Open menu

midden oosterse brunch thbIn het weekend beginnen we de dag graag wat later. Na een eerste wandeling met de hond gaat een goede brunch er bij ons wel in. De laatste tijd vind ik het erg lekker om dit op zijn Midden-Oosters te doen, geïnspireerd door het boek Falastin. Maar dan wel lekker simpel en uit de losse pols, geen stress in de keuken op de nuchtere maag.

Brood

Nee, dat brood gaan we niet zelf bakken: we halen gewoon lekker Turks brood. In de supermarkt vind je meestal alleen de bekende ronde pide, maar in de Turkse buurtsuper kun je bijvoorbeeld ook simit krijgen, ringvormige broodjes met lekker veel sesamzaad, of van die langwerpige broden met maanzaad en sesamzaad. Het brood gaat nog wel even de oven in, zodat het lekker warm en knapperig is. Arabisch platbrood of pitabroodjes kunnen natuurlijk ook.

Snij het brood in schijven of pluk er stukjes af, en dip naar hartelust in bijvoorbeeld shakshuka, een aubergine-champignonstoofje, of bonen in eigen vocht.

Simpele shakshuka

Er zijn voldoende recepten te vinden voor shakshuka, maar die hoef je niet precies te volgen: het kan bijna niet mislukken. Ik heb altijd verse peterselie in de diepvries, die je hiervoor prima kunt gebruiken. Als je liever volledig plantaardig ontbijt, kun je het eitje ook achterwege laten, dan heb je gewoon een tomatensaus met groenten.

  • Snij een hoeveelheid groente naar wens in kleine blokjes en/of reepjes, bijvoorbeeld paprika, puntpaprika, prei, venkel, courgette.
  • Fruit knoflook, pepertje en komijnzaad aan in een koekenpan, blus af met een scheut tomatenpassata die jou een redelijke hoeveelheid lijkt. Breng op smaak met citroensap, snufje zout en wat suiker.
  • Meng de groenten door de tomatensaus, voeg eventueel wat extra passata toe als je te weinig hebt gebruikt, breek een of meer eieren in het midden van het pannetje, en bestrooi met peterselie.
  • Laat op zacht vuur in een kleine tien minuten gaar koken.

Stoofje van aubergine en champignons

Voor iets meer bite is dit stoofje een lekkere tegenhanger voor de shakshuka.

  • Snij aubergine en champignons in hapklare stukken.
  • Fruit een knoflookje of fijngesneden sjalotje aan, bak de aubergine en champignons kort, blus af met wittewijnazijn en een snufje zout, stoof op laag vuur in zo'n 5 minuten gaar.

Bonen in eigen vocht

Ful medames zijn een traditioneel bonengerecht van kruidige favabonen. Ik sjoemel echter een beetje - nou ja, behoorlijk - en kook gewoon een handjevol bruine bonen of kidneybonen in eigen vocht. Dat vocht is echter al kruidig, omdat ik de bonen zelf heb geweekt en gekookt met specerijen in een thee-eitje.

Het vocht breng ik naar wens verder op smaak met een scheutje citroensap of goede sojasaus, zout en een pepertje (of gewoon een mespuntje sambal), en ik bind het een beetje met een theelepeltje maizena opgelost in een scheutje water.

En verder

  • Koude smeersels als hummus, baba ghanoush of ajvar passen hier goed bij en die kun je al van tevoren maken. Een schaaltje Turkse yoghurt is ook lekker verfrissend.
  • Voor een fris, zuur element kun je ook een pot augurk op tafel zetten, of schijfjes komkommer met een scheut wittewijnazijn.
  • Een karaf koud water en een pot zwarte thee mogen ook niet ontbreken, vind ik.

Uiteraard is dit alles ter inspiratie bedoeld, dit is een makkelijke Midden-Oosterse brunch zoals ik die graag eet. Maak vooral variaties op deze recepten met ingrediënten die jij toevallig in huis hebt en ontwikkel je eigen uit-de-losse-polsrecepten.

midden oosterse brunch

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama