

Vragen? Opmerkingen? Gebruik het reactieformulier onderaan deze pagina.

De hoeveelheden zijn bedoeld voor vier personen

Kapucijnerballetjes met munt-yoghurtdip
Balletjes
125 g gedroogde kapucijners, 1 nacht geweekt in water
1/2 tl bakpoeder
1 tl paprikapoeder
1/2 uitje, gesnipperd
1/2 tl nootmuskaat
1 tl gedroogde peterselie
1 teentje knoflook, uitgeperst
peper
zout

Yoghurtdip
5 el yoghurt
1 el verse munt
1 tl dille (vers of gedroogd)
1/4 tl cayennepeper
zout naar smaak

Zet de frituurpan aan op 180 graden. Laat de kapucijners uitlekken en doe ze in een keukenmachine. Doe vervolgens de overige ingrediënten erbij en maal het geheel fijn tot er een soort deeg-achtige structuur ontstaat. Vorm vervolgens balletjes van ca. 2 cm doorsnede.
Frituur de balletjes in ca. 3 minuten goudbruin, zodat ze van buiten krokant zijn maar van binnen nog zacht. Laat ze afkoelen.

Meng de ingrediënten voor de dipsaus door elkaar. Bewaar de saus tot gebruik afzonderlijk van de balletjes in een plastic bakje. Serveer de balletjes koud met de dipsaus.

Tomaten-knoflooksoep
750 g passata (gezeefde tomaten)
250 ml groentebouillon
20 tenen knoflook, of meer
een takje rozemarijn of tijm
evt. 4 el mascarpone en wat fijngehakte bieslook

Verwijder de schil van de teentjes knoflook en halveer de grote. Breng de tomaten en bouillon aan de kook en voeg de tenen knoflook erbij. Laat het op een laag vuur 30 minuten pruttelen of totdat de knoflooktenen boterzacht zijn. Voeg het laatste kwartier een takje rozemarijn of tijm toe. Verwijder het kruidentakje aan het eind.

De soep kun je afgekoeld meenemen in een glazen fles. In een paar minuten warm je de soep weer op. Doe er eventueel een flinke klodder mascarpone op en garneer eventueel met wat fijngesneden bieslook.

Gevulde paprika's
4 rode paprika's
4 gele paprika's
300 g basmatirijst
15 g verse tijm (of 3 el gedroogde)
375 g tomato frito (gezeefde tomaten, bij voorkeur van Heinz)

Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing gaar. Verwarm de oven voor op 190 graden. Was de paprika's, snij de bovenkant eraf, maar laat ze wel heel. Verwijder de zaadlijsten en zaadjes. Snij een heel klein stukje van het kontje eraf zodat de paprika's rechtop blijven staan. Meng de tomato frito en tijm door de gare rijst. Vul de paprika's met de rijst. Verwarm de paprika's in de oven tot ze gaar zijn, dit duurt ongeveer 40 minuten.

Je kunt dit gerecht voorbereiden totdat de paprika's in de oven gaan, en ze dan ter plekke in de oven zetten. Je kunt ze ook al thuis in de oven zetten, ze dan meenemen en ze ter plekke nog 5 tot 7 minuten in de magnetron verwarmen.

Zoete-aardappel-tortilla met paprika-sterretjes
1/2 zoete aardappel, in plakjes
1/4 rode en 1/4 groene paprika
3 eieren
peper en zout
olie
extra nodig: stervormig uitsteekvormpje

Verhit de olie in een klein koekenpannetje en bak de aardappelplakjes gaar. Steek ondertussen met het vormpje sterretjes uit de paprika. Klop de eieren los met peper en zout naar smaak. Voeg de gebakken aardappelplakjes toe aan de losgeklopte eieren. Bak de paprika-sterretjes ca. 3 minuten en hou ze apart.

Doe nog wat olie in de koekenpan en giet het ei-aardappelmengsel erin. Verdeel de groene en rode paprikasterretjes over het oppervlak. Doe de deksel op de pan en laat de tortilla in ca. 20 minuten stollen. Draai hem eventueel met behulp van een bord om, om de bovenkant te bruinen.

De tortilla kun je koud serveren. Leg de tortilla met de paprikasterretjes naar boven op een bord, en snijd hem in 4 punten. Lekker met mojo, een pittige paprikasaus van de Canarische Eilanden (te koop bij gespecialiseerde delicatessenwinkels).

Salade met peer en blauwe kaas
1 krop eikenbladsla, fijngesneden
1 peer, de helft geraspt en de andere helft in stukjes
150 g blauwe kaas, in stukjes
4 el olijfolie
2 of 3 el azijn
peper, zout

Meng de olijfolie met de azijn en de geraspte peer. Breng op smaak met peper en zout. Hou apart in een bakje. Vervoer de rest van alle ingrediënten los van elkaar. Meng op het laatste moment alle ingrediënten door elkaar en dien op.

Notencake met warme calvados
Dit is een recept voor 1 cake, wat eigenlijk te veel is voor een menu voor 4 personen, maar de cake blijft nog een paar dagen goed nadat ie uit de oven is gekomen.

175 gemengde ongezouten noten
4 bananen
225 g bloem
100 g boter
3 eieren
150 suiker
7 g vanillesuiker
2 tl bakpoeder
1 tl speculaaskruiden
2 el gembersiroop
1 tl kaneel
3 el melk
snufje nootmuskaat
2 el olie
4 el calvados
4 el ahornsiroop
125 ml slagroom

Vet een cakeblik in met de olie. Verwarm de oven voor op 175 graden. Prak 2 bananen fijn, en hak de andere 2 in grove stukken. Verwarm de noten in een droge koekenpan gedurende vijf minuten op matig vuur, blijf goed roeren zodat de noten niet aanbranden. Laat de noten afkoelen en hak ze dan grof, dit kun je eventueel in een keukenmachine doen. Zeef nu de bloem in een kom en meng alle andere ingrediënten met een mixer erdoor, behalve de gemengde noten, de stukken banaan, de room, de ahornsiroop en de calvados. Hussel daarna voorzichtig de noten en de banaan door het deeg. Doe het deeg nu in het cakeblik en bak de cake in ongeveer een uur gaar.

Neem de cake in het bakblik mee naar de locatie waar je 'm gaat opeten. Klop ter plekke de slagroom lobbig. Verwarm de calvados en ahornsiroop een paar minuten in een pannetje. Leg 2 plakken cake op elk bordje, giet de warme calvados erover en leg daarna op elk bordje een toef slagroom.

Recepten: Monique Dubbelman, Machteld, Tertia Wiedenhof

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Nieuw in de Restaurantgids

Utrecht - Heimat
dinsdag, 16 april 2024

 informele groentegastronomie - €€€

Amsterdam - Kailash Parbat
dinsdag, 02 april 2024

 authentiek, vegetarisch Indiaas  - € tot €€

Utrecht - Feu
zondag, 17 maart 2024

Bierpairing met groenten - €€€

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama