groenteburgerthbkopieIn de Allerhande van maart stond een recept voor een veggieburger van het hippe New Yorkse restaurant Relish en de Duitse McDonalds heeft sinds kort weer een veggieburger op de kaart staan, voor maar €1,10. Tijd dus voor wat meer aandacht voor een populair gerecht.

 

Het begin

Het vuur is ooit uitgevonden, net als het wiel en gesneden brood. In 1982 kwam daar nog zo’n praktische vondst bij, namelijk de vegetarische hamburger. Eerst nog in droge vorm, om te mixen met water, maar een jaar later was het al tijd voor de diepvriesvariant. Er werd gekozen voor de naam VegeBurger (de namen greenburger, earthburger, sesame burger en plantburger vielen af) en al snel werden er 250.000 burgers per week verkocht.

De ‘uitvinder’ ervan (waarschijnlijk waren er al wel eerdere vegaburgers op de markt gebracht, maar deze sloegen niet aan) is de in Londen woonachtige Amerikaan Gregory Sams. Hij en zijn broer Craig waren al bekende figuren in de macrobiotische natuurvoedingswereld: in hun winkel/eetgelegenheid ‘Seeds’ nuttigden bijvoorbeeld John en Yoko bruine rijst en zonnebloempitten, tot dan toe vrijwel onbekend in het Britse menu. Later is Gregory zich bezig gaan houden met vage theorieën over de zon en aan zijn broer Craig hebben we het genoegen dat Green&Blacks chocolade is te danken.


McDonaldsGroenteburger_300x225
Midden jaren ’90 bracht McDonalds voor het eerst in zijn Amerikaanse filialen de vegetarische hamburger op de markt. In Nederland is de Groenteburger na een hiatus weer verkrijgbaar in zo’n 70 McDonalds (van de 220 filialen) en is er zelfs een Hyve speciaal voor opgericht.
En nu biedt de Duitse Mc dus een goedkope versie aan, voor maar €1,10. Deze zal niet op de Nederlandse markt komen, dus geïnteresseerden dienen de gele bogen in de gaten te houden wanneer ze zich op de Duitse wegen bevinden.

 

DIY

Wie zelf een simpele veggieburger wil maken, kan een vegahamburger gebruiken van merken als Goodbite, Tivall, Quorn of Vivera.
Besmeer een zacht bolletje met mayonaise aan één kant en ketchup aan de andere, beleg het met knapperige ijsbergsla en met dunne plakjes tomaat, komkommer en ui, eventueel een plak kaas én natuurlijk de gebakken burger.

 

Inspiratie

Wie niet de fastfoodketens wil na-apen, kan inspiratie halen uit de volgende recepten:

  • Het hierboven genoemde recept uit de Allerhande, het is één van de populairste gerechten op de kaart van restaurant Relish uit New York. De burger heeft wat weg van falafel
  • Voor Heidi Swanson van de veelgelezen blog 101 Cookbooks en schrijfster van Super Natural Cooking is dit de ultieme vegaburger. Ze gebruikt kikkererwten als basis en in plaats van een broodje, gebruikt ze de burger om te vullen met lekkers als avocado en gegrilde groenten
  • De 10 beste burgerrecepten op About.com met o.a. een zwarte bonenburger en een broodje zonder burger maar met een portobellopaddestoel
  • Het topic Zelf snitzels, hamburgers of filets maken op het Vegatopia-forum
  • Voor wie gaat voor een broodje bal in plaats van een burger, het Gehaktbaltopic op het Vegatopia-forum
  • Het beste recept volgens foodsite Chow, het is wel erg bewerkelijk; we tellen ruim 20 ingrediënten waaronder TVP
  • Een poging van The Kitchn tot het recreëren van een befaamde burger van een café in Ohio. Er komen bieten, bonen, rijst en provolone-kaas aan te pas om de hartige umami-smaak na te bootsen
  • Een snelle kidneybonen-en-pecannotenburger, ook van The Kitchn
  • Emeril Lagasse is een celebrity-chef in Amerika, hij schreef meer dan 10 goedverkopende kookboeken en heeft meerdere eigen restaurants. Voor dit recept marineerde hij de portobello’s in een marinade van olijfolie, azijn, knoflook en rozemarijn en combineerde hij de gegrilde portobello met uienringen, Gorgonzola en citroen-aïoli!

 

 

Machteld, forummoderator & culiredactie, verslaafd aan Tony Chocolonely's chocolade met karamel en zeezout

Vind op Vegatopia

Vaak gelezen

Uit eten in 2020: kibbeh en kombucha
Voorspellen is een beetje trendwatchen, want weinig valt zomaar uit de lucht. En meestal word je...
Culinaire vertroosting in Italië
In Boccaccio's Decamerone zijn drie mannen en zeven vrouwen op de vlucht voor de pest in het...

Het Vegatopia Kookboek

Volg ons op

 

Twitter logo

maxima kitchen equipment

koffiemetkarakter

horecarama

vegatopia maxaro keukens