Michel Verlinden, een Franstalig bierjournalist, reisde heel België door, ontmoette boeiende, gepassioneerde brouwers en proefde hun eigenzinnige, ambachtelijke bieren. Het verslag van zijn mooie reis vind je in dit met veel warmte en goesting geschreven boek.

'Ambachtelijke Bieren in België' is onderverdeeld in twintig hoofdstukken, waarin telkens een brouwerij en een uitzonderlijk bier ervan beschreven worden. Verlinden vertelt de geschiedenis van dat bier en portretteert de brouwer die erachter staat. Die geeft raad hoe je zijn bier het best degusteert en beveelt een goed adres aan om het te gaan drinken. Ook de andere bieren van de brouwerij worden kort beschreven.

In een technische 'fiche' van het bier lezen we alles over de biersoort, het alcoholgehalte, de gebruikte ingrediënten, de bitterheid en andere technische gegevens. Geproefd wordt er door Christophe Gillard, een grote bierkenner, die als hobby een bierwinkel in Arlon open houdt en daar enkel de bieren verkoopt die hij zelf goed vindt.

links een pagina met de technische 'fiche' van het bier, rechts de mening van de bierkenner in het geel

Hij beschrijft uitzicht, neus, eerste smaakindruk en afdronk, voegt persoonlijke commentaar toe en kwoteert de bieren met een stijgend aantal flesjes naarmate ze scoren op het gebied van bitterheid, kleurschaal, droogheid, suikergehalte, alcoholsensatie, drinkability en lengte van de afdronk. Je zal dus grondig weten wat je behoort te smaken als je eerst deze beschrijving hebt gelezen.

Maar je kan ook gewoon proeven, genieten en, zoals André Janssens van het witlofbier Witgoud van Hof ten Dormaal aanraadt, gewoon je eigen mening vormen en er niet te veel "blabla" over verkondigen.

Je zou als bierliefhebber zo in de voetsporen van de schrijver willen treden en ze allemaal leren kennen: de naar koffie en bittere chocolade smakende stouts, de bittere en droge ales, de zoetzure, roodbruine bieren uit Vlaanderen, de zure oude geuze van Brouwerij 3 Fonteinen, de harmonieuze, volmondige Saison d'Erpe-Mere van De Glazen Toren, de tripels zoals die van Brasserie de Warsage en andere unieke creaties, te veel om op te noemen, met vakmanschap gebrouwen uit telkens dezelfde bestanddelen: water (90%!), mout, hop, gist.

Op het einde van het boek volgt nog een woordenlijst, waarin je de betekenis van een aantal biertermen leert. Tenslotte dankt Michel de Vlaamse brouwers die hem "zo hartelijk de hand hebben gereikt." Die aandacht en sympathie voor de mensen achter het bier en de bewondering voor hun passie zijn een rode draad in dit dorstig makend boek, aantrekkelijk geïllustreerd met door Alexandre Bibaut gemaakte foto's van brouwers, brouwerijen en landschappen.

Ambachtelijke Bieren In België - Michel Verlinden & Alexandre Bibaut
prijs: €29,95
ISBN: 978 2 87386 938 0
Harde kaft | 208 pagina's | Lannoo

Wat zeggen die sterren?


Meer over bier!

Meer met bier!

Karl, restaurantgidsredactie. Het beroepsleven van Karl draaide rond horeca en drankenverkoop. Nu speurt hij vanuit Antwerpen naar creatieve groenterestaurants in België en Nederland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Vaak gelezen

Van vega naar vegan
Onder de generatie Y en Z is het heel gebruikelijk om vegan te eten. Nu val ik als xennial niet...

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

Boodschappen.nl

dekbeddiscounter