Open menu

leuklunchenopwerk thbEr zijn mensen die thuis werken. Zij hebben geluk, want met je eigen keuken binnen bereik kun je lunchen zoals je wilt. Maar de meeste mensen werken op kantoor en in veel kantoren zit een kantine. Mijn vriend had een werkgever die dagelijks voor een biologische lunch zorgde. Voor tien cent een biologische boterham, kon dat maar overal zo zijn.

Helaas heeft niet elke kantine geweldig eten en met een beetje pech is er een vaste 'we gaan ongezond doen, vrijdag frituurdag' en zit je daar met je lunch in de frituurdamp. Dan zijn er ook nog kantines zonder catering; enkel wat tafels, stoeltjes en geen broodjes onder glas te bekennen. En als je dan echt een sloeber bent, dan werk je op een kantoor zonder kantine. Ik ben zo iemand. Ik eet vaak achter mijn bureau of aan een tafel waar op dat moment even niet vergaderd wordt. Een treurige boel als je dan ook nog een set kale boterhammen mee neemt.
Hieronder geef ik enkele leuke, simpele tips voor mensen die het net als ik het zonder gecaterde kantine moeten doen en die ook niet elke dag lunch buiten de deur willen kopen.

Bento

Vegatopia heeft een vaste bento gastredacteur, Meta. Zij tovert geweldige creaties in haar lunchtrommel. Oorspronkelijk is Bento een Japans fenomeen, maar Meta houdt zich niet aan landsgrenzen en maakt trommels met allerlei soorten gerechten. Voor wie 's ochtends wat tijd en energie heeft of de avond tevoren tijd wil maken, is dit een erg leuke optie. Voor bento zijn trouwens erg leuke trommels te koop.

Lekker brood

Het is natuurlijk een beetje een open deur, maar als je met brood luncht, neem dan vooral lekker brood mee. Ik kan tamelijk humeurig worden als ik, door de Franse slag waarmee ik mijn spullen pakte, met droog brood eindig. Zelf vind ik stevig brood lekker, vaak biologisch en van zuurdesem, maar niet te Duits (lees: echt heel zuur). Het gerstebrood van bakker Zonnemaire is, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, bijzonder lekker. Een klein beetje 'nattig' maar toch stevig.
Ik smeer mijn boterhammen het liefst ter plekke, om zompigheid tevoorkomen en sleep dus beleg mee. Wat plakjes kaas, hummus, baba ganoush of ander lekker spul. Bekijk hier nog meer tips. In een stoffen boterhamzakje stop ik trouwens wat rauwkost om op mijn boterham te leggen of zo op te eten. Je zou verwachten dat ik in een boterhamzakje brood zou stoppen, maar in die van mij passen slechts twee boterhammen en daar red ik de middag niet op.

Left-overs

Er zijn best wat gerecht geschikt om koud op te eten. Veel soorten pasta kunnen prima koud, net als pizza en couscous. Frittata, een omelet of tortilla kun je ook koud eten. En als je een magnetron hebt op kantoor (zoals ik, dat dan weer wel!), kun je het eten ook opwarmen als je wilt.

Latte in een klein thermosflesje en water uit een duurzame RVS waterfles

kleankanteenthermosflesOm het een lollige boel op je werk te maken, hoef je natuurlijk niet per se een flesje sterke drank in je bureaula te hebben liggen. Uit een onderzoek uit begin jaren nul blijkt dat rond de vier procent vlak voor of op het werk drinkt. Ik houd mijn wijn toch liever thuis, maar drink ook liever niet de filterkoffie uit het twaalfpersoonsapparaat. Ik neem mijn hippe paarse thermosflesje mee waar een dubbele cappuccino in past. Of ik moet zeggen: een latte, want het opgeklopte melkschuim overleeft de hobbelige fietstocht niet. Hoe dan ook word ik blij van mijn homemade koffie. Je kunt hier ook een lekkere fruitshake of koude komkommersoep in stoppen en in koudere dagen hete soep voor de lunch. Fervent waterdrinkers kunnen hun eigen duurzame RVS waterfles meenemen. Al kun je natuurlijk net zo makkelijk uit de kraan tappen, maar als je net als ik op drie hoog werkt, is het toch handiger een voorraad op je bureau te hebben.
Als je overigens de anti-geitenwollensok vegetariër wilt uithangen - en wie wil dat nu niet - drink je je koffie of thee uit deze mok.
Wanneer je trouwens wel graag bij de koffieautomaat rondhangt, heb ik een leuk gespreksonderwerp voor je: plastic bekertjes. Ik had altijd het idee dat die vreselijk vervuilend waren. Maar uit onderzoek van TNO blijkt dat één plastic wegwerpbekertje gebruiken en die weggooien beter voor het milieu is dan één mok of glas gebruiken en die afwassen (met afwasmiddel of in de vaatwasser). Als je echter je mok of glas meerdere keren gebruikt en het daarna pas afwast, lijkt dat wel weer beter.

 

Annemieke, ’81, culiredactie, schrijft ook voor eigen sites Rozemarijn Koken & Foto en Baby & Dreumes eetfestijn en voor andere media, waaronder Puur Gezond en Ecomama. Heeft twee zoons, doet verder nog wat met PR en communicatie en danst graag Braziliaans.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama