Open menu

Een chutney maken is helemaal niet moeilijk of tijdrovend, maar het resultaat staat of valt met de ingrediënten die je combineert. De precieze verhoudingen zijn minder belangrijk. Onlangs maakte ik uit de losse pols een bijzonder smakelijke chutney van ui, appel en karwijzaad. Nu is een uienchutney niet bijster origineel, maar de combinatie met karwijzaad is minder bekend. En chutneyrecepten kun je tenslotte nooit genoeg hebben.

Zoals ik al eens eerder heb geschreven, is een chutney niets meer of minder dan een kruidige, vaak pittige marmelade. Perfect broodbeleg dus voor mensen als ik, die minder kaas willen eten, maar niet zo van zoet op brood houden. Er staat dan ook bijna altijd een potje chutney in mijn koelkast, naast zelfgemaakte tofuspread en hummus. Het grote voordeel van chutney is dat het lang houdbaar is, als je tenminste niet met een vies mes in het glas gaat wroeten. Onderstaande variant met ui, appel en karwijzaad is voornamelijk geïnspireerd door een bijzonder lekkere 'Zwiebelschmalz', die eens in mijn handen werd gedrukt.

Voor wie denkt dat zelf chutney maken moeilijk is of veel tijd kost: niets is minder waar. De ingrediënten heb je in een mum van tijd fijngesneden, en tijdens het inkoken kun je andere nuttige dingen doen - of gewoon even bijlezen wat onze forummers zoal bezighoudt.

Uien-appelchutney

Voor een klein glas chutney (als je de smaak te pakken hebt, maak dan gerust meer)

1 grote ui (of twee kleinere uien)
1 zure appel
1 el karwijzaad
1 kaneelstokje
1 rood pepertje, vers
150 ml witte-wijnazijn
2 el (basterd-)suiker
scheutje olijfolie
snufje zout

  • Schil de ui en snij deze fijn. Fruit de ui met karwijzaad en een snufje zout ca. tien minuten op laag vuur in de olijfolie.
  • Schil in de tussentijd de appel en snij ook deze fijn, net als het rode pepertje (verwijder eventueel de zaadjes, mocht je geen loeischerpe chutney willen hebben).
  • Voeg appel, pepertje en suiker toe aan het uimengsel en meng goed.
  • Giet de witte-wijnazijn in de pan, roer goed door en voeg het kaneelstokje toe.
  • Laat de chutney ongeveer dertig minuten indikken, af en toe even doorroeren.
  • Verwijder het kaneelstokje en giet de uien-appelchutney in een schoon glas.
  • Laat de chutney afkoelen, sluit het glas, en bewaar het in de koelkast.

De chutney heeft een intensieve, zoet-pittige smaak. Een dun laagje op brood of een toastje is dan ook voldoende, eventueel met wat schijfjes komkommer voor een fris smaakcontrast. De uien-appelchutney kun je ook gebruiken als smaakmaker bij een (boerenkool-)stamppot.


Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama