kaasvlindertjes thbOok in Nederland moeten we er nu aan geloven: de avondklok. Maar onafhankelijk daarvan nodigen de korte, donkere dagen en het koude, natte weer ook niet echt uit om 's avonds naar buiten te gaan. Om de moed er een beetje in te houden, is een hartig hapje 's avonds bij film, serie of boek extra welkom. Maar dan liefst wel zelfgemaakt, met veel smaak en zonder dooreetfactor.

Fabrikanten van chips, kaasvlindertjes, koekjes en andere tussendoortjes hebben vaak goed nagedacht hoe ze je kunnen verleiden gedachteloos ergens van door te eten. Dit wordt wel de 'dooreetfactor' genoemd: een optimale combinatie van zout of juist zoet met de juiste hoeveelheid vet en smaakversterkers, die ervoor zorgen dat je na een handjevol chips niet verzadigd bent, maar juist méér wil.

Ik ben een liefhebber van een hartig hapje in de loop van de avond en ook een chipje of notenmixje op zijn tijd vond ik niet te versmaden. En toch raakte ik op een gegeven moment verveeld door altijd weer die kleine variaties op ongeveer dezelfde smaak. Toen ik op een verjaardagsfeestje maar door bleef eten van een lightvariant - echt lekker vond ik het niet, maar mijn snackhonger bleef - vond ik dat het leven te kort is voor saaie hapjes. Ondertussen heb ik al aardig wat receptjes voor makkelijke hapjes die zo smaakvol (en/of pittig) zijn dat je na een kleine portie verzadigd en tevreden bent. Ik tenminste wel.

Gepimpte pinda's

Goedkoop? Jazeker. Makkelijk te maken? Ja, dat ook. Armoedig? Absoluut niet, ik zet het al minstens tien jaar regelmatig op tafel, ook op feestjes.

gepimpte pindas

Gepimpte pinda's

 

Pittige pepitamix

Veel supermarktpepitamixen vind ik op den duur een beetje laf en je moet goed oppassen: soms zit er garnaalpoeder in. Al langer was ik op zoek naar een goed recept en die heb ik zo'n half jaar geleden gevonden. Deze versie is verslavend lekker en toch wil je niet veel meer dan een klein bakje in één keer opeten.

pittige pepitamix

Pittige pepitamix

Kruidige kaasvlindertjes

Niets tegen kaasvlinders uit de supermarkt, maar zelfgemaakt met mosterd en afwisselend specerijen als sesamzaad, kummel, lijnzaad en nigella is natuurlijk nog lekkerder.

04 kaasvlinders bakplaat gebakken

Kruidige kaasvlindertjes

Pappadums

Mijn favoriete pappadums heb ik tot dusver alleen in bepaalde toko's gevonden, je moet dus even zoeken. Maar deze pappadums in een verpakking met een roze konijn er op zijn echt de moeite waard - die met komijnzaad is zo smaakvol dat je er in principe geen dip bij nodig hebt - maar een schaaltje chutney erbij is ook niet te versmaden. Bak aan beide kanten in een droog pannetje (zonder olie dus) totdat hij bruin en bubbelig wordt - en vaak ook kromtrekt, hou hem eventueel met een vork in bedwang. Een minuutje in de magnetron op 900 watt werkt trouwens ook.

pappadum glas wijn

Hartige popcorn

Geïnspireerd door Karin Luiten heb ik twee potjes zelfgemaakt kruidenzout (rozemarijn en salie, beide erg lekker). Samen met een scheutje olijfolie en zo'n 25 gram popcornmaïs (die je dus zelf moet poppen, wat ook de lol van popcorn is en helemaal niet moeilijk) maak je daar een grote schaal smakelijke popcorn mee. Variëren is uitdrukkelijk toegestaan, maar hou het simpel.

popcorn hartig

Groente met hummus

Zelfgemaakte hummus heb ik altijd in huis, meestal gebruik ik die als broodbeleg. Maar op zijn tijd heb ik gewoon zin in zo'n macrobiotisch ogend schaaltje groente (koolrabi, radijs, wortel, komkommer, paprika en/of bleekselderij), die met een hummusdip, eventueel ook bestrooid met geroosterd sesamzaad, ontzettend lekker weg eet. Bij zo'n gezonde snack mag je rustig ook een glaasje wijn drinken, vind ik.

hummus met groente

Bovengenoemde snacks maken mij persoonlijk erg gelukkig, ze zetten mij in ieder geval niet aan tot dooreten, maar ze zijn niet allemaal per se gezond. Dat is ook niet erg. Trek rustig een makkelijke zak chips open als je er behoefte aan hebt of het gewoon lekker vindt, of doe jezelf een plezier en kies een snack die je écht lekker vindt.

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Vaak gelezen

Van vega naar vegan
Onder de generatie Y en Z is het heel gebruikelijk om vegan te eten. Nu val ik als xennial niet...
De ontbijtgewoontes van... Sven
In de Westerse wereld gaan we uit van drie maaltijden per dag: ontbijt, middageten en avondeten....
De ontbijtgewoontes van...Karl
Culinair is het aanbod in onze Lage Landen rijk en boeiend. Een openheid naar keukens uit de gehele...

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

Boodschappen.nl

dekbeddiscounter