Vegatopia mocht onlangs drie exemplaren van het sympathieke kookboek De Heimweekeuken verloten. Wij vroegen jullie om ons jouw persoonlijke heimweegerecht te verklappen. De mailbox stroomde vol met smakelijke recepten en nog smakelijkere verhalen. Vandaag een bloemlezing uit de inzendingen.


Smeutje Smurrebreut

De zaterdag was de dag dat m'n vader niet hoefde te werken, maar ik nog wel 's morgens naar de lagere school moest (België, jaren 60). Dan werd ik van school gehaald door m'n vader met de Chevrolette Impala! Volgens mij de enige echte Batman-wagen. Heerlijk zoeven over de landweggetjes. Uitstappen, de geur van de benzine nog in de lucht en dan kwam daar de eerste vleug vanuit het keukenraam de neus binnen. Gebakken ui. kerrie, peper, gebakken ei ... Smeutje Smurrebreut!

Tja, en wat was dat dan? Voor zover ik als klein kind heb gezien was het gesnipperd ui dat uitgebakken werd, daarna kerriepoeder er over en een flinke schep tomatenpuree. Vervolgens werden de geklutste eieren in de bakpan erbij gedaan en bleef m'n moeder roeren alsof het een roerei was. Bij het opdienen waren het miniscuul kleine brokjes, een papje met de heerlijkste geur. Dat ging op een oude boterham, besmeerd met een flinke laag roomboter. Die boter smolt door de hete smurrie, het brood werd zachter. Zelf nog even lekker malen met de peper- en zoutmolen... Och, heerlijk heimwee. (P.v.O.)

Kaakjes met boter en koffie

Mijn moeder maakte dit in de jaren vijftig en het was smullen! Ze maakte het alleen maar in de winter, omdat we toen nog geen koelkast hadden. Ingrediënten: een pak rechthoekige kaakjes, roomboter en zeer sterke koffie. Ze sloeg de roomboter (met de hand) glad, voegde de koffie toe en als dit goed gemengd was, werd een koekje met de inmiddels lichtbruine boter besmeerd, er bovenop ging dan weer een koekje. Deze gingen in een trommel en werden buiten (winter, dus koud) gezet om weer op te stijven. Ik denk dat we als kinderen één of twee van deze koekjes per dag kregen. Smullen!! (H.B.)

Een beetje geschift

Na de warme maaltijd werd er bij ons thuis een toetje gegeten van hetzelfde bord. Op een dag kreeg mijn vader een bord warme pap voorgezet door mijn moeder. Vader at en vond het niet zo lekker smaken: ”Ik weet niet, het smaakt wat raar.” Moeder: ”Ach jij, jij hebt ook altijd wat te zeuren.” Conflictvermijdend als hij was, at mijn vader braaf zijn bord pap leeg, zoals mijn moeder hem opgedragen had.

Na het eten kwam de fruitschaal op tafel en aten we fruit. Afruimen, afwas voorspoelen en mijn moeder ruimde in de keuken de spullen op. En toen kwam ze er achter dat ze mijn vader een bord warme en dus geschifte yoghurt had voorgezet. (A.S.)

En tenslotte

  • Lekker yoghurt met vanille vla en dan een scheut mierzoete ranja. Ik was heel trots toen ik het voor het eerst zelf mocht maken, in mooie ijsglazen met een suikerrandje. (C.U.)
  • Hete bliksem en als klein kind durfde ik het niet te eten omdat ik bang was dat er dan onweer kwam. En ik was bang voor onweer. (B.J.)

Dank voor de vele leuke reacties. De kookboeken zijn volkomen willekeurig verloot onder de inzenders. Gefeliciteerd J.v.D., A.S. en H.B.!

Meer: Heimweekeuken op het forum

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Vaak gelezen

Van vega naar vegan
Onder de generatie Y en Z is het heel gebruikelijk om vegan te eten. Nu val ik als xennial niet...

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

Boodschappen.nl

dekbeddiscounter