Open menu

allezadenkopen thbAl sinds een aantal jaren is het hip om een eigen moestuintje te hebben, of in ieder geval wat verse kruiden in de tuin of op het balkon. Uit het jaarlijkse onderzoek van webshop Allezadenkopen.nl blijkt dat moestuinieren in 2015 een nog hogere vlucht heeft genomen. Ook hebben ze gekeken welke groenten en kruiden het populairst zijn. In dit artikel bespreken we een aantal trends en geven wat handige tips.

Een paar jaar geleden berichtte Annemieke enthousiast over haar stadsmoestuintje, met onder andere prei, snijbiet, tomaat, radijs, rucola, koriander, munt en peterselie. Ook zijn er de afgelopen tijd aardig wat boeken rondom de moestuin verschenen, waaronder het recente 'Eten uit de volkstuin' van Marleen van Es. Moestuinieren is dan ook erg leuk - en lekker.   

Elk jaar onderzoekt Allezadenkopen.nl de actuele trends door 100 mensen te interviewen en te kijken naar de verkoopcijfers.

Waarom een moestuin?

Groente uit eigen tuin, dat is natuurlijk extra lekker. Je hebt het zelf gezaaid, verzorgd en zien groeien. Daarnaast is het ook gewoon leuk en ontspannend om een paar uurtjes in de aarde te wroeten of ander werk in de open lucht te verrichten.

Naast die positieve redenen is voor 75% van de ondervraagden het moestuinieren een manier om de regie over hun eten weer in eigen hand te krijgen: geen geïmporteerde groenten uit verre landen. Bovendien kun je zelf bepalen of je bestrijdingsmiddelen gebruikt en, zo ja, welke dat zijn.

Daarnaast is een moestuin erg leerzaam. Veel van de ondervraagden gaven aan dat ze hun kinderen willen leren waar het eten vandaan komt, of dat ze zelf willen ontdekken hoe groenten en kruiden groeien.

Wortel de populairste groente

Net als in de supermarkt zie je dat de zogenaamde vergeten groenten ook in de moestuin steeds populairder worden. Toch zie je dat niet terug in de top-10 meest verkochte groentezaden, waarin vooral groenten staan die nog nooit vergeten waren. Er staan maar liefst drie wortelsoorten in het lijstje. Opvallend is dat de aardbei helemaal niet in het lijstje voorkomt: vorig jaar stond hij nog op plaats drie.

 1. wortels diverseZomerwortel "Amsterdamse Bak"
 2. Courgette "Ambassador F1"
 3. Winterwortel "Berlikumer"
 4. Stamslaboon "Prelude"
 5. Zomerwortel "Nantes 2 topfix"
 6. Rode bieten "Kogel 2 nero"
 7. Prei "Winterreuzen 2"
 8. Radijs "Celesta F1"
 9. Wilde rucola "Sylvetta"
 10. Rode paprika "California Wonder"

Kruiden

Basilicum, bieslook en peterselie worden veel in de keuken gebruikt, dus het is geen wonder dat die in de top-5 meest verkochte kruiden staan. Maar ook koriander, vanwege de zeepachtige smaak geen allemansvriend, en het in Nederland nog redelijk onbekende kervel staan in de top-5.

basilicum potje

 1. Grove basilicum
 2. Fijne bieslook
 3. Koriander
 4. Peterselie "Gewone Snij 2"
 5. Kervel "Fijne Krul"

Zelf aan de slag

Je hoeft niet meteen een grote lap grond te hebben om te kunnen moestuinieren. Zelfs op een balkon kun je een aantal potten met kruiden (bijvoorbeeld rozemarijn, thijm en bieslook) houden. En zelfs in een klein hoekje van de tuin kun je bijvoorbeeld snijbiet planten – die zien er bovendien ook decoratief uit. Zodra de winter het land uit is, is het tijd om te zaaien, maar veel mensen zijn nu al bezig hun moestuinzomer te plannen en zaadjes te kopen.

Binnenkort houden we een Winactie, waarin we een groentezadenpakket, een kruidenpakket en een biopakket mogen verloten!


Dit artikel is door ons geschreven in samenwerking met de online zadenwinkel Allezadenkopen.nl. Wij hebben hiervoor een vergoeding ontvangen.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama