Open menu

gallo pinto thbCulinair is het aanbod in onze Lage Landen rijk en boeiend. Een openheid naar keukens uit de gehele wereld en eetzaken van alle niveau's, van streetfood tot drie sterren. Toch wens ik soms voor het ontbijt in een ander land te wonen, waar je voor een hartige warme hap 's morgens de straat opgaat. Want ik ben de tegenpool van een zoetebek, maar 's ochtends is enkel mijn eetlust ontwaakt en niet mijn kooklust.

Dus behelp ik me meestal met drie sneden brood met hummus, groentepaté of kaas, soms wat opgeleukt met een beetje sla, een schijfje tomaat of komkommer en een olijf. In Noord-India zou ik met appetijt een puri bhaji, gefrituurd brood met groenten, bestellen of in Zuid-India dosa's, knapperige pannenkoekjes. In Thailand koop je aan een eetstalletje omelet, khao tom (rijstsoep) of dim sum met groenten.

Maar hiervoor wil ik niet de verre reis ondernemen en de hitte trotseren. Dus warm ik soms, in een opwelling van daadkracht, een blik witte bonen in tomatensaus op, met toevoeging van kruiden als chilipoeder, bonenkruid en zwarte peper. Wat verbrokkelde feta erop en een toast erbij vervolledigen het ochtendlijk feestje. Die feta hoort ook in een vlug geïmproviseerde Griekse salade met komkommer, tomaat, zwarte olijven, sla en een groene piment, met olijfolie en citroensap als dressing en wat verkruimelde toast erop. Een enkele keer bak ik schijfjes tomaat met oregano, peper en zout en kluts er een ei over. Tot het bereiden van een croque (tosti) met kaas, wat salade, tomaat en een zuurzoete augurk ben ik ook soms in staat. Maar verder reikt mijn repertoire aan ochtendlijke, hartige gerechten niet.

midden oosterse brunch

Eelco's tip voor Karl: deze simpele Midden-Oosterse brunch heb je snel op tafel

Daarom is het ontbijt in een hotel van een luie luxe. Nijvere koks hebben allerlei warme gerechten in zilveren warmhouders verborgen: champignons, tomaten, een eierbereiding, bonen in tomatensaus, soms een aardappelgerecht. En helaas nog te zelden vega-speckjes of vega-worstjes. Tegen een groentequiche, tortilla en wat extra warme groenten als paprika's en courgette zou ik ook geen nee zeggen.

Misschien omdat een warme maaltijd 's ochtends een uitzondering is, smaakt ze juist zo lekker. Want elke ochtend hartige pannenkoeken zou ook gaan vervelen.

Maar als ik ooit een ontbijt mag kiezen, zoals een terdoodveroordeelde zijn laatste maal, zou ik twijfelen tussen Gallo Pinto, het ontbijt van rijst en zwarte bonen uit Costa Rica dat Jolanda opschreef of het ontbijtgerecht van snijbiet, paddenstoelen en gepocheerd ei van Emma. En voor die speciale gelegenheid vervang ik mijn zwarte koffie door een glaasje champagne.

SnijbietOntbijtEmma

Ontbijtje van snijbiet, paddenstoelen en gepocheerd ei

Karl, restaurantgidsredactie. Het beroepsleven van Karl draaide rond horeca en drankenverkoop. Nu speurt hij vanuit Antwerpen naar creatieve groenterestaurants in België en Nederland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama