Open menu

Diep verscholen in onze goretex windjacks banen we ons een weg over het strand naar woeste rotspartijen, waar metershoge golven tegen te pletter slaan. Een meeuw laat zich krijsend meedrijven op de wind. We zijn in Bretagne en alle stress is uit ons hoofd verdwenen. Straks in de dorpskroeg weer lekker op temperatuur komen bij een glas cider en wat warm brood met zoute boter. Dat lekkere Bretagne-gevoel probeerden we te vangen in dit kerstmenu.

 

Bretonse verlangens

voor 4 personen

Galettes met spinazie en nootmuskaat

Torentjes van bietjes met geitenkaas en wat citroen

Hartig Bretons appeltaartje met camembert

Aardpeer uit de oven

Gebakken spruitjes

Tarte au chocolat

 

De recepten zijn bedoeld voor vier personen

Galettes met spinazie en nootmuskaat
1 ei
300 g wilde spinazie, in grove stukken gesneden
150 ml melk
100 g bloem
1 tl zout
8 walnoten, in stukken
flinke scheut rode wijn
wat vloeibare honing
zout, peper
nootmuskaat
boter om in te bakken
4 knoflooktenen, in stukjes of geperst

Roer ei, melk, bloem en zout goed door elkaar. Laat het beslag dan een uur staan. Rooster de walnoten in een droge koekenpan (dus zonder olie). Roer goed om aanbranden te voorkomen. Haal ze uit de pan op het moment dat ze lekker knapperig zijn geworden. Doe de spinazie en knoflook in een pan, laat de spinazie slinken op hoog vuur, roer goed  om aanbranden van de knoflook te voorkomen. Voeg de wijn toe en daarna zout en peper en nootmuskaat. Haal de pan van het vuur als de spinazie geslonken is. Hou het geheel warm met de deksel op de pan. Bak intussen vier flensjes van het beslag *). Roer de walnoten door de spinazie. Deel de spinazie in vieren, leg in het midden van elk flensje spinazie, en vouw de zijkanten van elk flensje een beetje naar binnen (zodat je flensje er vierkant uit gaat zien, maar je nog wel de spinazie ziet). Giet een heel klein beetje honing over de spinazie. Serveer direct, met de bietentorentjes ernaast.

* Wij gebruikten een pan van 20 cm doorsnede en konden van het beslag makkelijk vier dunne flensjes maken. Als je niet zoveel ervaring hebt met flensjes bakken, oefen dan een keer voor kerst, of maak wat meer beslag zodat het niet erg is als een flensje mislukt.

Torentjes van bietjes met geitenkaas en wat citroen
2 bieten (ongeveer 500 g in totaal)
175 g zachte, ronde geitenkaas (bv 2 stuks geitenkaas van Wolverlei, te koop in de Natuurwinkel en op boerenmarkten)
schil van 1 citroen
wat citroensap

Kook de bieten met de schil er nog om. Dat gaat handig in de magnetron: leg de bieten in een schaal met een klein beetje water en dek de schaal af met magnetronfolie. Doe ongeveer 15 minuten in de magnetron. Koken op het fornuis kan ook, maar dan kan het wel even duren voordat de bieten gaar zijn. Laat de bieten afkoelen, schil ze en hak elke biet in zes plakjes. Besprenkel elk plakje met een beetje citroensap. Hak de geitenkaas in 8 plakjes. Bestrooi met citroenschil. Maak nu vier torentjes. Elk torentje bestaat uit 1 plak biet, 1 plak geitenkaas, 1 plak biet, 1 plak geitenkaas, 1 plak biet. Serveer met de galettes.

Lekker met een glas cider.

Hartig Bretons appeltaartje met camembert
80 g camembert met calvados (of gewone camembert, liefst van een goede kaasboer)
120 g sperziebonen, doormidden
4 plakken bladerdeeg
4 kleine Cox-appeltjes, in kleine partjes
1 eierdooier

Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook de sperziebonen beetgaar. Steek een zo groot mogelijk rondje uit de plakken bladerdeeg. Verdeel de appelschijfjes over de deegrondjes. Rondom aan de buitenkant mag wat deeg zichtbaar zijn. Verdeel de kaas erover maar leg die niet te dicht bij de buitenrand van de taart. Leg de boontjes bovenop het taartje in de vorm van een sterretje en bestrijk de boontjes heel erg dun met eierdooier en ook dat deel van het deeg dat nog zichtbaar is. Zet 15 à 20 minuten in de oven tot het deeg knapperig is.


Aardperen uit de oven
400 g aardperen, geschild en in de lengte doormidden
olijfolie, zout, peper

Bestrooi de aardperen met wat zout en peper en doe er een scheutje olie over. Zet de aardperen tegelijk met de taartjes in de oven, ook ongeveer 20 minuten.

Gebakken spruitjes
300 g spruiten, in kwarten
100 - 125 ml crème fraîche
zout, peper, oregano
boter

Bak de spruiten in 15 minuten op matig vuur in wat boter gaar. Voeg als het hard gaat een klein beetje water toe. Voeg net voor serveren de crème fraîche toe en flink wat zout en peper. Strooi er tot slot nog wat oregano over.


Chocoladetaart
Dit recept is voor een hele taart, dus als je een menu voor vier maakt, hou je wat taart over. Is geen probleem toch, chocotaart die over is?

275 g bloem
150 g boter, in stukjes
1 ei
50 g suiker
25 g cacaopoeder
300 g pure chocolade, grofgehakt
500 ml slagroom
snufje zout
olie om in te vetten
klein beetje bloem
bakbonen
springvorm 26 cm

Roer de bloem, suiker en cacao door elkaar met een vork zodat eventuele klontjes er uit zijn. Voeg de boter en ei toe en kneed het in een keukenmachine tot een deeg (of doe dat met de hand). Wikkel plasticfolie om de deegbal en leg een uur in de koelkast. Verwarm daarna de oven voor op 175 °C. Vet de bakvorm in, bepoeder met bloem. Rol het deeg uit en bekleed de vorm met het deeg. Bedek het deeg met aluminiumfolie, doe er de bakbonen in en zet de bodem 30 minuten in de oven. Laat de bodem daarna goed afkoelen. Laat de chocolade au bain marie smelten, voeg 100 ml van de slagroom toe en roer door elkaar. Laat afkoelen. Klop de rest van de slagroom bijna stijf. Spatel de room door de chocoladesaus. Controleer of de deegbodem koud is en zo ja, schenk er dan de chocoladevulling op. Laat een nacht goed afgedekt in de koelkast staan.

Lekker met een glas calvados.

Jan, oprichter van Vegatopia en terug van weggeweest, nu als gastredacteur. Fervent koffieliefhebber met als alter ego Mister Macchiato.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Nieuw in de Restaurantgids

Utrecht - Heimat
dinsdag, 16 april 2024

 informele groentegastronomie - €€€

Amsterdam - Kailash Parbat
dinsdag, 02 april 2024

 authentiek, vegetarisch Indiaas  - € tot €€

Utrecht - Feu
zondag, 17 maart 2024

Bierpairing met groenten - €€€

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama